• Birsen Kars’ın cenazesi, gözaltılar nedeniyle Gazi Cemevinde bekletildi.

Türk cezaevlerine yönelik 19 Aralık 2000’de düzenlenen ve adına “Hayata dönüş” verilen katliamda ağır yaralanan ve “diri diri yaktılar” sözleriyle hafızalara kazınan Birsen Kars, kanser tedavisi gördüğü Almanya’da 7 Şubat’ta yaşamını yitirdi. İstanbul’a önceki gün getirilen Kars’ın cenazesi, yakınlarına teslim edilmeden polisler tarafından alınıp “otopsi talimatı gelebilir” denilerek Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldü.

Bunun üzerine ATK önüne giden Halkın Hukuk Bürosu avukatları ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyeleri, gece yarısına kadar ATK önünde bekledi. Avukatların ve ailelerin bekleyişi sonrası gece saatlerinde Kars’ın cenazesi verildi. Cenaze buradan alınıp Gazi Cemevi’ne götürülürken, gidenlere saldıran polis 20 kişiyi gözaltına aldı.

Kars’ın cenazesi önceki geceden beri Cemevinde bekletilirken, konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunan TAYAD, gözaltına alınanlar serbest bırakılıncaya kadar cenazeyi defnetmeyeceklerini açıkladı. Haber hazırlanırken bekleyiş sürüyordu.  İSTANBUL