İsviçre’de halk 3G’den yana

Dünya Haberleri —

❏

  • İsviçe’de halk yalnızca aşı olmuş, iyileşmiş veya test sonucu negatif çıkan kişilerin kamuya açık etkinliklere ve toplantılara katılabileceğini içeren yasanın devamına açık destek verdi.

 

İsviçre’deki referandumda halkın büyük çoğunluğu 3G kuralının devamından yana oy kullandı.

İsviçe’de halk yalnızca aşı olmuş, iyileşmiş veya test sonucu negatif çıkan kişilerin kamuya açık etkinliklere ve toplantılara katılabileceğini içeren yasanın devamına açık destek verdi.

Yasa yüzde 62 ile geçti

Pazar günü yapılan referandumun nihai sonuçları seçmenlerin yüzde 62'sinin halihazırda yürürlükte olan yasayı desteklediğini gösterdi. Hükümetten yapılan açıklamada yüzde 66 ile son yılların en fazla katılımının olduğu referandumda, ülkedeki 26 kantondan 24'ünün kısıtlamalarının devamından yana tercih yaptığı belirtildi.

Artan vakalar etkili oldu

Salgından etkilenen işçilere ve işletmelere milyarlarca dolarlık yardımının da önünü açan ülkenin korona yasasına yönelik oylama, İsviçre'de diğer tüm Avrupa ülkeleri gibi artan korona vakalarında yaşanan artışın ardından geldi.

Yasa halihazırda uygulamada

İsviçre'de federal hükümet, hastaneler üzerinde baskıyı azaltmak için 13 Eylül'den itibaren restoran, bar, müze, sinema, üniversiteler ve spor merkezleri gibi kapalı alanlara girişte "korona durum sertifikası" gösterilmesini zorunlu kılmıştı.

Aşı sertifikası 16 yaşından büyükler için geçerli ve uygulamanın 24 Ocak 2022'ye kadar sürdürülmesi kararlaştırılmıştı. Ülkede geniş çaplı protestolara neden olan kısıtlamaların ardından, korona tedbirlerinden "aşı sertifikası zorunluluğunun" iptali için referanduma gidilmesi adına 100 bine yakın imza toplanmıştı. 

Vakalar artış gösteriyor

Ancak ülkede sürekli artan vakaların halkın tercihini değiştirdiği görüldü. Nüfusu 8,6 milyon olan ülkede halkın sadece yüzde 65,47'si iki doz aşı yaptırmış durumda. İsviçre'de resmi verilere göre, geçen hafta 42 bin 518 kişinin test sonucu pozitif çıkmış, bir önceki haftaya göre yüzde 41 oranında artış gözlenmişti.

BERN

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.