KGM bombası her an patlayabilir

  • Kur Garantili Mevduat (KGM) uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen HDP'li Garo Paylan, “Bu, ekonomik sistemin altında büyük bir bombadır. Bu bomba her an patlayabilir” dedi.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan,  “Kur Garantili Mevduat Uygulamasına Son Verilmesi Hakkında Kanun Teklifine” dair İstanbul İl binasında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan’ın yüzde 19’luk faizi yüzde 14’e düşüreceğini söylediğini aktaran Paylan, bu sözler üzerine dolar kurunun ve enflasyonun patladığını hatırlattı. Doları kontrol altına almak için bu uygulamanın ortaya çıkarıldığının altını çizen Paylan, “Bu sistem ilk başladığında 21-22 Aralık günlerinde dolar 11,60 TL idi bugün ise 14,80 TL’yi aşmış durumda. 23 Aralık günlerinde bir vatandaş bu uygulamaya 1 milyon TL yatırdıysa yarından başlayarak 1 milyon karşılığında 1 milyon 275 bin TL alacak. Vergisiz olarak 1 milyon karşılığında 275 bin TL faiz almış olacak. Bu yalnızca üç ayda net yüzde 27,5 faiz demek. Erdoğan yüzde 19’luk faizi çok gördü ama üç ayda yüzde 27,5 faiz ödedi. Yıllık olarak ise yüzde 110'a denk geliyor” dedi.

Yoksuldan zengine aktarıyor

 Üç ayda ödenen yüzde 27,5’luk net faizin yalnızca yüzde 4’ünü bankaların ödediğine dikkat çeken Paylan, "Geri kalanı ise hazineden ödeniyor. Hazinenin kaynakları da halktan geliyor. 84 milyon yurttaş, vergilerini hazineye ödüyor. Erdoğan, bu vergileri toplayıp zenginlere aktarıyor. Bu zalim bir düzendir. Bu uygulama derhal sonlandırılmalıdır. Bu sistemin şu ana kadar hazine ve Merkez Bankası'na olan maliyeti 75 milyar TL’yi aşmıştır. Bundan sonra her yüzde 10’luk yükselişte 60 milyar TL ilave maliyet gelecektir” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı'nı uyardığını söyleyen Paylan, şunları ekledi: “Bu, ekonomik sistemin altında büyük bir bombadır. Bu bomba her an patlayabilir. Ekonomik sitemi tamamen çökertebilir. Ekonomi Komisyonu olarak hazırladığımız yasa teklifi ile bu sisteme derhal son verilmesini öneriyoruz.”  İSTANBUL 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.