KCDK-E’den AÇIK KONGRE

Yurt Dışı Haberleri —

  • Avrupa’da faaliyet yürüten Kürt kurumlarının çatı örgütlenmesi KCDK-E’nin dün (Pazar) yapmayı planladığı kongresinin Alman polisi tarafından engellenmesi, yoğun tepkiyle karşılandı. Yasaklanan kongrenin yapılması planlanan saatlerde 50 Kürdistani örgüt ve Demokratik Güçbirliği üyeleri, Köln-Deutz Garı önünde biraraya geldi. Yasağa karşı açıklamaların yapıldığı miting ardından KCDK-E Kongresi açık alanda yapılarak yeni yönetim ve eşbaşkanlar seçildi.

FİRAZ BARAN / KÖLN

Almanya Kürdistani Topluluklar Konfederasyonu’nun (KON-MED) çağrısıyla dün Köln-Deutz Garı önünde KCDK-E’ye bağlı kurumlar mitingde biraraya geldi.  Buradaki konuşmalarda yasağa karşı tavır beyanı yapıldı. İlk konuşmayı yapan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Alman Anayasası’na atıfta bulundu:

“Bugün kongremizi yapacaktık ancak yasakladılar. Ama bu yasak yazılı bir karar değildir. Almanya Anayasası 1. Maddesinde şöyle der: İnsan onuru çiğnenemez. 6. Madde ise şöyle der: Rengi, dili, dini fark etmez herkes düşüncesini ifade edebilir ve örgütleyebilir. Almanya Hükümeti'ne soruyoruz: Kürtlerin örgütlenmesini istemiyor musunuz? Avrupa Konseyi sürekli özgürlük ve demokrasiden söz ediyor. Ortadoğu'da bu değerleri savunan Kürdistan halkıdır.  Kürdistan halkına neden destek vermiyorsunuz? Kürtler bu maddelerin dışında mı tutuluyor? Bu maddeler Kürtler için uygun değilse söyleyin.”

Yüksel Koç, hiçbir şeyin mücadelelerine engel olmayacağını ifade ederek “Bugün İskandinavya'dan İtalya'ya çok sayıda dostumuz da burada. Bize destek vermek için geldiler. Özellikle 82 yaşında olan Eski İtalya Senatörü bu yaşında yola düştü ve bugün buraya gelerek verilen yasak kararını protesto etti. Komala, YNK, Goran gibi örgütlerin de aralarında bulunduğu 50 Kürdistani örgüt ve 20 kurumun içinde yer aldığı Demokratik Güç Birliği yanımızda” şeklinde konuştu.

Kürdistanlı örgütlerin omuz omuza olmasının büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Yüksel Koç, şöyle devam etti: “20. yüzyılda birlik olmadığımız için Kürdistan dörde bölünmüştü. 21. yüzyılda birlikte mücadele Kürdistan'ı birleştirecektir. Almanya'ya soruyoruz: Anayasanıza neden uymuyorsunuz?”

3 milyon Kürdistanlıyı temsil ediyoruz

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur ise, "Almanya devleti bizden neden korkuyor? 409 kurumu ve 3 milyon Kürdistanlıyı temsil ediyoruz. Şimdi bile, burada bu açıklamayı yaparken etrafımızı yüzlerce polis arabası sarmış. Biz Avrupa yasalarına göre kurulmuş, Avrupa'nın her yerinde kongre yapma hakkına sahip olan bir konfederasyonuz. Almanya Güney Kürdistan'a giden barış heyetlerini de engelledi. Neden? Almanya Türkiye'nin Güney Kürdistan işgalini savunuyor mu? Kongremizin yasaklanmasını kınıyoruz."

KCDK-E resmi bir kurumdur

Türkiye’deki yasaklar ve baskılardan kaynaklı sürgün edildiklerini söyleyen KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, "Almanya'nın daha demokrat ve sosyal bir devlet olduğunu düşünüyordum. KCDK-E kongresini yasaklayarak, Erdoğan ile aynı yöntemleri uyguladıklarını, eşgüdümlü siyaset yürüttüklerini görüyoruz. KCDK-E resmi bir kurumdur" diyerek tepki gösterdi.

"Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeli ki demokratikleşsin, deniyordu" diyen HDP Onursal Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, "Aksine Almanya son uygulamalar ile Türkiye'ye doğru gidiyor. Örneğin şimdi Komünist Parti'nin seçimlere katılmasını engellemek istiyorlar. Avrupa Parlamentosu'nun HDP kararı çok önemliydi. Ama hükümetleri etkilemediğini görüyoruz. KCDK-E kongresinin yasaklanması buna örnektir" dedi.

Daha sonra İsveç Kürt Dostluk Gurubunun Sözcüsü Benny Gustavsson, iki dönem İtalyada Senatörlük ve Avrupa parlamenteri ve İtalya Öcalana Özgürlük Komitesi Üyesi yazar Luigi Vinci ve İtalyan aktivist Silvana Barbieri de kararı protesto etti.

Kongre açık alanda yapıldı

Konuşmaların ardından yeterli üye sayısının bulunduğu miting kongreye dö-nüştürüldü. ‘Açık Kongre’ olarak nitelendirilen KCDK-E Kongresi’nde, üyeler yeni yönetimi ve eşbaşkanlarını belirledi.

Eşbaşkanlığa Fatoş Göksungur ve Yüksel Koç seçildi. Yönetime KON-MED eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever ile Nadiy Salih, Hamit Biten, Nursel Aydoğan, Murat Ceylan, Ahmet Kobani, Denetleme Kurulu’na İsmail Parmaksız, Disiplin Kurulu’na Cuma İsviçre ve Vedat Bingöl seçildi.

Seçilmiş yeni yönetim, teşekkür konuşması yaparak mücadeleyi büyütme ve Kürt halkına layık olma sözü verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.