KDP güçlerini gerilla vurmadı

  •  Pêşmerge komutanlarından Qadir Xoranî, KDP’nin gerillaya yıkmak istediği Metîna’daki saldırının, Türk ordusu tarafından yapıldığını söyledi. Savaş uçağı veya SİHA saldırısı olduğunu söyleyen Xoranî, bir süre sonra bu açıklamasını kaldırdı.
  •  KDP güçlerinin, 5 Haziran’da Metîna’ya gitmeden önce Amêdiyê ve Bamernê’deki Türk üslerinde toplantı yapıp “Bizler gidiyoruz. Saldırı gerçekleştirmemeniz için bilgini olsun” dediği, dolayısıyla Türk ordusunun tüm hareketliliği gözlediği ortaya çıktı.

Pêşmerge Bakanlığı komutanlarından Qadir Xoranî, Metîna’da KDP güçlerinin zırhlı aracına yapılan ve 5 kişinin yaşamını yitirmesine, 4’ü de yaralanmasına neden olan saldırının ya F-16 ya da SİHA ile havadan yapıldığını kaydetti. Yaralanan bir KDP’li de Türk devletinin fitne çıkarmak için bu saldırıyı gerçekleştirdiğini, ancak KDP’nin bu bilginin yayılmasını önlemeye çalıştığını ifade etti.

Metîna’ya sevk edilen KDP güçlerine yönelik 5 Haziran’da havadan saldırı yapıldı ve 5 kişi yaşamını yitirdi, 4’ü de yaralandı. KDP’nin yayın organları, ilk haberlerinde olayı “bombardıman” olarak duyururken, kısa bir süre sonra saldırıdan HPG’yi sorumlu tuttu. HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) ise saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırının kendi güçleri tarafından yapılmadığını belirterek, ”bağımsız heyet”in araştırma yapmasını istedi. Federe Kürdistan Hükümeti’ni yöneten KDP’nin tüm yetkilileri de gerillayı sorumlu tutup savaş naraları atmaya başladı. KDP, gerillayı Güney Kürdistan’ı terk etmesi için tehditler savurdu. 

Söz konusu saldırıya ilişkin birçok kesimden açıklama yapıldı. Ancak uzmanlara göre, hedef alınan zırhlı aracın görüntüleri de saldırının havadan yapıldığına işaret ediyor. Saldırının havadan yapıldığını destekleyen bir açıklama da Pêşmerge Bakanlığı bünyesinde komutanlık görevini yürüten Qadir Xoranî’den geldi. Uzun zamandır Pêşmerge komutanı ve askeri alanda deneyi olan Qadir Xoranî, Facebook sayfasında bir paylaşım yaptı.

F-16 veya SİHA

 Qadir Xoranî, patlamayı üç madde halinde şöyle değerlendirdi:

*  Ben kendim de zırhlı araçlara bindim. Söz konusu zırhlı araç çok sağlam ve güçlüdür.

*  Araçta gerilla mermilerine ait hiçbir iz yok. Füze ile yapılmış olsa aracın dört bir yanına isabet etmiş olmalı ya da en azından tekerleri parçalanmış olmalıydı.

* Yaralıların ifadelerine göre çatışma yaşanmadı. Yaralılar, araca havadan saldırı olduğunu belirtiyor. Fotoğraflardan da aracın ya F-16 uçağı ya da İnsansız Silahlı Hava Aracı (SİHA) ile bombalandığı anlaşılıyor.

Qadir Xoranî, isim vermeden F-16 veya SİHA sahibi olan “terörist bir gücün” saldırıyı gerçekleştirdiğinin altını çiziyor.

Bu saldırı planlıdır

 Qadir Xoranî, paylaşımda şunları belirtiyor: “Bunun arkasında siyasi bir amaç var. Bu saldırı planlıdır ve amacı Kürtler karşı savaşı yoğunlaştırma ve Kürdistan Bölgesi’ni yok etmeyi amaçlıyor.”

Paylaşım kaldırıldı

Bu paylaşımın haber yapılması ve KDP dışındaki Kürt medyasında yayınlanması üzerine bir süre sonra kaldırıldı.

Türk ordusu KDP için hazırmış

 Öte yandan Türk Milli Savunma Bakanlığı, Kürtler arası çelişki ve çatışmaları derinleştirmek amacıyla önceki gün bir açıklama yaparak KDP’ye yardım etmeye hazır olduklarını belirtti.

