Kayıtlara yansımayan binlerce ölüm

HDP Semsûr İl Eşbaşkanı Bekir Gürbüz

HDP Semsûr İl Eşbaşkanı Bekir Gürbüz

  • HDP Semsûr İl Eşbaşkanı Bekir Gürbüz, resmi kayıtlara yansımayan binlerce ölümün olduğunu söyledi.

Depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Semsûr'da, özellikle kent merkezinde yüzlerce bina yerle bir oldu. Cêlikhan (Çelikhan) ve Sergolan (Gölbaşı) ise yıkımın ağır olduğu ilçelerden. Resmi verilerle 11 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği kaydedilse de kent halkı bu sayının 30 binin üzerinde olduğuna işaret ediyor. Depremden hemen sonra depremzedelerin gıda, barınma ve ısınma ihtiyacını karşılayan Halkların Demokratik Partisi (HDP), sivil toplum örgütleri ile Semsûr Emek ve Demokrasi Platformu’nun da yer aldığı Kriz Koordinasyon Masası’nda yer alan HDP Semsûr İl Eşbaşkanı Bekir Gürbüz, MA'dan Zerrin Sargut'a depremden sonra yaşananları anlattı, adım adım büyüyen dayanışmanın önemine değindi. 

Gürbüz, on binlerce insanın yaşamını yitirdiğini, 50 bini aşkın insanın enkaz altında kaldığını belirtti. Gürbüz, Sergolan (Gölbaşı), Besnî (Besni), Tût (Tut) ve Cêlîk (Çelikhan) ilçeleri ve bağlı köylerde yaklaşık 11 bin binanın yıkıldığını aktararak, “Bu kadar büyük bir enkaz ve felaketin ardından insanların yaşamını yitirmesi, tedbirsizlikten başka bir şey değil. Türkiye fay hatları üzerinde olmasına rağmen herhangi bir tedbir alınmadı. Yıkılan binaların birçoğu son 5 yılda oturma izni ve ruhsat alan yapılar. İktidar, fay hatlarının olduğu bir bölge olmasına rağmen 3 milyona yakın imar affı getirerek, büyük bir felaket yaşattı. Deprem için alınması gereken birçok önlem vardı ancak yaşayarak gördük ki herhangi bir önlem alınmadı. Deprem olduktan sonra anında deprem bölgelerine müdahale etmesi gereken ekipler, üç gün sonra geldi. Geldiklerinde ekipler ve ekipmanlar yoktu. Üç gün boyunca insanlar soğukta bekletildiler” dedi. 

Semsûr’da resmi kayıtlara yansımayan binlerce insanın yaşamını yitirdiğini belirten Gürbüz, “Resmi olmayan rakamların açıklanmamasının nedeni, yetkili kurumlarca takibinin yapılmaması ve enkazlara müdahale edilmemesiydi. Kayıtlarda olmayıp yaşamını yitiren birçok insan var” diye konuştu. 

Muhabirimiz Yılmaz Kaya'ya da konuşan Gürbüz, "Dört gün boyunca AFAD’a ulaşamadık. Telefonları kapalıydı. Yurttaşlar kendi çabasıyla, kimisi de 10 bin TL ödeyip vinç kiralayarak enkazlardan yakınlarını sağ ya da ölü olarak çıkarabildi. Sadece kendi köyümden 100 yakınımı kaybettim. Yardım geç geldiği için donarak ölenler oldu" dedi.

Gürbüz, Emek ve Demokrasi Platformu olarak değişik semtlerde altı mutfak kurduklarını, her gün 5 bin insana üç öğün yemek verdiklerini belirtti. Van, Mardin, İstanbul, Ağrı, Samsun, Çanakkale, İzmir gibi kentlerden gönüllülerin geldiğini, yardımların dağıtımını yaptıklarını ve depremzedelerin barınma ve yemek ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi. Gürbüz, "İlimizi yeniden inşa etmek için katkılar, dayanışma devam etmeli” çağrısında bulundu. ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.