‘Kadına şiddette sürekliliği görmeliyiz’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mor Çatı, 17 Nisan 2021 günü çevrimiçi olarak düzenlediği “Hak Kayıpları Sürerken Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı”nın sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede erkek şiddetine karşı yapılanlar, yapılmayanlar ve yapılabilecekler özetlendi.

Devletin İstanbul Sözleşmesi’nin imzalandığı günden bu yana kadına yönelik şiddete karşı üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği belirtilen bildirgede, özellikle kayyum atanan belediyelerde kadına yönelik şiddet ile mücadele mekanizmalarının kısa sürede lağvedildiğine ve buralarda biriken deneyimin de hiçe sayıldığına dikkat çekildi.
Belediyelerin kadına yönelik şiddet ile mücadele mekanizmaları kurmayı önceliklendirmediğine vurgu yapılan bildirgede, “Geçmişte verdiğimiz mücadeleyle kanunda olmadığı halde iyi uygulamalarla elde ettiğimiz haklar vardı ve bu kazanımlar özellikle 6284 sayılı Kanun’u oluştururken temel oldu. Günümüzde ise iyi uygulamalar giderek azalırken az sayıdaki olumlu örneğin kişilerin inisiyatifiyle hayata geçtiğini ve kalıcı hale gelemediğini görüyoruz” ifadelerine yer verildi.
“Kadınları geleneksel cinsiyet rollerine hapsetmek isteyen aile politikalarının neticesi olarak uzun zamandır şiddete karşı mekanizmaların uygulanmasında sorunlarla karşılaşılıyordu” diyen Mor Çatı, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali ardından ise “bu sorunların bir günde ortaya çıktığı” izlenimi uyandığını belirtti. Bildirgede, “Sürekliliği görüp işaret etmek, alandaki deneyimi merkeze almak gerekiyor” denildi.
Çalıştaya kadın örgütleri, feminist platformlar ve belediyelerden 130 kadın katılmıştı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.