Kızılay müşterisini bulmuş

Kızılay - Haluk Levent

Kızılay - Haluk Levent

  • Kızılay’ın, depremin ilk günü AHBAP’a çadır sattığının ortaya çıkmasıyla ile ilgili tartışma sürerken, AHBAP’ın kurucusu sanatçı Haluk Levent, Kızılay’dan gıda da satın aldıklarını açıkladı. Gazeteci Tülin Daloğlu, bazı büyükelçilerin de Türkiye'nin çadır talebi üzerine Kızılay'dan çadır alıp Türkiye'ye bağışladıklarını söylediklerini paylaştı.

Haluk Levent, FOX TV’de İlker Karagöz’le Çalar Saat programına konuk oldu. Depremin ilk gününden itibaren yaptıkları çalışmaları anlatan Levent, AHBAP’ın Kızılay’dan parayla çadır almasıyla ilgili tartışmalara da değindi. “AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan” diyen Levent, şunları anlattı: “Depremin ikinci günü çadır bulamadık. Birkaç arkadaşımız var, geceleri çıkıyoruz. Yetişilemeyen birçok yer var, oralara aileleri teselli etmeye gidiyoruz. Enkazdan hâlâ ses geliyor. İnsanlar dışarıda yağmurda donuyor. Ben o sırada çadır bulamamışım, çadır yok. Arkadaşlar Kızılay’ın internet sitesinden çadır sattığını görmüşler. Hatta Ankara Eczacılar Odası da almış. Biz niye almayalım? Hemen öğrendik ihracat yapılmak üzere hazırlanan 2050 çadır var. Kızılay’ın iştiraklerinin çadır sattığı piyasada biliniyor. Deprem zamanı veya değil, biliniyor. Ben o an hiçbir şey düşünemiyorum. İnsanlar ölüyor orada, dışarıda tir tir titriyorlar. Benim orada insanlara çadır getirmem lazım. 20 bin tane de olsa alacaktım. Fiyatı uygun mu? Uygun. Biz 19 küsur bin liraya alabildik. Biraz indirim yaptırabildik. 19 küsur bin, artı KDV, artı nakliye, bunlar 22 bin liraya gelebiliyor. Ben geçen yıl Fransa’dan helikopter getirdim 1 milyon euro verdim, çok da iyi çalıştı, devlete ben stopaj olarak 200 bin euro verdim. Devletin hizmetine verdiğim halde. Sistemi kimse bilmiyor. AFAD da çadırları parayla, faturalı alıyor Kızılay’dan. Buyurun AFAD yetkilileri yalanlasın. Eğer o yurt dışına ihraç edilecek çadırlar satılacaksa AFAD da parayla alıyor.

Barbunya ve konserve

Orada bir muhasebe var. Kızılay’dan barbunya, konserve aldık. Muhatap ben miyim? Bir dakika bile önemli. Kızılay yönetimi karar alır, parayı iade eder. Onu ben bilemem.”

Kızılay: Ticari ilişkidir

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Levent’in açıklamalarından sonra Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Kınık, Kızılay’ın kendisine gelen bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını ve satmadığını iddia ederek, basında yer alan konunun Kızılay’a sürdürülebilir gelir üreten insani yardım afet alanında uzmanlaşmış şirketlerin faaliyetleri olduğunu belirtti. Kınık, Kızılay ile AHBAP arasındaki ticari ilişkiyi şöyle açıkladı: “AHBAP ile tesis edilen ticari ilişki de Kızılay Cemiyeti ile değil Kızılay iştiraki olan Kızılay Lojistik Şirketi ile geliştirilmiştir. En zor zamanlarda vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenilir gıda temini konusunda uzmanlaşmış kapasitesi ile hizmet verilmeye devam edilmekte.”

Kızılay'dan alıp imdada yetişmişler

Bu arada gazeteci Tülin Daloğlu, KRT TV'deki programında başka bir skandalı da duyurdu. Daloğlu, Türkiye'deki büyükelçilerle yapılan kapalı toplantıda anlatılanları paylaştı. Daloğlu'nun isimlerini açıklamadığı bazı büyükelçilerin anlatımına göre; Türk hükümeti, yardım edeceğini açıklayan devletlerden acil çadır yardımı talebinde bulundu. Bunun üzerine bazı devletler, Kızılay'ın çadır sattığını tespit edince irtibata geçti. Kızılay'dan parasını vererek satın aldıkları çadırları Türk hükümetine verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.