Kazanacağımızı biliyoruz

Gazeteci Şerwan Şêrwanî

Gazeteci Şerwan Şêrwanî

  • Tutsaklığının birinci yıl dönümünde cezaevinden mesaj gönderen gazeteci Şerwan Şêrwanî, “İçimizdeki büyük gücü yok edemezsiniz. Kazanacağımızı biliyoruz” dedi.


Gazeteci Şerwan Şêrwanî, Hewlêr’ın Sibîran beldesinde 7 Ekim 2020’de evine yapılan baskın sonucunda gözaltına alınıp tutuklandı. Şerwan Şêrwanî’ye, hukuksuz yargılama sonucunda dört arkadaşıyla birlikte 6 yıl hapis cezası verildiı. Şerwan Şêrwanî’nin tutuklaması üzerinden bir yıl geçti, ancak şimdiye kadar yapılan tüm girişmelere rağmen haksızlık giderilmedi.
Şerwan Şêrwanî, tutuklanmasının birinci yıl dönümünde cezaevinden ailesi aracılığıyla bir mesaj gönderdi. Gönderilen mesaj şöyle: “Bizi dövebilirsiniz, ailemizi tutuklayabilirsiniz, bizi hapsedebilir, ifadeleri değiştirip hapis cezası verebilirsiniz. Ama hiçbir şekilde içimizdeki büyük gücümüzü yok edemezsiniz. Bize karşı olanlar galip gelemezler. Çünkü içimizdeki güç gözlerindeki ateşten daha güçlüdür. Gücümüze karşı başarısız oldular. Karşımıza ne çıkar, daha ne kadar tutuklu kalacağımızı bilmiyorum ama kazanacağımızı biliyoruz.”


BAAS bile yapmadı


Behdinanlı tutsaklara yapılan haksızlığın BAAS rejimi döneminde bile yapılmadığını belirten akademisyen ve aktivistler, kararın siyasi olduğunu söyledi.
Aralarında gazeteci, yazar, aydın, aktivistin de bulunduğu 100 kişi Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP), bağlı asayiş güçleri tarafından tutuklandı. Biri yılı aşkındır Behdinan’da tutuklu bulunanlar, yaşanan hukuksuzluğu protesto etmek için 6 Eylül’den beri ölüm orucuna başladı. 32 gündür ölüm orucunda olan bazı kişilerin durumu kötüleştiği için hastaneye kaldırıldı. Aktivist, gazeteci ve aydınlar taleplerinin karşılanmasını ve hukuksuzluğun sona ermesini istiyor. 
Halepçe’de akademisyen ve aktivistler, Behdinanlı tutsaklara ilişkin RojNews’e konuştu.
Akademisyen Basit Osman: Hewlêr ve Behdinan’da tutuklu bulunan gazeteci ve aktivistlere yönelik yapılan zulümde hükümetin yanı sıra hükümette yer alan YNK, Goran’ın da sorumluluğu vardı. Hewlêr ve Kürdistan’ın herhangi bir yeri KDP’nin malı değildir. KDP, kendini öyle gördüğü için sorun oluyor. 
Aktivist Ömer Osman: İktidar aktivistlere ve gazetecilere yönelik yaklaşımı kontrol etmeye yöneliktir. Diğer partiler KDP’nin gücüne sınır koymuş olsaydı bu yaklaşımı benimseyemezdi. Halkın hak savunucuları ve aktivistlerin hapiste olduğu bu süreçte yapılan seçim propagandasında hiçbir parti Behdinanlı tutsaklarından bahsetmiyor. Hewlêr bundan dolayı KDP’nin mülkü konumunda ve hiçbir siyasi partinin gücü yok, bir şey diyemiyor. Halk tepkisini haksızlığa karşı ortaya koymalı ve seçimde sandığa gidip ona göre oy kullanmalıdır.
Siyasetçi Xedice Ebdulcebar: Behdinan’da aktvisit ve gazetecilerin tutuklanması hukuki değil, tamamen siyasi bir konudur. İktidar partilerinin çoğu mahkemelerle temasa geçiyor. Mahkemelerin iktidara yakınlığı da dünyanın hiçbir yerinde yok. BAAS rejimi bile böyle değildi. Biri suçluysa bir ay içinde yargılanması gerekiyordu, ancak Behdinan aktivistleri yaklaşık bir yıldır tutukludur ve hala yargılanmaları yapılmadı. Behdinanlı tutsaklarına yapılanlar büyük bir haksızlıktır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.