İttifak Avrupa’da iddialı

Yurt Dışı Haberleri —

Emek ve Özgürlük İttifakı

Emek ve Özgürlük İttifakı

  • 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim için Avrupa’da da seçim startı verildi. Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri “Bu seçim kritik önemde. 3,5 ay gibi kısa bir süre var. Ulaşılmadık kimse kalmayacak. Oy potansiyelimizi sandığa yansıtacağız. Birlikte başaracağız” mesajı veriyor. 

DENİZ BABİR/KÖLN

Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri Avrupa’da seçim çalışmalarına başladı. Avrupa’nın birçok ülkesinden ittifakı destekleyen parti, inanç, örgüt ve dernek yöneticileri 30 Ocak’ta Almanya’nın Köln ketinde bir araya gelerek “Avrupa ve Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu”nu oluşturdu. Koordinasyon, 15 Şubat’a kadar tüm ülkelerde, kentlerde seçim çalışmalarını yürütecek komisyon ve komitelerini oluşturmayı hedefliyor.

HDP 2018 seçimlerinde yurt dışındaki oyların yüzde 16.7’sinden fazlasını alarak 3. parti olmuştu. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için ise Koordinasyon geçen seçimlerde yüzde 50’nin altında kalan seçime katılım oranını yükseltmek için her bölgede seçmenleri tespit etmek ve tek tek ziyaret ederek ikna etmeye öncelik verecek. 

HDP eski Milletvekili Turgut Öker

Öncelik Almanya olmalı

Yurt dışında 2018 yılında 3 milyonu aşkın seçmen varken, seçmenlerin neredeyse yarısı Almanya’da yaşıyor. Avrupa’daki seçim çalışmalarında yer alan HDP eski Milletvekili Turgut Öker seçimlere 3,5 ay gibi kısa bir süre olduğunu belirterek, “Önceliğimiz Almanya olmalıdır. Seçmen sayısının en fazla olduğu ülke Almanya” dedi. Burada sandığa gitme oranının düşük olduğuna vurgu yaparak, “Başarısız olduğumuz ülkelerin başında Almanya geliyor” diyerek, seçmenleri sandığa taşımanın önemine vurgu yaptı. 

Ulaşılmadık kimse kalmayacak

Almanya’da önemli bir Alevi kitlesi olduğunun da altını çizen Öker, Alevi kurumları olarak özgün bir çalışma da yürüteceklerini söyledi. Öker, “Avrupa’daki 2 seçim sürecinde ulaşamadığımız herkesime, tüm Alevilere ulaşmayı hedefliyoruz. Bütün gücümüzle bunun için çalışacağız” dedi. 

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü 

Potansiyelimiz katbekat fazla

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü de seçmenlerin yarısının sandığa gitmediğini belirterek, “Sahip olduğumuz güç sandığa yansımıyor. Bizim potansiyelimiz sandığa yansıyandan katbekat fazladır” diyerek, seçmenleri sandığa taşımak için hummalı bir çalışma yürüteceklerini söyledi. 

“Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde çıkan seçim sonuçları gücümüzün çok küçük bir bölümü” diyen Kürkçü, “Doğrudan halka gitmek, ev ev ziyaret etmek, yüz yüze görüşme yapmak, seçmenleri ikna etmek önceliğimiz olacak. Zaman az ve dört elle seçim kampanyasına sarılmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Hazinemiz halkımızdır 

HDP’nin eski eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce siyasetçi rehin. HDP’ye yönelik kapatma davası devam ediyor, Hazine yardımı hesabına da bloke konuldu. Tüm bu baskı ve saldırılara rağmen HDP’nin de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın önemli bir başarıya imza atacak potansiyeli olduğunun altını çizen Kürkçü, “Bizler onur kavgası yürütüyoruz. Milyonlar her şeyi ile mücadele ediyor. İnsanların hayatları, mücadeleleri, enerjileri var. Biz 2015’te Tayyip Erdoğan’ı ilk yenilgisine uğrattığımızda da devlet desteği, Hazine yardımı almıyorduk. Halk hareketinin hazinesi halkın kendisidir. Halkı da partisini yalnız bırakmayacaktır” dedi. 

