Kısıtlama mı koruma mı?

Dünya Haberleri —

❏

  • Almanya'da ülke genelinde ortak koronavirüs tedbirlerinin alınmasını öngören yasal düzenleme meclisten geçti. Muhalefet partileri düzenlemeye karşı çıkarak temel hakları kısıtlayacağını savunuyor.

 

Almanya’da “Halkı enfeksiyondan koruma" yasası olarak formüle edilen düzenleme Fedaral Meclis’ten CDU/CSU ve SPD milletvekillerinin oyları ile geçti. Muhalefet partileri ise yasanın temel hakları kısıtlayacağını savunarak tasarıyı eleştirdi. Düzenlemenin meclisten geçmesi ile birlikte pandemiye karşı her eyalette farklı tedbir alınmasının önüne geçilecek.

Haziran ayı sonuna kadar geçerli olması öngörülen düzenlemeye göre son yedi günde 100 bin kişide vaka sayısının üç gün peş peşe 100'ü bulan bölgelerde gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak.  Saat 22.00 ile 05.00 arasında mecburi durumlar (işe ve doktora gitmek) dışında sokağa çıkılmayacak. Bir evde ikamet eden kişiler başka bir evden sadece bir kişi ile görüşmesine izin verilecek. Temel gıda işletmeleri açık kalacak. Bunun dışındaki bütün işletmeler kapalı olacak. Yedi günde insidans değeri 100-150 arasında olan bölgelerde ancak negatif test sonucu gerekli olacak ve bu sonuç ile birlikte randevu alınarak mağazalardan alışveriş yapılabilecek. Okullarda ise yedi günlük insidansın 165'i aşması durumunda yüz yüze eğitim sonlandırılacak.

Tasarının yürürlülüğe geçmesi için Eyalet Temsilcileri Meclisi tarafından da kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanası gerekiyor.

Hastaneler kapasitesini doldurdu

Alman Hastaneler Birliği, ülkede artış gösteren vaka sayısı nedeniyle hastanelerde yatak sıkıntısı yaşanabileceği uyarısını yaptı. Korona hastalarının çoğalması nedeniyle farklı rahatsızlıkları bulunan ve bu nedenle ameliyat olması gereken kişilerin klinik ameliyatlarının ertelenebileceğini belirtildi. 

Almanya’da yaklaşık beş bin kişi koronavirüse bağlı olarak yoğun bakımda tutuluyor. Rober Koch Enstitüsü’nün verilerin göre ülkede son 24 saatte 29 bin 218 vaka tespit edildi, 259 kişi ise hayatını kaybetti. Salgının başlangıcından bugüne kadar vaka sayısı 3 milyon 217 bini aşarken, can kaybı ise 80 893’ü buldu.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.