Kaçırılan gençlere işkence

  • Sîdekan’ın Dayla köyü yakınlarında Türk ordusu tarafğından kaçırılıp Rubarok’taki üsse getirilen ikin genç, 5 gün sonra serbest bırakıldı. Gençler, çıplak ayakla günboyu karda bekletildiklerini söyledi. 

 

Hewlêr’ın Soran ilçesinin Sîdekan kasabası sınırları dahilinde bulunan Dayla köyü yakınlarında iki genç, Türk ordusu tarafından kaçırıldı. Dayla köyünden olan 20 yaşındaki Akram Halil Zikri ile 18 yaşındaki Zedan Nabi Mustafa, atlarıyla ilgilenirken alıkonuldu. Aynı zamanda kuzen olan iki genç, kaçırıldıktan sonra sonra Hakkari’nin Rubarok (Derecik) ilçesine götürüldü ve o sırada halk tarafından görüldü.

Sîdekan Nahiyesi Müdürü İhsan Çelebi, gençlerin 31 Aralık’ta tutuklandığını söyledi. Çelebi, Irak sınır muhafızlarının da olayı incelediğini ve gençlerin Türk güçleri tarafından gözaltına alındığını teyit ettiğini kaydetti. HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da gençlerin kaçırılmasını Meclis gündemine taşıdı. Kaçmaz, Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede, Türk ordusunun hangi hukuka dayanarak resmi sınırları dışında, başka bir ülkenin vatandaşlarını kaçırdığı soruldu. Kaçmaz, “Akram Halil Zikri ve Zedan Nabi Mustafa’nın gözaltına alınması Türk Ceza Kanunu’na istinaden yabancıların işlediği suçlar kapsamında mı işlem yapılmıştır? Eğer öyleyse söz konusu suç unsuru nedir? İki gencin gözaltına alınması ve daha sonra tutuklanması Adalet Bakanın bilgisi dahilinde midir?” sorularını yöneltti. 

İki genç, 5 gün gözaltında tutulduktan sonra önceki gün geç saatlerde serbest bırakıldı. Rubarok’taki Türk askeri üssünde sabah saatlerinden itibaren alacakaranlığa kadar bekleyen yakınları, Rudaw English’e haber yapan Karwan Faidhi Dri’ye “Durumlarının çok kötü olduğunu; çıplak ayakla karda bırakıldıklarını söylediler. Sabah 07.00’den akşam karanlığına kadar iç çamaşırları hariç tüm kıyafetleri çıkarılmış, güneş görmesinler diye ağaçların gölgesinde bekletilmişler” dedi. Akram’ın kuzeni Gaylan Abdülaziz de bu anlatılanları teyit etti. 

Soran Kaymakamı Halgurd Najib, dün Rudaw’a yaptığı açıklamada iki gencin Türk ordusu tarafından serbest bırakıldığını ve KDP güçlerine teslim edildiğini doğruladı. Najib, “İki genç de bitkin görünüyordu. Gözaltına alınma nedenleriyle ilgili soruşturma sürüyor. Soruşturmanın sonucunu daha sonra kamuoyuna açıklayacağız. Neden Türk ordusunun kontrolündeki bölgeye gittiklerini ve gözaltında kendilerine ne yapıldığını da araştıracağız” diye konuştu.  DIHOK

 

Yüzlerce dönüm yakıldı

Soran İdaresi İtfaiye Müdürlüğü Sözcüsü, geçen sene içerisinde Soran Bölgesi’nde 492 yangın vakasının yaşandığını; çoğunluğunun Türk devletinin bombardımanlarından kaynaklandığını söyledi.

Soran İdaresi İtfaiye Müdürlüğü Sözcüsü Beyar Mihyedin, Soran İdaresi sınırları içerisinde 2021’de meydana gelen olaylara ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Beyar Mihyedin, geçtiğimiz sene 520 farklı türden vakanın yaşandığını belirtti. Yaşanan 520 olayın 492’sinin yangın vakası olduğunu kaydeden Beyar Mihyedin, yangın vakalarının 237’sinin sınır bölgelerinde ve Türk devletinin bombardımanlarından kaynaklandığını söyledi. Bomarbımanlarda yaşanan yangınlarda 660 dönüm arazinin yandığı kaydedildi.

Beyar Mihyedin, işgalci Türk devletinin bombardımanlarına ilişkin şunları söyledi: “Türk devletinin bombardımanları arazinin yanmasına ve tabiatın bozulmasına sebep olmuştur. Güvenlik sorunlarından dolayı ekiplerimiz yangınlara müdahale edememiştir. Bu da daha fazla arazinin yanmasına sebep olmuştur.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.