Kimseye sadaka vaat etmiyoruz

  • Türkiye ve Kuzey Kurdistan’ın en genç nüfusuna sahip ilk üç arasında yer alan Gever'de gençlerin, politik bir özne olarak belediye yönetiminde ve projelerde yer alabileceğini söyleyen DEM Parti Gever Belediyesi Eşbaşkan Adayı Şoreş Diri, ciddi manada sorumluluk alacaklarını söyledi.
  • Kısıtlı imkanlarla sınırsız beklentileri yönetebilme becerisini gösterme zorunluluğunu kaydeden Diri, "Bizler kimseye sadaka vaat etmiyoruz. Halkımızın da onurlu duruşu zaten ortada, bu yönde beklentileri asla olmadı. Dayanışma kültürüyle kentimiziin bütün potansiyelini harekete geçirebiliriz” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU / HAKKARİ

Gever Belediye DEM Parti Eşbaşkan Adayı Şoreş Diri, “Gever 8 yıllık kayyum yönetiminde her alanda hizmetsiz bırakıldı. Belediye 1 milyar TL’den fazla borçlandırıldı. Belediye ait olan arsalar değerinin çok altında peşkeş çekildi. Belediyeyi aldığımızda yapacağımız ilk iş, kayyum yönetimleri zamanında yapılan bütün usulsüzlükleri gözler önüne sermek olacak. Belediyeyi halkımızla yöneteceğiz” dedi.

Yerel seçimlere sayılı günler kala Kurdistan’da siyasi partilerin çalışmaları da artarak devam ediyor. İki dönemdir atanan kayyumlarla yönetilen belediyelerde kayyumlar yaklaşan son günlerinde belediyelerde kalan son taşınmazları da satarken, arkalarında ise devasa borçlar bırakıyor. Halka hiçbir hizmet sunulmadan borçlanan belediyelerden biri de Gever (Yüksekova) Belediyesi. Halkın olanı halka vereceklerini belirten Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Gever Belediye Eşbaşkan Adayı Şoreş Diri, ilçede ev ev gezerek çalışma yürütüyor.

Kayyuma kayyum atandı

Gever Belediyesi, 2019'da yapılan yerel seçimlerde yüzde 66 gibi bir oranla HDP tarafından kazanıldı fakat aynı yılın Ekim ayında belediyeye kayyum atandı, belediye eşbaşkanları da tutuklandı. Bu süre zarfında kayyuma da kayyum atanarak üç farklı kişi göreve getirildi. İkinci kayyum arkasında 1 milyar 27 milyon TL borç bırakırken, harcanan paranın nereye gittiği ise bilinmiyor. Bırakılan borç miktarını belediyenin son kayyumu Ömer Çimşit açıkladı. Çimşit, 29 Şubat itibarıyla belediyenin hesaplarında toplam 8 milyon 302 bin TL bulunduğunu söyledi. Kayyum Cimşit, belediye borcunun ise 995 milyon 625 bin TL olduğunu açıkladı. Belediyenin borcunu taşınmazları satarak ve borçlanarak kapatmaya çalışan kayyum, yaklaşan seçimle beraber satış ve devir çalışmalarını da hızlandırdı.

 

DEM Parti Gever Belediye Eşbaşkan Adayı Şoreş Diri

 

Halkla çalışıp halkla karar

Seçim bürosu açılışları bir miting havasında geçen ilçede sokak sokak gezerek seçim çalışması yürüten Gever Belediye Eşbaşkan adayı Şoreş Diri ile ilçedeki seçim heyecanını ve projelerini konuştuk. Kurdistan’ın dört bir yanında olduğu gibi Gever’de de birkaç bölgeye seçmen taşındığı bilgisini veren Diri, Esendere ve Xirwate beldelerinin seçmen taşınan bölgeler olduğunu söyledi. Halkın bu hile ve talan siyasetine 31 Mart’ta son vereceğini belirten Şoreş Diri, kayyumun 8 yıldır yapmadığı hizmetlerle demokratik yerel yönetim anlayışını ilçede hakim kılacaklarına dikkat çekti.