Türk ordusu bilgi sahibiydi

Bu arada Rojnews’e bilgi veren KDP güçleri içindeki bir kaynağa göre; KDP güçleri, 5 Haziran’da Metîna bölgesine gitmeden önce işgalci Türk devletinin Amediyê ve Bamernê bölgesindeki üslerinde Türk tarafıyla toplantılar yaptı. KDP güçlerinin, bir üs kurmak için bölgeye gideceklerini belirterek, kuracakları üssün konumu ve detayları hakkında bilgi verdi. “Bizler gidiyoruz. Saldırı gerçekleştirmemeniz için bilgini olsun diye söylüyoruz” denildi. Görüşmenin ardından KDP güçleri bölgeye doğru yola çıktı ve gerilla alanlarına yaklaşmalarıyla birlikte işgalci Türk devletin tarafından bombalandı. Yaralı bir KDP’li de Türk devletinin fitne çıkarmak için bu saldırıyı gerçekleştirdiğini, ancak Federe Kürdistan Hükümeti’nin bu bilginin yayılmasını önlemeye çalıştığını ifade etti.  HEWLÊR

 

Hewlêr’de işgal protestosu

Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP) çağrısıyla Hewlêr’de Türk işgal saldırıları protesto edildi; Türk devletinin askeri varlığına son verilmesi istendi.

İşgal saldırılarına karşı tepkiler sürüyor. KKP, Türk işgal saldırıları ve bölgedeki askeri varlığına karşı Hewlêr’deki Parlamento önünde bir protesto eylemi düzenledi. Parlamento önünde eylemciler adına okunan açıklamada “Irak ve Türk devleti arasında sınır güvenliğine ilişkin yapılan anlaşma bozulmalı ve Türk devleti işgalciliğine karşı bir sınır konulmalı. Türk devleti Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılmalı” denildi.

Açıklamada uluslararası hukukun ihlali, doğaya verilen zararlar ve orman kesimi hatırlatılarak bunların savaş suçu olduğunu belirtildi.

Doğanın korunmasını isteyen eylemciler, İran devletinin de ihlallerde bulunduğunu ve son olarak bölgenin su kaynaklarını kestiğini kaydetti.

KKP açıklamasında şunlar ifade edildi: “Kürdistan Bölgesi’nin kötü yönetimi nedeniyle günlük olarak hak ve özgürlükler ayaklar altına alınıyor. Çalışanlar ve emeklilerin maaşları düşürüldü. Ayrıca fiyatlar arttı, vergiler vatandaşlar üzerinde ağır bir etkide bulunuyor.”

 

Talan da KDP onayıyla

Güney Kürdistan’daki ormanlık alanların KDP’nin onayıyla talan edildiği netleşti.

Türk ordusu Medya Savunma Alanları’ndaki işgal saldırılarını sürdürürken işgal kalıcılaştırmak için de adımlar atıyor. KDP Politbüro Üyesi Elî Ewnî’nin şirketiyle ortaklık yapan Türk şirketler, işgal edilen alanlardaki ağaçları kesip Türkiye’ye taşıyor. Güney Kürdistan ve Irak’tan gelen tepkiler üzerine bilgi istenen Türk Büyükelçi, buradaki arazileri satın aldıklarını, yol çalışması için ağaçları kesip götürdüklerini söyledi.

KDP ve Federe Hükümet bu konuda sessiz kalırken KDP kurmaylarından Sefîn Dizeyî, VOA News’e yaptığı açıklamada, Türk ordusunun ağaçları kesip götürmesinin bilgileri dahilinde olduğunu kabul etti. Sefîn Dizeyî, “Yeni yapılacak yollar için bilgilendirildik. Askeri operasyonların kolaylaştırılması için yeni yollar yapılıyor. Bu yol ihalesini alan şirketler ağaçları da kesti. Bölgeden daha fazla faydalanmak isteyen şirketler alanlarının dışındaki ağaçları da kesti. Dihok ve Şırnak valilerini uyardık" dedi.

 

Bombardıman sürüyor

İşgalci Türk ordusu Avaşîn, Metîna ve Zap alanlarını saldırı helikopterleri ve obüslerle bombaladı. Yapılan saldırıların ayrıntıları şu şekildedir:

HPG BİM’in paylaştığı detaylar şöyle:

* Metîna bölgesine bağlı Zendura Tepesi, Kêste köyü, Derarê köyü, Deşîşê köyü ve Qela Qumriyê köyü arazisi 6 Haziran günü 21.00-22.30 saatleri arasında saldırı helikopterleriyle bombalandı.

*  Avaşîn bölgesine bağlı Mamreşo ve Mervanos alanları, 6 Haziran günü 21.00-01.20 saatleri arasında  saldırı helikopterleriyle bombalandı.

*  Zap bölgesine bağlı Küçük Cilo alanı, 6 Haziran günü 22.00-01.30 saatleri arasında saldırı helikopterleriyle bombalandı.

*  Zap bölgesine bağlı Çemço alanı, 7 Haziran günü saat 06.30’da sınırdaki karakollardan atılan obüslerle bombalandı.

Gerçekleştirilen bu bombardımanlarda herhangi bir gerilla kaybı yaşanmadı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.