Çocuklar ev işine yönlendiriliyor

Kadın Haberleri —

Öğrenciler

Öğrenciler

  • Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, kız çocuklarının okullaşma oranlarında yaşanan düşün AKP iktidarının eğitim politikalarıyla bağlantılı olduğunu belirterek, eğitim kitaplarına yansıyan toplumsal cinsiyetçiliğe dikkat çekti.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) paylaştığı verilere göre Bakurê Kurdistan’da (Kuzey Kurdistan) kız çocuklarının okullaşma oranında düşüş yaşanıyor. Verilere göre; 2012-2013 eğitim öğretim yılında yüzde 98,9 olan kız çocuklarının okullaşma oranı, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında yüzde 93,1 e kadar geriledi. 

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, kız çocuklarının okullaşma oranlarında yaşanan düşüşün Türkiye geneline yayıldığını belirtti.

Güneş, “2019 yılından sonra özellikle kırsal alanlarda yaşayan çocuklar başta olmak üzere merkez okullarında kız çocuklarının okullaşma oranlarında oldukça büyük bir düşüş yaşandı. Okullardan ayrı kalan çocukların, ev, mevsimlik işler veya evlendirmelerle okuldan alıkonulduklarını görüyoruz” dedi. 

Ev işi yapan, çocuk bakan kadın modeli

AKP iktidarının gücünü toplumun her alanında tahsis ettirdikten sonra başta eğitim alanı olmak üzere birçok alanda değişiklik yaptığını kaydeden Zülküf Güneş, iktidarın söz konusu değişikliği akademik ve bilimsel konularda da yaptığını,  geçerli olan müfredatı sadeleştirip yerine dini ve dogma bilgilerin olduğu bir eğitim sistemi hazırladığının altını çizdi. Güneş, şunları söyledi: “Özellikle 2012 yılından sonra eğitim sisteminde ciddi değişiklikler yaşandı. Ders kitaplarında daha çok cinsiyetçi ve dini konuları yerleştirildiklerini gördük. Eğitim kitaplarında kadının toplumsal statüsünü ev işi yapma, çocuk bakma ve temizlik yapma rol model olarak kitaplarda işlediklerini görüyoruz.”

Erkek çocuklara çalışan baba modeli

Erkek çocuklarına da çalışan baba rol modelinin sunulduğun  dile getiren Güneş, “İktidarın eğitimi cinsiyetçi bir forma dönüştürmesi, kız çocuklarının okullardan uzaklaşması sonucu okullaşma oranı düşüyor” diye belirtti.

Eğitim sistemi tıkandı

Eğitimdeki krizin iktidarın yönetememe halinden kaynaklı olduğuna dikkat çeken Güneş, uzun soluklu eğitim politikası olmayan ülkelerin günübirlik eğitim politikalarıyla eğitimi sürdüremeyeceğini kaydetti. Güneş, “Türkiye’de yaşadığımız tıkanma bundan kaynaklı. Eğitim sisteminin tıkanması; ekonomik sistemin çökmesi, siyasi krizin bu denli derinleşmiş olmasının tek sebebi eğitim politikasının yetersiz olmasıdır. Neredeyse her yıl eğitim bakanı değişir, yine birkaç yılda da bir sınav sistemi değişikliği ya da lise ve üniversitelere yerleşme sisteminde değişiklikler olur. Bu her bir değişiklikte bir öncekini aratır düzeyde oluyor. Akademik başarı düşüyor, ders ortalamaları düşüyor. Uzun vadeli bir eğitim politikası olmadığı zaman diğer planlamalara ekonomi, siyasi, politik, kültürel ve sanatsal planlamaları yapmak da mümkün olmuyor. İktidarın şu an yaşadığı kriz halinin en önemli sacayağı, eğitim sisteminin tıkanmış olmasıdır” dedi. 

MA-AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.