Kardeşinin bayrağını düşürmedi

HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Yakup Tanış

HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Yakup Tanış

  •  Silopi’de 21 önce kaybettirilen HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış’ın mücadele bayrağını devralan ağabeyi HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Yakup Tanış, “Bu topraklarda diz çökmek yoktur” dedi. 

Kardeşi Serdar Tanış’ın failinin Levent Ersöz olduğunu söyleyen HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Yakup Tanış, şunların altını çizdi: “Serdarlar gitti, ancak yoldaşları partiyi halen açık tutuyor. Bugün nöbet sırası bize geldi. Bugün biz yapıyoruz, yarın başka Serdarlar gelecek. Bu topraklarda insan mücadelesini ve onurunu koruyacak direniş vardır. Bu mücadele bayrağı asla inmeyecek.” 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde ifadeye çağırıldıkları İlçe Jandarma Komutanlığı’na giden Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz, 21 yıl önce 25 Ocak 2001’de gözaltına alındı ve kendilerinden bir daha haber alınamadı. Kaybedilmelerinden sorumlu olanlar yargılanmazken, iç hukuk yollarının tüketilmesi üzerine başvurulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise Türkiye’yi mahkum etti. Aradan geçen süre zarfında kardeşinin mücadele bayrağını devralan Yakup Tanış, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopi İlçe Eşbaşkanlığı görevini üstlenerek, mücadelesini sürdürüyor. 

Tanış ve Deniz’in mücadeleden vazgeçmeleri için maruz kaldıkları baskı ve tehditleri hatırlatan ağabey Tanış, MA’dan Zeynep Durgut’a, yaşananları şöyle anlattı: “Serdar ve Ebubekir’i PTT’nin önünde zorla almaya çalışıyorlar ama alamıyorlar. Daha sonrada parti binasına geçiyorlar. Bu esnada Serdar, jandarma tarafından aranarak, ‘ifadeniz var’ deniliyor. Ebubekir, Serdar’ı yalnız bırakmıyor ve o da onunla birlikte karakola gidiyor. Karakola gittikleri gibi gözaltına alınıyorlar. Olay bu şekilde oldu. Olayın bir de geçmişi var. O dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Levent Ersöz var. O zaman bir bütün olarak Şırnak’ı ‘Şırnak Cumhuriyeti’ olarak adlandırıyor ve Şırnak’ı bir laboratuvar olarak kullanıyorlar. Halkın üzerine yoğun bir baskı oluşturuyorlar. Yüzde 90 oy alan HADEP’in, Şırnak’ta teşkilat kurmasına izin verilmiyor. Gerekli belgeler tamamlanıp valiliğe götürüldüğünde alınmıyor. Dışarıdan noter ve posta aracılığıyla gönderiliyor ve o şekilde açılıyor. Serdar, ilk başta partiye üye olarak giriyor. Yöneticilerin birçoğu yoğun baskı ve tehditlerden dolayı istifa ediyor. Bundan dolayı Serdar, ilçe başkanı oluyor. Parti açıldıktan sonra da baskılardan dolayı bir arkadaşları istifa ediyor. Arkadaşları istifa ettiği için yönetici sayısı 5 kişiyi bulana kadar parti 10 gün boyunca kapalı kalıyor. Buna rağmen direnip açtıkları için böyle yoğun bir baskı oluşuyor. Serdar, daha önce zamanın Cumhurbaşkanı’na, Adalet Bakanı’na bir dilekçe yazıyor. Kendisinin, ailesinin ve arkadaşlarının Levent Ersöz tarafından açık açık tehdit edildiğini bu dilekçede bildiriyor. Babamı da gözaltına alıyorlar ve 10 gün boyunca gözaltında kalıyor. Gözaltında babama, ‘Serdar Şırnak topraklarına ayak bastığı takdirde öldürülür’ deniliyor. Bunu söyleyen de Levent Ersöz’dür.”

Fail de Levent Ersöz’dür

Dosyanın tozlu raflarda kaybettirilmek istendiğini söyleyen Tanış, şöyle devam etti: “Fail bellidir. Bire bir fail Levent Ersöz’dür. Ergenekon’dan yargılanmak üzere hakkında Silivri’de dava açıldı ama hiçbir zaman gözaltına alınmadı. Sahte raporlarla sürekli hastanelerde kaldı. O zaman aileler olarak Ergenekon davalarına müdahil olmak istedik. Bunun için başvuruda bulunduk. Mahkemenin ilk duruşması, bizim başvurumuzla ara verildi. Bir gün sonrada müdahillik talebimiz reddedildi. Halbuki olayın failleri bu kişilerdir. Dosyayı AİHM’e götürdük. Türkiye mahkum edildi. Olayın net bir şekilde devlet güçleri tarafından yapıldığı belirtildi. Hem Türkiye cezalandırıldı hem de etkin soruşturma yürütmediği için dava, tekrar görülmesi için Türkiye’ye gönderildi. Türkiye ise davayı yeniden zaman aşımına uğratmak istedi. Şu anda dava, tekrar AİHM’de. İnsanlığa karşı işlenen hiçbir suçun zaman aşımına uğrama gibi bir durumu yok. O dönemden günümüze siyasi ve legal partilere karşı ciddi bir baskı söz konusudur. Bu sistemsel bir yaklaşımdır. O günkü failin ismi Levent Ersöz, şimdiki failin ismi başkadır.”

Nöbet sırası bizde

 Direniş bayrağını sonuna kadar taşıyacağını belirten Tanış, şunları dile getirdi: “Dünyada Hitler, Yahudilere uyguladığı zulümden dolayı faşist olarak biliniyor. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beridir aynı uygulamalar Kürtlere de uygulanıyor. Köyler boşaltılıyor, faili meçhuller oluyor, şehirler bombalanıyor, çeşitli komplolarla insanlar gözaltına alınıyor ve onlarca yıl hapis cezaları veriliyor. Evrensel hukuk normlarını baz almayarak böyle bir uygulama Kürt halkına uygulanıyor. Bu halk, mazlum bir halktır. Bu halk gidip kimseye zulüm etmemiş. Bu halkın bu kadar baskıya uğramasının nedeni kendi özünden, insanlığından uzaklaşmamasıdır. Bu toprakların özünde insanlık var, bu topraklarda boyun eğmemek var. Serdarlar baskıya uğradı ve onlardan önce de baskılar vardı. Bunun için onlarca Serdar, insan onurunu koruyacak duruşlar sergiledi. Serdarlar gitti ancak Serdarların yoldaşları partiyi halen açık tutuyor. Bugün nöbet sırası bize geldi. Bugün biz yapıyoruz, yarın öbür gün başka Serdarlar gelecek. Bu topraklarda boyun eğme ve diz çökme yoktur. Bu topraklarda insan mücadelesini ve onurunu koruyacak direniş vardır. Bu mücadele bayrağı asla inmeyecek.”  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.