KDP tehlikeli oynuyor

  • Gazeteci Deniz Aydın, işgal saldırılarını sürdüren Türk ordusu ile iş birliği yapan KDP içerisinde çatlakların oluşmaya başladığını söyledi.

 

Türk ordusu, 29 gündür planladığı gibi ilerleyemiyor ve ağır kayıplar da veriyor. KDP'nin iş birlikçi kanadının da kısa sürede başarı hesabı tutmadı. Bu durum, KDP içinde de krizlere yol açtı. Barzani Ailesi'nin saldırılarda yer almasına yönelik tepkiler, KDP içinde çatlak oluşmasına vardı. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Deniz Aydın, MA'ya yaptığı değerlendirmede, KDP içindeki çatlağın ileride patlamaya yol açacağını söyledi. Aydın, Türkiye’nin bölgeye yönelik planlarının alt üst olduğunu ifade ederek, “Türkiye bütün gücünü bu savaşa yatırdı ama başarılı olmadı. Kışın da devam etti ama istediği gibi olmadı. Türkiye bir yıl içinde yerleştiği tepelerden de çekilmek zorunda kaldı” dedi. KDP-Türkiye iş birliğinin 50 yıllık bir geçmişi olduğunu ve bunun günümüzde açık bir şekilde sürdürüldüğüne dikkat çeken Aydın, bu kapsamda Türk askerlerinin KDP eliyle bölgeye yerleştirildiğini söyledi. Aydın, “KDP çok aktif olarak bu savaşa katıldı. Yer yer provokasyonlar oldu. Bu nedenle çok gergin bir hava olduğunu söylemek mümkün, çünkü KDP şu an aktif olarak bu savaşta yer alıyor. Şêladizê üzerinden takviye ediliyor. Bu anlamda bütün alanlarını seferber etmiş durumda. Bu şekilde giderse ne olur bilemeyiz ama KDP çok tehlikeli bir oyunun içinde” şeklinde konuştu.  

 Hastaneler saldırı üssü

KDP’nin tüm saldırılara özel güçleri olan Zêrewanî ve Gulan güçleriyle birlikte Pêşmerge Bakanlığı’ndan bağımsız hareket ettiğini dile getiren Aydın, Türk askerlerinin, KDP’ye bağlı özel güçlerin kıyafetleriyle de bölgede istihbari çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Bölgede seyyar hastaneler kurulduğuna işaret eden Aydın, bu üslerin sadece istihbari değil, aynı zamanda saldırı amacıyla da kullanıldığını söyledi.

 Baskılara rağmen

Tüm baskılara rağmen KDP’ye yönelik tepkilerin arttığını söyleyen Aydın, şöyle devam etti: “Bu kadar baskıya rağmen halk yine de tepkisini ortaya koydu. YNK’den, Goran Hareketi’nden, yine KDP içinden de tepkiler geliyor. KDP’de de çatlak var. Barzani Ailesi'nin politikaları olarak yorumlanıyor bunlar. Çok ciddi bir baskı olduğu için kamuoyuna çok yansımıyor. İlerisi için ciddi bir patlamanın olacağı söyleniyor. Barzani Ailesi'nin bu tutumunun Güney Kürdistan’ın bütün kazanımlarını bir uçurumun kenarına götürdüğünün farkındalar.” 

Federe Kürdistan'ın tüm kazanımlarının tehlike altında olduğunu ve PKK’nin bu kazanımları korumaya çalıştığını vurgulayan Aydın, şunları ekledi: “Siyasi ve diplomasi anlamında adımlar atılmazsa Türkiye bu politikalarını sürdürmeye devam edecek. Belki bugün planları tutmadı ama yeni yeni planlar devreye koyuyor. Daha fazla duyarlılık, daha ciddi, daha somut adımlar atılmalı. Irak’ın da bu anlamda tepkileri, kınamaları oldu ama somut olarak yeterli değil. Türkiye şu an hiçbir yasayı dinlemiyor. Güney Kürdistan’daki askeri gücünü 2-3 katına çıkardı. Tüm askeri güçlerini buraya sevk etti. Çevre köylere müdahale ediyor. Demografiyi değiştirme adına girişimleri oluyor. Çete takviyesi yapıyor. Bunlar çok ciddi sonuçlar doğurur.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.