Kız çocukları zehirleniyor

Dünya Haberleri —

İran'da zehirlenen kız öğrenciler

İran'da zehirlenen kız öğrenciler

  • İran’da sokak protestolarının zayıflaması ile birlikte ortaya çıkan kız öğrencilerinin zehirlenmesi olayları artarak devam ediyor. İranlı sosyal medya hesapları Kirmanşan, Hersin, Tebriz, Sine, Urmiye, Bokan, Diwandere, Mahdeşt, Dezful ve Kerec kentlerinin de dahil olduğu en az 10 şehirde kız öğrencilerin topluca zehirlendiği haberlerini paylaşıyor. 

Rojhilatê Kurdistan’ın Kirmanşan eyaletine bağlı Gilangrab'da Moalem Kermanshah Lisesi ile Andisheh Sanat Okulu’nda, Shahrivar Ortaokulu, Ismat ve Khadijah Kobri liselerinde yaşanan kimyasal gaz zehirlenmesinden en az 17 kız öğrenci etkilendi. Kirmanşan’a bağlı Hersin kentinde de Naseri Kız Ortaokulundaki öğrencilerde kimyasal zehirlenme emareleri görüldü. Hersin kentindeki “Şuheda Hastanesi"ne kaldırılan 30'dan fazla kız öğrenci tedavi altına alındı.

Onlarcası hastanede
Sosyal medyada paylaşılan ve bugün çekildiği ifade edilen görüntülerde, Tebriz şehrinin Zaferaniye semtinde bulunan Aseman Kız Lisesi öğrencilerinin kimyasal gazla zehirlendikleri görülüyor. Görüntülerde, zehirlenme vakasını duyan velilerin okul önünde toplandığı, bir ambulansın burada beklediği görüldü. Zehirlenme vakasının ardından okul müdürünün öğrencilerin dışarı çıkmasına izin vermezken, okul önünde bekleyen veliler de çocuklarının durumuna dair bilgi alamadıklarını ifade ederek tepki gösterdi.

6 eyalette toplu zehirlenme
Bir diğer toplu zehirlenme olayı da Kurdistan eyaletinin Sine kentinde yaşandı. Sosyal medya kullanıcıları, paylaştıkları görüntülerle Sine kentinin Nesibe Lisesi’nde yaşanan toplu zehirlenme vakasında çok sayıda kız öğrencinin zehirlendiği görüntüleri yayınladı. Neredeyse eş zamanlı kabul edilebilecek toplu zehirlenme olaylarının bir diğer adresi de Batı Azerbaycan eyaletinin Urmiye şehrindeki Ferzangan Lisesi. 
Elburz eyaletinin Kerec şehrinde de Muhammed Bakır Lisesi ile Melekzade İlkokulu, Zayneb Kubri Okulu, Rizwan Kız Okulu ve "İmam Caferi Sadiq" Kız Okulu ve Khordad Kız Lisesinden 15 öğrenci zehirlendi. Yetkili kurumlar, söz konusu okullarda kaç kişinin zehirlendiği ya da zehirlenmenin kaynağının ne olduğuna ilişkin açıklama yapmadı.

250 okulda 5 bin öğrenci
İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana genellikle kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor. Şu ana kadar 250’ye yakın okulda 5 binden fazla öğrenci zehirlendi.
Öğrencilerde solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor. İran İçişleri Bakanlığı, 11 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada, Tahran, Kum, Zencan, Huzistan, Hemedan, Fars, Gilan, Batı Azerbaycan, Doğu Azerbaycan, Kurdistan ve Rezevi Horasan eyaletlerindeki okullarda toplu zehirlenme vakalarıyla bağlantılı oldukları şüphesiyle 100'den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.