Kıbrıslı gazeteci Michaelides: 'Kenan’la gurur duyuyoruz'

Yurt Dışı Haberleri —

Kenan Ayaz

Kenan Ayaz

  • Kıbrıslı gazeteci Alekos Michaelides, Almanya’da tutuklu olarak yargılanan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz davasının Kürtleri kriminalize etme politikasının bir parçası olduğunu söyleyerek, Kenan’ın mücadelesinin sadece Kurdistan için değil aynı zamanda Kıbrıs halkı için de olduğunu belirtti. 

HİKMET ERDEN

Kıbrıs’ın O Phileleftheros ve Enosis adlı gazetelerinde çalışan ve uzun yıllardır Kürtler ile ilgili haberlere imza atan gazeteci Alekos Michaelides, Hamburg’da tutuklu olarak yargılanan Kenaz Ayaz davasını değerlendirdi. Kürt siyasetçi Kenan Ayaz ile tutuklanmadan önce gazeteci olarak da görüşmeler yapan Michaelides, Kenan Ayaz’a yaşatılanların tam bir hukuk skandalı olduğunu ifade etti. Ayaz’ın Kıbrıs’ta Alman devletinin talebiyle gözaltına alınıp ardından tutuklanarak Almanya’ya iade edilmesi sürecini takip eden gazeteci Michaelides, davanın sadece Kenan’ın şahsı ile ilgili olmadığı tüm Kürt halkına yönelik bir kriminalizasyon politikasının parçası olduğuna dikkat çekti. 

Kıbrıslı gazeteci Alekos Michaelides

Bir Kürt neden Kıbrıs’ta tutuklanır!
Kenan Ayaz’ın yaşadıklarının demokrasiye karşı bir durum olduğunu ifade eden Michaelides, “Elbette ki, bu durum Türk hükümeti ve Recep Tayyip Erdoğan’dan kaynaklanmaktadır” dedi. “Kıbrıs halkı Kenan Ayaz davasını kendi özgürlüklerini isteyen ve kendilerini yönetme hakkı olan tüm Kürt halkına karşı bir durum olarak değerlendiriyor ve Ayaz’ı böyle simgeliyor” diyen Michaelides şöyle devam etti: “Kenan’ın Larnaka Havaalanı’nda tutuklandığı ilk anlarda, birkaç kişi tepki gösterdi ve merak ettiler: 'Bir Kürt neden Kıbrıs’ta tutuklanıyor? Tutuklanmak için ne yapmış olabilir?’ tutuklanma nedenini sorguladılar. Daha sonra çok kısa bir süre de Kenan’ın özgürlüğü için bir hareket başladı. Çünkü bu tutuklama kesinlikle Kıbrıs halkının yaklaşımı değildi. Kıbrıs halkı Kenan’a yapılanları başından reddetti.”

'Terörizm’ koca bir yalandan ibaret
Kenan Ayaz’ın Almanya’ya iade öncesinde Kıbrıs’ta da tutuklu kaldığını hatırlatarak, bir Kürt siyasetçinin Kıbrıs’ta hapsedilmesinin utanç verici olduğunu kaydeden Michaelides şunları söyledi: “Utanç verici çünkü bizim insanlarımız 50 yıldır Türk işgali ve baskısına karşı savaşıyor. Hükümetimizin Kıbrıs’ta bir Kürt insanını tutuklaması kabul edilemezdi. Oysa ki bu insan bunu hak edecek hiçbir şey yapmamıştı. Ve buna ‘terörizm’ dediler. Bu koca bir yalandan ibaret. Kenan bunu hakedecek hiçbir şey yapmadı. Sadece kendi halkının haklarını savunup ona karşı geliştirilen baskıya karşı demokratik mücadele yürüten bir kişiydi. Ve çok birikimli ve donanımlı bir kişilik.”

Mücadelemiz ortak
Kenan’ın mücadelesinin sadece Kurdistan için değil aynı zamanda Kıbrıs halkı için de olduğunu söyleyen Michaelides, Kenan’ın her zaman Kıbrıs’ın onun ikinci vatanı olduğunu söylediğine dikkat çekti. Kenan Ayaz’ın Kıbrıs ile ilgili düşünce ve duygularının kendileri açısından gurur verici olduğunu söyleyen Michaelides, “Bu bizim için gurur vericiydi. Çünkü, Kenan her zaman Türk işgali ve baskısına karşı ortak bir mücadelemiz olduğunu net bir şekilde dile getirdi. Türk otoriterliği ve emperyalizmine karşı ortak mücadelemiz, Tayyip Erdoğan’ın halkımıza, Kürtlere ve Kıbrıslılara yönelik yaptıkları ve niyetine karşı bir mücadeledir Kenan. Ve biz gurur duyuyoruz Kenan gibi bir arkadaşımız olduğu için” dedi. 

Kenan’a yapılanları asla unutmuyoruz
Kıbrıs devletinin yaptığı kanunsuzluğun utanç verici ve hafızalarda yerini aldığını söyleyen Michaelides, Kürtlerin asimilasyona karşı kendi kimliğini savunmasının ve demokratik hakları için mücadele etmenin “suç” olamayacağına vurgu yaptı. Kürtlerin mücadelesi ve direnişinin meşru olduğunun altını çizen Michaelides şöyle konuştu: “Bu hukuksuzluğa son verilmeli ve Kenan Ayaz hemen serbest bırakılmalıdır. Onun tek mücadelesi kendi halkının hakları içindir. Kenan neredeyse bir yıldır suçsuz bir şekilde tutuklu bulunuyor. Elbette, mesajım Türk işgaline karşı ortak mücadeleyi sürdürmek ve büyütmek yönünde. Çünkü Kıbrıslılar ve Kürtler, bölgenin iki tarihi halkıdır ve özgür olmayı, kendi demokratik devletlerine, sistemlerine sahip olmayı hak eden halklardır. Kenan bize mücadele ve özgürlüğün ne olduğunu gösterdi. Kenan’a yapılanları asla unutmuyoruz ve eminiz ki özgür yarınlarda Kenan’ı yeniden göreceğiz. Birlikte Kurdistan ve Kıbrıs özgürleşene kadar mücadelemize devam edeceğiz.”


Kenan Ayaz davası

Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, 15 Mart 2023’te Larnaka Havaalanı’nda Alman devletinin iade talebiyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki duruşmalar sonucunda Ayaz’ın Almanya’ya iadesine karar verilmişti. Haziran 2023’ten bu yana Hamburg’daki Damtor Cezeevi’nde tutuklu bulunan Ayaz, 2018-2020 yılları arasında Almanya’da PKK çalışması yürüttüğü gerekçesiyle yargılanıyor. Ayaz’ın davası 3 Kasım 2023’te Hamburg Eyalet Mahkemesi’ne başlamıştı. En son duruşması 29 Ocak’ta görülen Kenan Ayaz daha önce de Türkiye’de birkaç kez yargılanmış ve 12 yıl cezaevinde kalmıştı. 2012 yılından bu yana siyasi mülteci olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yaşıyordu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.