Kalp kapakçıkları çalışmıyor

Fatma Tokmak(ortadaki)
- Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşam mücadelesi veren ağır hasta tutsak Fatma Tokmak, bir hafta içinde iki kez hastaneye götürüldü. Kalp kapakçıklarının acilen değiştirilmesi gerekir ama ameliyat tarihi belirlenmedi.
MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED
Daha önce doktorlarının “Cezaevi koşullarında ameliyat etsek bile yaşama şansı yüzde 10 olur” dediği Fatma Tokmak’ın sağlık durumu her geçen gün kötüleşiyor. İHD’li avukat Jiyan Tosun, Tokmak’ın acilen ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) açıkladığı güncel rapora göre; Türk cezaevlerinde en az 335’i ağır olmak üzere toplam bin 412 hasta tutsak bulunuyor. Bu isimlerden biri de Fatma Tokmak. Gözaltın alındığı 1996'da ağır işkencelere maruz kalan ve bu süreçte 10 aylık bebeğiyle birlikte tutuklanan Fatma Tokmak’a, yaklaşık 24 yıl süren yargılamanın ardından ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Cezası Yargıtay tarafından onanan Tokmak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. Cezaevinde birden fazla kez kalp ameliyatı geçiren, ayrıca yüksek tansiyon, astım, ciddi nefes darlığı ve kronik kalp yetmezliği bulunan Tokmak’ın doktorları, “Cezaevi koşullarında ameliyat etsek bile yaşama şansı yüzde 10 olur” demişti.
Sağlık durumu her geçen gün kötüleşen Tokmak'ın avukatı İHD’li Jiyan Tosun'un verdiği bilgiye göre; son bir hafta içinde iki kez hastaneye götürüldü ve kontroller sonucunda kalp kapakçıklarının acilen değiştirilmesi gerektiği belirtildi ama bir ameliyat tarihi belirlenmedi. Daha önce de cezaevinde kalp ameliyatı geçiren Tokmak, yeni bir ameliyat sürecine girerken yanında refakatçi olup olmayacağı belirsizliği nedeniyle büyük bir endişe yaşıyor.
Kelepçeli ve ringde
Tokmak’ın hastaneye kelepçeli olarak götürülüp getirildiğini ve muayene süreçlerinin uzun sürmesi nedeniyle saatlerce ring aracında bekletildiğini paylaşan Tosun, bu süre zarfında ciddi nefes darlığı yaşadığını; uygulamaların hem fiziksel hem de psikolojik açıdan yıpratıcı olduğunu dile getirdi. Tosun, cezaevinde asansörün bozuk olduğunu, Tokmak’ın merdivenleri kendi başına çıkamadığını, çoğu zaman koğuş arkadaşları ya da cezaevi personeli tarafından taşındığını söyledi.
ATK’den cevap bekleniyor
Tutsakların çoğu zaman neredeyse ölüm döşeğindeyken tahliye edildiğine işaret eden Av. Jiyan Tosun, "Devlet hastanelerinin verdiği ‘hayatını tek başına sürdüremez’ raporlarına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) olumsuz görüşü nedeniyle infaz ertelemeleri yapılmıyor. ATK’nin son merci olması büyük bir sorun teşkil ediyor. Tokmak için daha önce yapılan başvurular reddedildi. Şu anda resen ATK’ya sevk edildi ve sürecin sonucunu bekliyoruz" dedi.
Yasal düzenleme yapılmalı
Cezaevlerinin fiziksel yapıları, sevk süreçlerinde yaşanan ihlaller, kelepçeli muayene gibi uygulamalar özellikle ağır hasta tutsaklar için işkenceye dönüşüyor. Bu nedenle hasta tutsaklar için acilen yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Tosun, bu konunun insan hakları açısından acil bir gündem olduğunun altını çizdi.