Kırmızı bültenli DAİŞ’li Türkiye'nin İdlib'inde 

İlhami Balı

İlhami Balı

  • Türk İçişleri Bakanlığı, Ankara ve Suruç'ta 137 kişinin yaşamını yitirdiği katliamlardan sorumlu ve kırmızı bültenle "aranan" İlhami Balı'nın Türkiye'nin denetiminde olan İdlib'in Harabat köyünde yaşadığını kaydetti.

EMRULLAH ACAR / MA/URFA

Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015'te Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla Amara Kültür Merkezi'nde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde bir araya gelen gençlere yönelik DAİŞ’in canlı bomba saldırısında 33 genç katledilmişti. Saldırıya ilişkin açılan davanın 22 Ekim 2021'de görülen karar duruşmasında, tek tutuklu sanık Yakup Şahin'e 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, firari sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali için dosya ayrılmıştı. Dosyanın 2. duruşması bugün Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 18 Şubat’ta görülen ilk duruşmasında avukatların talepleri doğrultusunda mahkeme birçok kuruluşa 27 farklı müzekkere yazdı. 
 
Bakanlık yerini biliyor
 
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, firari sanıkların son güncel durumlarına ilişkin mahkemenin yazdığı müzekkereye cevap verdi. Müdürlüğün istihbarat raporlarına dayanarak verdiği cevapta, 104 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Gar ve 33 gencin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı'nın bir numaralı firari sanığı İlhami Balı’nın, Mayıs 2021'de Türkiye ve desteklediği grupların denetiminde bulunan İdlib'in Harabat köyünde görüldüğünü kaydetti. Daha önce de DAİŞ liderleri Ebû Bekir El-Bexdadî ile Ebû Îbrahîm El-Qureyşî de ABD tarafından yapılan operasyonla İdlib’de öldürülmüştü. 
 
DAİŞ'lilerin cirit attağı yer
 
Emniyet Genel Müdürlüğünün firari sanıklar İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi’ye dair son durumları ve en son nerede olduklarına dair Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği cevap şu şekilde: “Talep edilen hususlara ilişkin Daire Başkanlığımız kayıtlarında yapılan çalışmalar neticesinde; Deniz Büyükçelebi isimli şahsın 2019 Ağustos ayı itibariyle Suriye'de Rejim güçleri 'tarafından yakalandığı ve Suriye/Şam'da tutuklu olduğu, İlhami Balı isimli şahsın ise Mayıs 2021 yılı itibariyle Suriye/İdlip'e bağlı Harabat Köyü civarında kaldığı şeklinde istihbarı mahiyette bilgiler ve her iki şahsında ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma’ suçundan Terör Arananlar Listesinde Kırmızı Kategoride aranma kayıtlarının bulunduğu tespit edilmiştir.” 

Suruç için Adalet Platformu avukatlarından Serdil İzol, Balı’nın hakkında kırmızı bültenle arama kararı olmasına rağmen 2016’da Konya Cihanbeyli ilçesinde Devlet Hastanesi’nde tedavi olduğunu hatırlattı. İzol, “Aslında şu an nerede olduğu bilinmekte. Sanık olması gerekirken tanık olarak dosyamızda daha önce dinlenen İlhami Balı’n eşi Hülya Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin eşi Şengül Büyükçelebi eşlerinin öldüğünü belirttiler. Son gelen istihbarat raporlarına bakıldığında ise iki ismin sağ olduğu ve İdlib’de bulundukları yönünde. Daha önce Balı hakkında Ankara Gar katliamı davasına gönderilen bir belgede ise ‘X’ kampında olduğu iddia edilmişti. İstihbarat bu kişilerin yerlerini biliyor, ancak daha önce farklı bilgiler göndermişti. İstihbarat şu an dosyaya eklediği bilgileri daha önce ellerinde mevcut olmasına ve talep edilmesine rağmen dosyaya göndermemiştir” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.