Kayyuma haddi bildirildi

  • TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu, "Bu şehrin sahibi var" diyen kayyum Münir Karaloğlu'na, "Bu kentin sahibi olamazsınız, atanmış bir memursunuz. Bu kentin sahiplerinin evlerini başına yıkanlarsınız" şeklinde yanıt verdi. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK), kayyum yönetimindeki belediyelerin rant amaçlı kaçak yapılaşmaya izin vermesine dair basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası binasında yapılan açıklamada "Bu kent sahipsiz değildir" pankartı açılırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu Vali Münir Karaloğlu’nun iddialarına da yanıt verildi. 

İKK Sekreteri Doğan Hatun, "Bu şehrin sahibi var" diyen Karaloğlu'nun açıklamalarına işaret ederek, ithamları "çirkin" olarak nitelendirdi. Demokrasi mücadelesinden ödün vermeyeceklerini vurgulayan Hatun, kimseden korkmadıklarını ifade etti. "Halkın evini başına yıkarak bu işten kurtulamazsınız" sözleriyle kayyıma seslenen Hatun, "Bir buçuk yıldır bu şehirde görev yapıyorsunuz ama ağzınızdan yıkımdan başka bir şey çıkmıyor. Siz bizi yanlış anlamışsınız Sayın Vali. Bu kentin sahibi olamazsınız, atanmış bir memursunuz. Bu kentin sahiplerinin evlerini başına yıkanlarsınız. Yanlış anlayacağınızı bilseydik tane tane anlatırdık" ifadelerini kullandı. Kayyımın "huzur getirdik" sözlerine de değinen Hatun, şunları söyledi: "Bu kentte çatışmalar yaşandı. Siz orada bile ve isteye yıkım yaptınız. Sur'u bilerek yıktınız. Sur, bütün bombalara ve tanklara karşı binlerce yıldır ayakta. Bizler de Amed halkı olarak gücümüzü Amed'in Surlarından alıyoruz. Talanlarınıza, ağalığınıza, hırsızlığınıza boyun eğmeyeceğiz."

Ardından konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman ise, 28 Aralık 2021'de yaptıkları suç duyurusuna işaret ederek, "Suç işlendiğini belgeleriyle açıklıyoruz. Açıklamalar ve baskılarla, halkı ve kurumları manipüle ederek hakikatlerin üzerinin örtülemeyeceği aşikardır" dedi. Kentin doğasına, insanına ve kültürüne zarar veren tüm kesim, kurum ya da kişilere karşı tepki gösterdiklerini vurgulayan Kahraman, şöyle devam etti: "Bu duruşumuzu en iyi bilen Diyarbakır halkıdır. TMMOB bileşenlerine karşı devlet gücünü arkasına alarak tehdit ve iftiralarla basın açıklamamızı ve kaçak yapılara karşı suç duyurumuzu gölgelemeye çalışanların halk nezdinde bir karşılığı olmadığı görülmektedir. Bu kent, binlerce yıllık, onlarca medeniyetin izlerini taşıyan surları 'hava almıyor' diye top atışlarıyla yıkmaya çalışan valileri de gördü, oturduğu kayyumluk koltuğunun imkanlarını kullanarak makam odasında kendisine şatafatlı banyolar kuranları da, halkın parasını ihale ve rantlarla yandaşlarına peşkeş çekenleri de..."

Kahraman, daha sonra kentteki kaçak yapılaşmalara dair hazırladıkları görselleri paylaştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.