Usulsüzlükte sınır yok

Şoreş Diri, kayyumun bu süreçte yürüttüğü politikalara dair ise şunları söyledi: “Gever 8 yıllık kayyum yönetiminde her alanda hizmetsiz bırakıldı. Bu süre boyunca Gever Belediyesi 1 milyar TL’den fazla borçlandırıldı. Belediye ait olan arsalar değerinin çok altında peşkeş çekildi. Bizler seçim öncesi bu talanı her yerde halkımıza anlatıyoruz, zaten halk da her şeyin farkındadır. Usulsüzlükte sınır tanımıyorlar. Belediyeyi aldığımızda yapacağımız ilk iş, kayyum yönetimleri zamanında yapılan bütün usulsüzlükleri yeniden gözler önüne sermek olacak. Belediyeyi halkımızla yöneteceğiz. Halkı karar alma süreçlerine katıp, yapılması gereken projeleri tartışıp hayata geçireceğiz.”

 

 

Gençler, kadınlar ve çocuklar

Toplumsal sorunlara çözüm odakları, merkezinde de tamamen halkın olacağı projelerle yol alacaklarını kaydeden Diri, şunları paylaştı: “Kadınlar, çocuklar, doğa; esnaflar, yaşlılar, öğrenciler yani aklınıza gelebilecek toplumun bütün dezavantajlı gruplarına yönelik kent hayatını kolaylaştırmak için çalışmalarımız olacak. Kayyumun neden olduğu bütün sosyal ve ekonomik yağmayı halkımızla en ince detayına kadar paylaşacağız. Belediyemizde yapılacak her çalışmada halkımızı merkeze alacağız. Bir avuç çıkar grubunun değil, bütün halkın rahatça hizmet aldığı bir halkçı belediye örneğini ortaya koyacağız. Bunun için de kendi alanında uzman olan STK’larımız ve meslek odalarımızla yakın bir temasta olacağız.”

Kürtçe tabelalar yeniden asılacak

Sosyal, ekonomik ve kültürel alanda olmak üzere çalışmalarını üç başlık altında toplayacaklarını kaydeden Şoreş Diri, kayyumun yasakladığı Kürtçe dilinin toplumun her alanında yer alması için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Mahalle ve caddelerde kaldırılan Kürtçe tabelaları yeniden asacaklarını belirten Şoreş Diri, hafıza kırımına uğratılmak istenen Gever’i tekçi ve retçi kayyum zihniyetinden kurtaracaklarının altını çizdi.

İşsizlik ve göçe karşı tedbirler

Şoreş Diri, gençlere ve kadınlara yönelik projelerine dair ise şu detayları paylaştı: “Gever’de çok yüksek bir genç potansiyeli var. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip ilk üç yerden biri. Maalesef gençlerimizin uyarıcı maddelerden tutalım da başka birçok zararlı alanlara adeta sistematik bir şekilde itildiğini görüyoruz. Kentimizin gençlerinin politik bir özne olarak belediye yönetiminde ve projelerde yer alabileceği bir karar alma mekanizması inşa edeceğiz. Gençlerle beraber gençler için çalışacağız. Özellikle de üretim süreçlerinin dışına itilmiş ve kentin dışına çıkmak zorunda bırakılmış gençlerin durumuna ilişkin ciddi manada sorumluluk almamız gerekiyor. Sonuç itibarıyla ekonomi denilen şey, kısıtlı imkanlarla sınırsız beklentileri yönetebilme becerisidir. Bizler kimseye sadaka vaat etmiyoruz. Halkımızın da onurlu duruşu zaten ortada, onların da bu yönde bir beklentisi asla olmadı. Dayanışma kültürüyle kendimizi de kentimizi de gençlerin bütün potansiyelini harekete geçirebiliriz. Bizler bunu yapmaya adayız.”

Gever deprem bölgesi

Kentte var olan deprem riskine dair de çalışma yürüteceklerinin altını çizen Şoreş Diri, “Kentimizi depreme en hazır hale getirmek için kaybedecek tek bir dakikamızı bile yok. Gever 1. dereceden deprem bölgesi. Bunun için de acil eylem planları hazırlamayı hedefliyoruz. Olası bir depreme karşı kentimizi en hızlı ve kolay şekilde hazırlamaya yönelik yoğun bir çalışma içinde olacağız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.