Katil polise ‘iyi hal’ indirimi

Helin Hasret Şen

Helin Hasret Şen

  • Amed’de 2015’te 12 yaşındaki Helin Hasret Şen’i katleden  polis Abdullah Ercan’a iyi hal indirimi uygulanarak 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, Ercan’ın tutuklanması yönündeki talepleri ise reddetti. 

 

Amed’in Sûr ilçesinde 12 Ekim 2015’te zırhlı araçtan açılan ateşle 12 yaşındaki Helin Hasret Şen’i katleden polis Abdullah Ercan’ın “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan yargılandığı davanın karar duruşması, önceki gün Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ercan duruşmaya görev yaptığı yerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. Helin Şen’in annesi Nazmiye, babası Ekrem Şen ve avukatları Abdullah Zeytun, Yakup Güven, Ercan Yılmaz hazır bulundu. Duruşmayı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri Serhat Eren, Adalet Kaya Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Hafıza Merkezi ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcileri takip etti.

İddia makamı bir önceki duruşmada, sanık Ercan’ın “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan hapis cezasıyla cezalandırılması yönünde verdiği mütalaasını tekrarladı. 

Duruşmada söz verilen Şen’in babası Ekrem Şen, “Katilin bir an önce tutuklanmasını istiyorum” derken, Şen’in annesi Nazime Şen de “9 yıldır adalet arıyoruz. 9 yıla rağmen adaleti bulamadık. Adalet istiyoruz. Failin bir an önce tutuklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Polis bilerek katletti

Şen ailesinin avukatı Abdullah Zeytun, Şen’in 2015-2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde katledilen 72 çocuk ve 80 sivilin sembol ismi olduğunu kaydetti. Sokağa çıkma yasaklarını orantısız olduğunu ve insanların yaşam, sağlık, güvenlik haklarını ortadan kaldırdığını söyleyen Zeytun, bu süreçte toplam 320 sivilin katledildiğini ifade etti. Devlet güçlerinin işlediği suçların cezasız bırakılmasının bu süreci tetiklediğini dile getiren Zeytun, sanığın soruşturma süreci boyunca tutuklanmaması ve görevine devam etmesinin de katı cezasızlık politikasının sonucu olduğunu dile getirdi. Zeytun, görüntüler, görgü tanıklarının ifadesi ve emniyet raporunun sanığın cinayeti bilerek, kasten işlendiğini gösterdiğini vurguladı. Sanığın suçu kasten işlediğini ve kasten öldürmekten cezalandırılmasını isteyen Zeytun, tutuklanmasını talep etti. 

Görevine devam edecek

Mahkeme, diğer savunmaların ardından katilin suçu taksirle işlediğine kanaat getirerek 5 yıl hapis cezası verdi. Suçun bilinçli taksirle meydana gelmesi nedeniyle cezayı 7 yıl 6 aya çıkardı. Verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasında “iyi hal indirimi” uygulayan mahkeme, cezasını 6 yıl 3 aya indirdi. Mahkeme katilin tutuklanması talebini reddederek, hakkındaki adli kontrol tedbirinin ise devamına karar verdi. 

Şen: Vazgeçmeyeceğim

 Duruşma sonrasında Şen’in ailesi ve avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Katledilen Helin Şen’in annesi Nazime Şen, “İster 20 yıl olsun ister 30 yıl olsun, ömrümüz yettiği kadar kesinlikle adalet mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Hiçbir şey beni yıldıramaz. Ayakta kalıp kızımın mücadelesini vereceğim” dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şube Başkanı ve aile Avukatı Ercan Yılmaz, Helin Şen dosyasında da yargının cezasızlık politikalarıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Şen davasının 8 yıldır sürdüğünü ifade eden Yılmaz, “Artık bir sonraki aşama olan İstinafa başvurusuyla hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.