Jandarma saldırısı altında eylem

Özak Tekstil işçileri

Özak Tekstil işçileri

  • Özak Tekstil'de 11 gündür haklarını almak için direnen işçilere, dün sabah yeniden jandarma saldırınca içerideki işçiler de greve çıktı ve üretim durdu.

Riha’da sendikal haklarını almak ve insanca koşullarda çalışmak için fabrika önünde direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi, büyüyerek sürüyor.

Riha’da (Urfa) 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Özak Tekstil’de çalışırken maruz kaldıkları baskı, tehdit ve işten çıkarılmalara karşı iş bırakma eylemi başlatan işçiler, eylemlerinin 10. gününde jandarma saldırısına uğradı. Sabah erken saatlerde kent dışında bulunan OSB'ye gelerek Özak Tekstil fabrikası önüne gitmek isteyen işçiler, jandarma engelliyle karşılaştı. Giriş ve çıkışları bariyerle kapatılan fabrika bahçesine girmelerine "yasak" denilerek izin verilmeyen işçiler, işyeri servislerinin içeriye alınmasına tepki gösterdi. Servislerin önünü kesmek isteyen işçilere jandarma saldırdı. 

Jandarma coplarla işçileri ve BİRTEK-SEN yöneticilerini darbetti, biber gazı kullandı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sendika yöneticileri Deniz Kar, Mazlum Ayçiçek ve 19 işçi gözaltına alınırken yaralanan işçilere ambulansta ilk müdahale yapıldı. BİRTEK-SEN’in X sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda şöyle denildi: “Bu sabah Özak Tekstil önünde direnişe jandarmanın gazlı coplu müdahalesiyle başladık. Sendika Genel Başkanımız, iki sendika yöneticimiz ve 19 işçi toplam 22 kişi gözaltına alındı. Özak işçileri mücadeleye devam ediyor. Saldırı sonrası fabrikada çalışan işçiler de aramıza katıldı.”

Gözaltına alınanlar işlemlerinin ardından öğleden sonra serbest bırakıldı.

Büyük çoğunluk katıldı

Jandarmanın direnişteki işçilere saldırmasının ardından sabah vardiyası için fabrikaya giren işçiler de direnişe destek vermek üzere dışarı çıkmak istedi. Vardiya müdürlerinin baskı ve hakaretlerle kapıları kilitleyerek kendilerini engelleme çabalarına karşın fabrika içindeki işçilerin büyük bölümü de greve katıldı ve üretim durdu. Dikim, sevkiyat ve paketleme bölümünde çalışan ve direnişe yeni katılan işçiler, "Bu bir onur meselesine döndü. Sabah vardiyasında dışarıda direnişte olan işçi arkadaşlarımız tekmelendi, coplandı. Bizim vicdanımız bunu kabul etmedi ve direnişe katıldık” dedi. Patronun grevi kırmak için işe aldığı ve Öz İplik İş'e üye yapılan 50'ye yakın işçinin de üretimin ve sevkiyatın durması sonrası patron tarafından eve gönderileceği söylendi.

Yol yakınken masaya otur

BİRTEK-SEN Yöneticisi Çayan Dursun, yaptığı açıklamada fabrika içerisinde üretime devam eden işçilerin büyük bölümünün de bugün greve katıldığını belirterek "Direnişimize yeni katılan arkadaşlarımıza da sendikamız BİRTEK-SEN'e üye olmaları çağrısını yapıyoruz. Biz kazandık, direne direne kazandık. Bugüne kadar sürdürdüğümüz disiplinli duruşumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz. Buradan patrona sesleniyoruz, yol yakınken gelin bizimle masaya oturun, sendikayı kabul edin" dedi.

Özak Tekstil'de çalışan 450 işçi, 6 yıldır Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş sendikasından haklarını korumadığı gerekçesiyle istifa ederek Birleşik Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası'na üye oldu. Bunun üzerine işveren ve yetkili sendika durumdan rahatsızlık duyarak 27 Kasım'da bir kadın işçiyi işten çıkardı. İşveren sendika değiştiren işçilere yönelik baskılarını arttırdı. İşçiler, 27 Kasım’da eyleme başladı. URFA

 

*****

Bir ayda 137 işçi cinayeti

İSİG, Kasım’daki iş cinayetlerinde 137 işçinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kasım’da yaşanan iş cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı. Buna göre; 137 işçi yaşamını yitirdi. 11 ayda ise yaşanan iş cinayetlerinde toplamda bin 772 işçi hayatını kaybetti. İş cinayetleri sebeplerinin paylaşıldığı raporda, yüksekten düşme yüzde 20, ezilme ve göçük yüzde 17, trafik ve servis kazası yüzde 17 olarak açıklandı. Ayrıca raporda, iş cinayetlerine iki çocuğun da kurban verildiği paylaşıldı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.