Katliamlar siyasidir

Yurt Dışı Haberleri —

Marsilya'da Paris katliamı kınaması

Marsilya'da Paris katliamı kınaması

  • Kurdistanlılar Paris’teki merkezi miting ve yürüyüş ile eş zamanlı yaptıkları protesto gösterilerinde Fransa’ya çağrı yaparak ‘devlet sırrı’ kararının kaldırılmasını ve gerçek faillerin açıklanmasını istedi. 

Avrupa’nın birçok kentinde yapılan kitlesel protesto gösterilerinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilişinin 10. yılında her iki saldırının da siyasi cinayetler olduğu haykırıldı. Paris şehitleri, Marsilya, Hamburg, Londra ve Stockholm başta olmak üzere birçok kentte merkezi yürüyüşler ile anıldı. Eylemciler, “Fransa, Kürtlere olan borcunu ödemek için bu katliamlardaki karanlık güçleri mutlaka ortaya çıkarmalıdır” dedi.

Binler Marsilya’da buluştu
Paris’in güneyinde yaşayan Kürtler ve dostları katliamları protesto için Marsilya’nın Canebiere Meydanı’nda toplandı. “Hakikat ve adalet için on yıllık devlet sırrı açıklansın” pankartı ardında yürüyüşe geçen kitle Paris şehitlerinin fotoğraflarını taşırken sık sık “PKK intikam", "Bijî Serok Apo", "Sara Rojbîn Ronahî", "Jin Jiyan Azadî", "Bijî Berxwedana Gerîla", "Şehîd Namirin", "Terörist Erdoğan” sloganları attı. 

Hakikat ve adalet istiyoruz
Marsilya Belediyesi’ne kadar slogan ve zılgıtlarla gerçekleşen yürüyüş ardından miting yapıldı. Fransa Radikal Dayanışma, İtaat Etmeyen Fransa İttifakı’ndan milletvekilleri, Marsilya Belediye Başkanı’nın yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi de oradaydı. Yapılan konuşmalarda “Hakikat ve adalet için on yıllık devlet sırrı açıklansın” talebi öne çıktı. 
Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada "Avrupa’nın kalbinde önce Sara, Rojbîn ve Ronahî’yi, on yıl sonra da Evîn, Mîr Perwer ve Abdurahman yoldaşları katlettiler. Herkes bilsin ki özgürlük için ayağa kalkan bir halkı hiçbir güç durduramaz. Binlercemizi katletseniz bile biz özgürlük için mücadele etmekten asla geri durmayacağız. On yıl değil, yüz yıl geçse de direniş sürecek, mücadele sürecek, savaş sürecek" mesajı verildi. 

Türk konsolosluğuna yürüdüler
Almanya’nın Hamburg kentinde Rojbin Kadın Meclisi’nin çağrısı ile kitlesel bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi. Yürüyüşe, Hamburg’un yanı sıra Kiel, Bremen, Lübeck, Stade ve Oldenburg’dan gelen Kurdistanlılar ve dostları katıldı. Aktivist ve yazar Anja Flach, saldırıda Emine Kara’nın (Evîn Goyî) bilinçli bir şekilde hedef alındığını belirterek, Fransa devletinin katliamı mutlaka aydınlatması gerektiğini vurguladı. Bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüş Türk Konsolosluğu yakınlarında bulunan Damtor semtindeki mitingle devam etti. Siyasetçi Selma Irmak, Kürt halkının katliam ve zulümlere karşı asla diz çökmeyeceğini belirterek, "Fransa, Kürtlere karşı olan borcunu ödemek için bu katliamlardaki karanlık güçleri mutlaka ortaya çıkarmalıdır. Hiçbir irade, hiçbir güç mücadelemizi engelleyemeyecektir” dedi.

Aydınlatılıncaya kadar alanlardayız
İngiltere’nin başkenti Londra’da ise Paris Katliamı Wood Green Kütüphanesi önünden Turpike Line İstasyonu’na gerçekleşen yürüyüşle protesto edildi. "İntikamımız kadın devrimi olacaktır" yazılı pankart eşliğinde yürüyen kitle sık sık "Şehid namirin" sloganı attı.
İsveç’in Stockholm kentinde Norra Bantorget parkında başlayan yürüyüş Sergels Torget meydanındaki mitingle devam etti. Paris’te katledilen 6 kişinin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte sık sık "Katil Erdoğan", "Erdoğan terör uyguluyor, Avrupa seyrediyor" sloganları atıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.