İsveç çözümün tarafı olsun

Dünya Haberleri —

❏

  • Olof Palme suikasti sonrası İsveç’te yoğun baskılara maruz Kürtler bir yandan karşı dava açmak için harekete geçerken bir yandan da İsveç hükümetiyle görüşmeler yaparak "PKK yasağını kaldırın ve çözümün tarafı olun" diyor.

 

ERKAN GÜLBAHÇE

Olof Palme suikasti sonrası İsveç’te yoğun baskılara maruz Kürtler PKK yasağının kaldırılmasını talep ediyor.

İsveç Başbakanı Olof Palme, 35 yıl önce Stockholm’de katledildi. Cinayet aydınlatılmadığı gibi soruşturma dosyası da geçen yıl Haziran’da kapatıldı. Yıllarca PKK’nin üzerine yıkılmaya çalışılan ve Kürtlere yönelik kriminalizasyon ve PKK yasağında önemli bir dayanak olarak kullanılan bu cinayetin üstü yarattığı mağduriyet gözardı edilerek tek bir açıklamayla kapatılmak istendi.

Mağdurlar birleşti

Suikast gerekçe gösterilerek terörize edilen Kürtler ise buna karşı hukuki mücadele vermekte kararlı. Kürt ve İsveçli avukatların yer aldığı bir Hukuk Komisyonu kuran Kürtler, İsveç devletine karşı dava açmak için çalışma yürütüyor.

Baskılar yargıya taşınacak

Suikast ardından terörize edilen Kürtler takibe alınmış ve oturumlarına el konulmuştu. Aldığımız bilgiye göre o dönem 30 Kürt direkt bu uygulamalara maruz kaldı. Mağdurlardan bazıları hayatını kaybetti, kimisi artık İsveç’te yaşamıyor. Hukuk Komisyonu İsveç’te olanlardan 16’sıyla irtibat halinde ve bireysel ya da toplu başvuru için hukuk yolu arayışı içerisinde. O dönem alınan gözaltı kararları ile mahkemelere yansıyan belgeler toparlanıyor. Tüm çalışmalar bittiğinde hukuki süreç başlatılacak. Bu da 35 yıldır bir ilk olacak.

Rıdvan Altun

Kürtler’den özür dilenmeli

Bu hukuki sürece dair görüştüğümüz İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NCDK) Diplomasi Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Altun, Palme cinayeti dosyasının kapatılmasının Kürtler üzerindeki şüphe perdesini kaldırsa da yetersiz olduğunu belirterek, "Kürtlerden özür dilenmeli. 35 yıllık mağduriyet de telafi edilmeli" diye konuştu.

İsveç çözüm için rol oynamalı

İsveç’in uzun yıllardır uluslararası anlaşmazlıklarda "arabulucu ülke" olarak önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Altun yetkililere şu çağrıyı yaptı: "Kürt sorununun çözümünde de tarihi bir rol alabilirler."

Cesaretli adımlar atılmalı

Altun, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle ve meclisteki partilerle

Palme cinayeti sonrası ülkede uygulamaya konan PKK yasağının kaldırılması için görüşmeler yaptıkları bilgisini vererek "Hükümet ve parlamentoda bulunan partilerle yaptığımız görüşmelerde bu talebimize ilişkin olumlu sinyaller aldık. Ancak bu yetmez, cesaretli adımlar bekliyoruz" dedi.

Başbakanın partisinden destek var

Altun, İsveç Parlamentosu’ndaki tüm partilerden vekillerin yer aldığı Kürt Dostluk Grubu’yla birlikte PKK yasağına karşı girişimlerini sürdüreceklerinin altını çizen Altun’un verdiği bilgiye göre özellikle İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’ın lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti ve Sol Partili vekiller, PKK yasağının kaldırılması için aktif olarak çalışıyor. Altun, yasağın kaldırılması için Ocak ayında bazı etkinlikleri hayata geçireceklerini de ekledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.