Kadınlar katliamlara karşı harekete geçti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Hasekê’de art arda gelen katliamlar için kadınlar çalışmalarına hız verdi. Kongreye Star Hasekê Koordinasyonu üyesi Lîlav Hisên, aşiret ile rûspi olarak tanımlanan toplumun önde gelenleri ile bir araya geleceklerini söyledi.

HABER MERKEZİ

Hesekê’de 30 Haziran günü aile erkekleri tarafından recm edilerek katledilen Îda El Seîdo (13) ve hemen ardından babası tarafından boğularak katledilen Aya Mihemed (14) için kadınlar günlerdir alanlarda olan kadınlar, katillerin en ağır cezalara çarptırılmasını, toplumun vicdanının rahatlatılmasını istiyor. Kongreye Star Hasekê Koordinasyon üyesi Lîlav Hisên, kadın katliamlarının önünü almak amacıyla eylem planlarını JINHA’dan Sorgul Şêxo’ya anlattı. 

‘Namus’ veya ‘din’le alakası yok

Üst üste yaşanan kadın katliamlarından büyük üzüntü ve kaygı duyduklarını belirten Lîlav, “Kadına yönelik yaşanan sistematik şiddet sadece biz kadın örgütlerini değil toplumu da kaygılandırıyor. Bölgede radikal İslam’ın etkisi halen kendisini hissettiriyor. ‘Namus’ ve ‘din’ adı altında gerçekleşen kadın katliamlarının, aslında bununla ilgisinin olmadığını biliyoruz” diye konuştu.

Coğrafya şiddet sarmalından kurtulamadı

Kuzey Doğu Suriye topraklarının neredeyse on yıldır bir halk devrimi sürecinden geçtiğini, bu sürecin toplumun tüm kesimlerinde kadına bakış açısında olumlu anlamda bir değişim yarattığını belirten Lîlav, tüm olumlu gelişmelere rağmen de uzun yıllar DAİŞ ve türevi örgütlerin denetiminde kalan yerleşim yerlerinde şiddet unsurunun daha sık görülmesinin bir tesadüf olmadığını da ifade etti. Lîlav Hisên şöyle devam etti: “Halen kadını örf adet, töre adı altında kurban görme yaklaşımları var. Hesekê’de üst üste yaşanan katliamlar bunun sonucudur. Bilhassa Arap toplumunda kadına yönelik şiddette bir azalma söz konusu olsa bile savaşın tesiriyle de şiddet sarmalından tamamen kurtulamama durumu söz konusu.

Arap toplumumuzda binyılların ataerkil zihniyeti ve beraberinde getirdiği toplumsal cinsiyetçi bakış açısı tam anlamıyla kırılmış değil. Kadın özgürlüğü konusunda halen düşman yaklaşımlar söz konusu. Kız çocuğu evine geç geldiği için babası tarafından ‘namus meselesi’ olarak görülüyor ve katlediliyorsa siz artık düşünün.”

Kadın özgürlüğünün toplumun özgürlüğüyle de bağlantılı olduğu için özgür kadını yaratma amacı güttüklerini kaydeden Lîlav Hisên, bunun uzun vadeli ve sancılı bir süreç olduğunun altını çizdi.

Eylem planı

Hasekê’de katledilen iki çocuğun ardından çok sayıda eylem, etkinliğin yanısıra hukuki girişimde bulunduklarını aktaran Lîlav,  son olarak tüm kadın örgütleri ile bir araya gelerek eylem planlaması çıkardıklarını söyledi. Kuzey Doğu Suriye’de bulunan tüm örgütler ve bünyelerinde bulunan kadın yapılanmaları, feminist örgütler ve kadın örgütleri ile konuyu masaya yatırdıklarını ifade eden Lilav Hisên, “Planlamalarımızdan biri de toplumun önde gelenleri ile bir araya gelmek. Aşiret yönetimleri ile toplantılar yapmak. Toplumda karşılığı olan kişilerle bir araya gelerek yaşanan katliamlara ilişkin tavır sahibi olmalarını sağlayabilmeyi amaçlıyoruz. Elbette bunun yanı sıra eylemlerimiz de sürecek” dedi.
Lîlav, yaşanan katliamlar ile ilgili hazırladıkları raporu Hesekê Adalet Divanı’na teslim ettiklerini ve davaların da takipçisi olacaklarını ekledi.

‘Ev ev dolaşıyoruz’

Kadınlara yönelik suçları kınayan kadın aktivistler de kız çocukların katledilmesinin özel savaşın bir parçası olduğunu kaydetti. ANHA’ya demeç veren Halep Kongreya Star üyesi Nehle Mistefa, “Eyde El Seîdo ve Aye El Xilêf adlı kız çocuklarının katledilmesi özel savaşın bir parçasıdır. Gerici zihniyet bu katliamlarla kadınların temel haklarını elinden almak istiyor” dedi. Nehle, kadın katliamlarının önüne geçmek için Heleb’in Şêx Meqsûd ile Eşrefiyê mahallalerinde çocuk yaşta evliliklerin, çok eşliliğin, kadına fiziki ve psikolojik şiddetin engellenmesi için ev ev dolaştıklarını söyledi. Şiddetin çözümü noktasında kadınların öncü rol oynaması gerektiğini kaydeden Nehle, tüm kadınları kadın hareketi Kongreya Star’a katılmaya çağırdı. 

‘Kadın iradesini kırmaya yöneliktir’

Suriye Gelecek Partisi Sözcüsü Nadiya Mihemed, kadınlara yönelik suçların sona ermesi için yasaların etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade ederken, Eğitim ve Öğretim Komitesi Eşbaşkanı Leyla Mihemed ise “Küçük kızların namus adı altında katledilmesi planlı işlenen suçlardır. Amaçları kadın mücadelesini engellemektir. Kuzey Doğu Suriyeli kadınlar, düşünce anlamında özgür olduğunda özgüven sahibi oldular, hakikatlerinin farkına vardılar. Erkek egemen zihniyeti kadınların kurtuluşuna karşı çıkıyor. Namus, töre ve adet adı altında bu vahşi suçları işliyor” diye belirtti. 

Tebqa Yürütme Meclisi’ne bağlı Danışmanlık Merkezi üyesi ve Hukukçu Fida El-Ebdullah da, çocuklara dönük işlenen bu suçların kadın iradesini kırma amaçlı olduğunu kaydetti ve kadın örgütlerinin de suçluların yargılanmasına katılması gerektiğini dile getirdi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.