Kız çocukları borca karşılık satıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Amrit Dhillon, Hindistan'ın kuzeyindeki Rajasthan eyaletinde genç kızların, ailelerinin ödeyemediği kredilerin "geri ödemesi" olarak satıldığını yazdı.

ÇEVİRİ: SERAP GÜNEŞ

Hindistan’ın Rajasthan eyaletinde kız çocuklarının ödenmeyen borca karşılık saltıldığı öğrenildi. Olaya ilişkin Amrit Dhillon The Guardian’a yazdı. Dhillon’nun yazısını Serap Güneş gazetemiz için çevirdi.

“Hindistan'da neoliberal yıkım: kız çocukları ödenemeyen borca karşılık satılıyor

İnsan haklarını koruyan ulusal bir kuruluş, Hindistan'ın kuzeyindeki Rajasthan eyaletinde genç kızların, ailelerinin ödeyemediği kredilerin "geri ödemesi" olarak satıldığını söyledi.

Ulusal İnsan Hakları Komisyonu eyalet hükümetine bir bildiri yayınlayarak "iğrenç" olarak nitelendirdiği bu uygulama hakkında bir ay içinde polis soruşturması başlatılmasını ve cevap verilmesini talep etti.

Hindistan’ın birçok kırsal bölgesinde yaşayan insanlar, bir aile üyesi ciddi şekilde hastalanıp tedaviye ihtiyaç duyduğunda genellikle köylülerden borç para almak zorunda kalıyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre Bhilwara çevresindeki yarım düzine bölgede, bir aile borcunu ödeyemediğinde, mağdur olan alacaklı "kast pançayat’larına" ya da kast konseylerine şikayette bulunuyor.

Konseyler "uzlaşma" yoluyla aileye kızlarını -bazen kredinin büyüklüğüne bağlı olarak birden fazla kızlarını - teslim etmelerini emrediyor, böylece alacaklı parasını telafi etmek için onu bir insan tacirine satıyor.

Komisyon bildirisinde, ailenin kızlarını satmayı reddetmesi halinde, "annelerinin, anlaşmazlıkların çözümü için kast pançayat’larının diktalarına göre tecavüze maruz kaldığını" söyledi.

Komisyonun dikkat çektiği vakalar arasında, bir komşusundan 1,5 milyon rupi (350 bin TL) borç alan ve pançayat tarafından borcunu ödemek için kız kardeşini ve 12 yaşındaki kızını satmaya zorlanan bir adam da yer alıyor.

Bir başka olayda ise, karısı hastalanıp hastanede tedavi görmesi gerektiğinde 600.000 rupi (140 bin TL) borç alan bir adam borcunu ödeyememiş. Pançayat onu küçük kızını alacaklıya teslim etmeye zorlamış; alacaklı da onu Agra'da bir insan tacirine satmış. Komisyon, kızın oradan üç kez satıldığını ve dört kez hamile kaldığını söyledi.

Komisyon vakaları araştırmak üzere Rajasthan'a bir yetkili gönderdi. Bhilwara bölge yetkilisi Ashish Modi, suçların türünün ilk örneği olduğunu söyledi. "Bunlar tamamen yasadışı. Polis soruşturuyor ve kurbanların adalete kavuşmasını ve suçluların cezalandırılmasını sağlayacağız" dedi.

Pançayat'lar Hindistan'ın kırsal kesimlerinde sözde adalet dağıtan mahkemeler gibi hareket eden son derece gerici bir güç. Farklı bir kast ya da inançla evlenerek geleneklere karşı gelen çiftlerin sözde namus cinayetlerine kurban gitmelerine ya da zina yaptıklarından şüphelenilen çiftlere acımasız cezalar verilmesine karar veriyorlar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.