Almanya 10 gün sonra serbest bıraktı

Yurt Dışı Haberleri —

Yaser Örnek

Yaser Örnek

  • İsviçre’de oturum hakkı olmasında rağmen Almanya’da gözaltına alınan Yaser Örnek, Türkiye’ye sınır dışı edilmek istendi. Bern’deki Almanya Büyükelçiliği önünde yapılan eylemle Örnek’e özgürlük istenirken, İsviçre Adalet Bakanlığı’na “harekete geç” çağrısıyla da imza kampanyası başlatıldı. Örnek, 10 gün ardından serbest bırakıldı. 

CİHAN ÖLMEZ/BERN

Türkiye’de gördüğü siyasi baskılar nedeniyle 4 yıl önce İsviçre’ye iltica eden Yaser Örnek (27) adlı Kürt genci 2 Temmuz’da ziyaret için gittiği Almanya’nın Münih eyaletine bağlı Bernau bölgesinde gözaltına alındı. Avukatının verdiği bilgiye göre, Örnek Türkiye’nin talebiyle gözaltına alındı. Tepki toplayan gözaltı ve artan kamuoyu baskısı sonucu Yaser Örnek, dün serbest bırakıldı ve ardından İsviçre'ye döndü.

Sınır dışı yasal değil 

İsviçre’nin başkenti Bern’de Kürdistanlılar ve bir grup enternasyonalist, Almanya Büyükelçiliği önünde eylem yaparak, Örnek’in sınır dışı edilmek istenmesini protesto etti. Eylemde, “Yaser Örnek’e özgürlük”, “Yaser Örnek’in iadesi durdurulsun” yazılı pankartlar ile Örnek’in fotoğrafları taşındı. Bern Kürt Kültür Derneği Eşsözcüsü Münir Ay, Örnek’in İsviçre’de oturum sahibi olduğunu ve tutuklanmasının yasal olmadığını belirterek, serbest bırakılması için tüm hukuki girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. 

İsviçre Adalet Bakanı’na çağrı

İsviçre Demokratik Kürt Toplumu da (CDK-S) ise “Yaser Örnek’e özgürlük” başlığıyla imza kampanyası başlattı. İmza metninde “Siyasi sığınma hakkı tanıyan İsviçre devletine Örnek’e sahip çıkmaya, serbest bırakılmasını talep etmeye çağırıyoruz” denildi. Toplanacak imzalar Adalet Bakanı Karin Keller-Sutter’e iletilecek. 

Üyelikten cezası var 

Yaser Örnek Çukurova Üniversitesi’nde öğrenci olduğu dönemde katıldığı demokratik eylem ve etkinliklerden dolayı gözaltına alınıp tutuklanmış, 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Ardından ‘örgüt üyesi’ suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılan Örnek, iltica ettiği İsviçre’de 2018 yılının Haziran ayında oturum hakkı almıştı.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.