Kayyumdan hayali lokum

Batman Belediyesi

Batman Belediyesi

  • Batman Belediyesi kayyumunun 28 Haziran’daki Kurban Bayramı için 1 milyon 475 bin 750 TL’lik bayram şekeri, lokum ve kolonya ihalesini 11 Temmuz’da imzaladığı ortaya çıktı.
  • Yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, “İhale imzalamadan mal alımı yapılması suç. Söz konusu malzemeyi aldıkları da şüpheli” dedi.

MUSTAFA DOĞAN - BATMAN

Batman Valisi ve kayyumu Ekrem Canalp, 23 Haziran 2023’te ihale duyurusu yaptı. Söz konusu ihalede 28 Haziran Kurban Bayramı’nda ikram için kullanılmak üzere 1 milyon 475 bin 750 TL'lik şeker, lokum ve kolonya alımı yapılacağı duyuruldu. İhale, Batman'da gıda sektörü üzerine faaliyet gösteren Öz Kardeşler firmasına verildi. Ancak ihale sözleşmesi 11 Temmuz’da yani bayramdan yaklaşık 2 hafta sonra yapıldı.

 

Yerine kayyum atan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Dr. Mehmet Demir

 

Yerine kayyum atan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Dr. Mehmet Demir, ihaledeki usulsüzlük ve yasa dışılığa dikkat çekerek, "Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden ihale ilanına baktığımızda 23 Haziran'da ihale yapılıyor. İhale sözleşmesi ise 11 Temmuz’da imzalanıyor. Herhangi bir ihalede sözleşme imzalanmadan siz mal alımı yapamazsınız. Mal alımını sözleşme imzalanmadan teslim aldık diyorlarsa bu yasaya göre suç” dedi. “Bayram 28 Haziran’da. Siz 11 Temmuz günü sözleşme imzalayıp ihaleyi başlatmışsanız o zaman bu aldığınız malzemeler nerede?” diye soran Demir, “Bayramdan 13 gün sonra imzaladığınız bu ihale, yoksa malzemeler alınmadan kağıt üzerinde yapılan ve ödemesi yapılan bir ihale midir" şeklinde konuştu.

 

 

21b maddesi rant kapısı

Kayyumların yasa dışı uygulamalarının ayyuka çıktığını ve bunun takipçisi olduklarını söyleyen Mehmet Demir,  Batman kayyumunun yaptığı ihalelerinin büyük çoğunluğunun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21b maddesi uyarınca yapıldığına da dikkat çekti. Demir, şöyle devam etti: “Bu madde, doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin acil olarak yapılmasının zorunlu olması hallerinde uygulanıyor. Ancak burada en basit bir kaldırım ihalesi de, bir bina onarım ihalesi, bir park yapım ihalesi de bu maddeye dayandırılarak yapılıyor.”

İhale yandaş firmalara

Mehmet Demir, Belediye Meclisi çalıştırılmadığı için ihale kararlarının üç kişi ile alındığını ve kayyumların pazarlık usulüyle yapılan ihaleleri de iş birlikçi ve yandaş firmalara verdiğini kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.