Kanada tazminata mahkum etti

Dünya Haberleri —

  • Kanada mahkemesi, İran’ın düşürdüğü yolcu uçağında hayatını kaybeden 6 kişinin yakınlarına 84 milyon dolar (107 milyon Kanada doları) tazminat ödenmesine karar verdi. 

 

Kanada’nın Ontario eyaletinde bulunan Yüksek Adalet Mahkemesi, Tahran yakınlarında düşürülen uçakta yaşamını yitirenlerin açtığı davada kararı açıkladı. 

Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait uçak havalandıktan sonra İran tarafından iki füze ile düşürülmüştü. Uçakta bulunan 176 yolcu ve mürettebatın hepsi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenler arasında 55 Kanada vatandaşı ve Kanada’da oturma iznine sahip 35 kişi bulunmaktaydı. 

Tazminat kararının İranlı yetkililerden nasıl tahsis edileceği ise henüz belli değil. Uçakta yaşamını yitirenlerin akrabalarının avukatı Mark Arnold, ekibinin Kanada ve ülke dışındaki petrol tankerleri de dahil İran varlıklarına el koymaya çalışacaklarını belirtti.  

İranlı yetkililer 8 Ocak 2020’de meydana gelen kazanın sorumluluğunu reddetmiş fakat İran’ın uçağı düşürdüğüne yönelik kanıtlar artınca uçağın bir Amerikan füzesiyle karıştırıldığını söylemişti. 

İran’dan intikam tehdidi

ABD’nin 3 Ocak 2020’de Irak’ta düzenlediği suikast sonucunda İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürülmüştü. Ukrayna’dan kalkan uçağın vurulması da bu döneme denk gelmişti. 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD eski Başkanı Donald Trump ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yargılanmazsa Süleymani suikastı nedeniyle intikam alınacağını açıkladı. Reisi  “Eğer Trump ve Pompeo, General Süleymani’yi öldürme suçundan dolayı adil bir mahkemede yargılanmazsa, Müslümanlar bizim şehidimizin intikamını alacaktır” dedi.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu el-Mühendis, 3 Ocak 2020’de Trump’ın emriyle SİHA ile Bağdat’ta düzenlenen saldırıda öldürüldü.

Irak’ta iki drone daha düşürüldü

Öte yandan Irak’ta ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerini hedefleyen iki insansız hava aracı daha düşürüldüğü bildirildi. Uluslararası Koalisyon’dan bir yetkili, Irak’ın batısındaki El Esad hava üssünde bomba yüklü iki drone tespit edildiğini ve imha edildiğini açıkladı. Son 48 saat içerisinde ikinci kez benzer saldırı düzenlendi. Saldırıların Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ikinci yıldönümüne denk gelmesi dikkat çekti. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.