Sandığa sahip çıkalım

AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün Almanya’daki ziyaretlerine dikkat çekerek, AKP-MHP iktidarının nefret dilini Avrupa’ya da taşıdığını belirten Kürkçü, “Kürtlerin, Türklerin yaşadığı bütün ülkelerde böyle kontra faaliyet yürütüyorlar. Sandığa giderek, oylarımıza sahip çıkarak bu çetelere meydan okuyabiliriz. Çatışmayı değil ama güçlü ve kararlı olmayı teşvik etmeliyiz” diye ekledi. 

HDP eski Milletvekili Nursel Aydoğan

Bu bizim seçimimiz

HDP eski Milletvekili Nursel Aydoğan da 2018 seçimlerinin ortaya çıkardığı bir tecrübe olduğunu ifade ederek, “Tabi bu seçim geçmiş seçimlerden çok daha önemli. Bu seçim karanlıktan aydınlığa çıkış yolu. Toplantıya katılan tüm bileşenlerimiz de bu seçimin öneminin farkında. En etkin biçimde seçim çalışmasında yer alacaklarını ifade ettiler. Biz de Almanya HDP olarak elbetteki seçimin tam merkezindeyiz. Bu bizim seçimimiz” dedi. 

Geçen yıl 2 vekil çıkarttık

Avrupa’daki seçmenin verdiği oyların önemine işaret ederek, 2018 seçimlerinde yurt dışı oylarıyla HDP’nin 2 vekil daha çıkartma hakkı kazandığını hatırlatan Aydoğan, “Bu nedenle bütün gücümüzle, bütün enerjimizle seçimler için çalışacağız. Kimin iktidar olacağını belirleyecek güç biziz. Bu güç Emek ve Özgürlük İttifakı’dır” dedi. 

AABF Onursal Başkanı Mehmet Ali Çankaya 

Enerji topluma yayılmalı

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Onursal Başkanı Mehmet Ali Çankaya “Sol, sosyalist, demokrat, devrimci, Kürt, Alevi, ötekileştirilen tüm hakları, inançları, kesimleri kapsayacak bir birlik şart. Alevilerin de artık bu bileşen içinde tüm gücüyle yer alması kaçınılmaz. Buradaki enerji dışarıya yansıtmak çok önemli” dedi. 

 “Bu ceberut devletten kurtulmanın tek yolu birliğimizi, beraberliğimizi sağlamak ve bunu sandığa yansıtmak” diyen Çankaya, “Bütün bileşenler ortak bir akıl oluşturduk. Seçim Koordinasyonu ile Avrupa’nın bütün kentlerinde yerel yönetimlerimizle bunları paylaşacak ve seçim sürecini birlikte götüreceğiz” diye ekledi. 

*****

2018’de HDP 3. parti oldu

Avrupa’da yaşayan seçmenler 2018 yılında da hem Cumhurbaşkanlığı hem de genel seçimler için sandık başına gitmişti. 

* 2018 verilerine göre  seçmen sayı 3 milyon 32 bini aşıyor. 

* Sandık başına giden seçmenlerin 905 bini milletvekili seçimleri için oy kullanırken, cumhurbaşkanlığı için oy verenlerin sayısı ise 1 milyon 356 bine yakındı. 

* Seçimlere katılım oranı cumhurbaşkanlığı seçiminde ise yüzde 44.72’de olurken, genel seçimler için yüzde 41.66’da kaldı.

* Seçmenlerin en fazla olduğu ülke olan Almanya’da 2018’deki seçmen sasıyı ise 1 milyon 443 bin 585 idi. 

* 2018 genel seçimlerinde Almanya’daki seçmenin yüzde 45,7’si sandığa gitmiş, 660 bine yakın seçmen oy kullanmıştı. HDP ise Almanya’daki seçmenin 66 bin 342’sinin (yüzde 14,02) desteğini almıştı. 

* HDP 2018 genel seçimlerinde AKP ve CHP ardında yurt dışındaki 3. parti oldu; 170 bini aşkın oy (yüzde 16.77) aldı.

* HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise 165 bin 801 oy ile seçmenlerin yüzde 11,06’sının desteğini aldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.