Jîna isyanımızdır

Kadın Haberleri —

İsviçre /Zürih

İsviçre /Zürih

  • İran’da Jîna Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından katledilmesi ardından başlayan protesto gösterilerine Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınlar alanlara çıkarak destek verdi. İsviçre’nin Zürih kentide yapılan eylemde kadınlar “Hepimiz Jîna’yız” sloganı attı. 

ERDOĞAN ZAMUR / ZÜRİH

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan ve 10. gününe giren eylemler, Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi İsviçre’de de günlerdir devam ediyor. 

İsviçre’nin Zürih kentinde  Rojhilatlı Kürtler ve Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde yapılan eylemlere, kadınların isyanı damgasını vuruyor. Dört parça Kürdistanlıları buluşturan eylemlere İsviçreli kadın örgütleri, feministler de katılıyor. Cumartesi günü kent merkezinde gerçekleştirilen kitlesel yürüyüşe çok sayıda İsviçreli örgüt, feministler ve Kürdistanlılar katıldı. 

Jîna’nın fotoğraflarının taşındığı eylemde İran rejimi protesto edildi, özgürlük talebi yükseltildi. Kent merkezinde iki koldan gerçekleşen yürüyüş boyunca sık sık “Jin Jiyan Azadî” “ Diktatöre ölüm”, “ Hepimiz Jîna Amînî’yiz” sloganları atıldı. 

Jîna için buradayız

İsviçre Demokratik Kürt Toplumu CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer, Jîna’nın katledilmesini kınayarak “Bugün, Jîna Amînî için buradayız. Saçının teli göründüğü için İran polisince katledildi. Jîna Amînî isyanımızdır” dedi. Komeleya Zehmetkêşên Kurdistanê adına Ahmed Mom Mohammadi ise İran’daki serhildanı sahiplenme çağrısında bulundu.  

Kadınlar saçlarını kesti

Staufacher’de oturma eylemi yapan kadınlar saçlarını keserek İran rejimini protesto etti. St. Annagasse caddesinde ise kadınların isyanınını anlatan bir skeç gösterildi. Yürüyüşün sona erdiği Helvetiaplatz ise kadınların “Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla yankılandı. 

İki aylık bebeğiyle geldi

Yağmurlu havaya rağmen 2 aylık bebeği ile eyleme katılan Kewser Şari, Doğu Kürdistan’ın Bokan kentinden. Şari, “Kürdistan’ın özgürlüğü ve Rojhilat’lı kadınların özgürlüğü için buradayım” dedi. 

Gün dayanışma günü

Eylemde saçını kesen kadınlardan biri olan Rojava’nın Efrîn kentinden Zahide Hüseyin ise,  “Gün Rojhilat halkıyla dayanışma günü” diye belirtti. Eylemcilerden Zahide Ana da, “Her onurlu Kürt, Rojhilat halkıyla dayanışma içinde olmalı” diye konuştu. 

Bütün Kürtler birlik olmalı

Eyleme 5 yaşındaki kızıyla katılan Rojhilat’ın Serdeşt kentinden Miryam ise üzerinde Farsça “Jin, jiyan, azadî” ifadelerinin de yer aldığı bir döviz ve ona bağladığı saç ile yürüdü. Jîna Amînî’nin katledilmesini kınayan Miryam, “Her Kürt, İran islam Cumhuriyeti’nin başta kadınlar olmak üzere Kürt halkına yönelik uyguladığı baskılara karşı sesini yükseltmeli. Bütün Kürtler bir olmalıdır” çağrısında bulundu. 

Serhildana sahip çıkalım

Eyleme katılanlardan Rojhilatê Kurdistanlı Aram da “Molla rejimi yıllardır Kürtlere yönelik soykırım politikaları uyguluyor” diyerek, Jîna’nın öldürülmesi ardından kadın öncülüğünde başlayan serhildana sahip çıkılması gerektiğini belirtti. 

Eylemlere ilişkin bilgi veren YJK-S, İsviçre’de hafta boyunca farklı kentlerde kadın öncülüğünde protesto eylemlerinin yapılacağını duyurdu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.