Kobanê'ye saldırı tehlikesi artıyor

Şam-Ankara

Şam-Ankara

  • Gazeteci Zeynep Boran, Rusya ve Şam hükümetinin, Türkiye ile görüşmelerine dayanarak Minbic ve Til Rifet'i de içine alan bölgelerin kendilerine teslim edilmesi için Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi üzerinde baskı kurduğunu belirterek, "Bu amaçla da Türk devletinin Kobanê'ye saldırmasına yol verilebilir. Kobanê'ye saldırı tehlikesi artıyor" dedi. 

Ankara-Şam görüşmelerinin perde arkasını irdeleyen gazeteci Zeynep Boran, “Suriye’nin toprak bütünlüğü veya işgal bölgelerinden çekilme yok. Aksine sadece Kürt soykırımı ve Misak-ı Milli’deki ısrar var" dedi. 

Türkiye'nin Kuzey-Doğu Suriye'ye 20 Kasım’da başlattığı saldırıların üzerinden iki ay geçti. Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ve top atışlarıyla saldırılar devam ediyor. Rusya garantörlüğünde Ankara ve Şam, 11 yıl sonra ilk kez bir araya geldi. 28 Aralık 2022'de Moskova'da Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas, bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerin ardından bölgedeki çetelerin rejim üslerine yönelik saldırıları başladı. Türkiye'nin kontrolündeki Suriye kentlerinde halk sokağa dökülürken, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, “Türkiye işgal ettiği alanlardan çıkmadan görüşme olmaz" açıklaması yaptı. Şubat ayında ise iki devletin Dış İşleri Bakanları, Rusya garantörlüğünde görüşme yapılacağını belirtti. Gazeteci Zeynep Boran, görüşmelerin bölgeye yansımalarına dair MA'dan Müjdat Can'ın sorularını yanıtladı. 

Türk devletinin, Halep’te kontrol ettiği bölgelere takviye göndermeyi sürdürdüğünü, İdlib’deki çatışmasızlık alanları içerisinde Zaviye Dağı’na bağlı Balyun kasabasındaki  üssün yakınında bir helikopter pisti kurduğunu belirten Boran, eşzamanlı olarak HTŞ’nin hareketliliğinin de bir üst aşamaya çıktığını söyledi. Moskova görüşmesinden hemen sonra HTŞ lideri Ebu Muhhammed El Cevlani'nin Efrîn merkezine gittiğini; burada Suriye ve Türkiye arasındaki görüşmelere karşı olan Ehrar El Şam çetesiyle bir araya geldiğini paylaşan Boran, "Sahadaki bu siyasi hareketliliğin yanında HTŞ, ay başından beri Şam hükümetinin Lazkiye'nin kuzeyinde, Halep'in batısında ve İdlib taraflarındaki birçok noktasına saldırılarını arttırdı. HTŞ’nin böylesi bir zamanda Şam hükümet güçlerine yönelik saldırılarını arttırması, Türk devletinin havuç-sopa politikasının yansımasıdır. Şam hükümetine masada kabul ettiremediği kararları, HTŞ eliyle sahada askeri saldırıları arttırarak kabul ettirmek istiyor. Buna ek olarak, Türk devletinin güdümündeki çeteler arasındaki anlaşmazlıklardan yararlanarak bölgedeki hakimiyetini güçlendirmeye çalışmaktadır" dedi. 

Türkiye'ye istihbarat 

Suriye sahasındaki mevcut konjonktürün; İran’ın bölgedeki nüfuzu ve Türk devletinin eğitip finanse ettiği çetelerin pozisyonunun, Türk devletinin Suriye rejimiyle uzlaşıp Özerk Yönet bölgesine saldırmasını uzak bir ihtimal olarak gösterdiğini savunan Boran, "Şam hükümetinin de lokal saldırılar düzenleme ihtimali mevcut. Şam hükümeti ve Türk devleti arasındaki görüşme trafiğinin başlamasından bu yana Şam hükümetinin, Türk devletine Özerk Yönetim bölgelerine dair istihbari paylaşımlarda bulunduğu bilinmektedir. Şam hükümetinin en önemli müttefiklerinden olan İran, yaşanan gelişmeleri kendi lehine çevirmek için harekete geçti" şeklinde konuştu. 

Kobanê'ye saldırabilir

Kendi denetimindeki bölgelerde derin bir ekonomik kriz yaşayan Şam hükümetinin, girdiği kaos ortamından kurtulmak ve yine Kuzey-Doğu Suriye’deki hakimiyetini güçlendirmek için Türk devletinin teklifine sıcak bakabileceğini, ancak Moskova görüşmelerinde olduğu gibi masada Türkiye’nin Suriye’den çıkma ve çetelerden desteğini çekme şartlarının bunu sonuçsuz bırakacağını kaydeden Boran, şöyl edevam etti: "Aynı zamanda bu görüşmelerle Ruslar ve Şam hükümeti, Minbic, Til Rifet'i de içine alan bölgelerin kendilerine teslim edilmesi için Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi üzerinde baskı kuruyor. Bu amaçla da Türk devletinin Kobanê'ye saldırmasına yol vereceğini söylemek mümkün. Bu durumda Türk devletinin Kobanê'ye saldırı tehlikesi artıyor. Rusya, NATO’ya karşı Türk devletini kendi safına çekmek, aynı zamanda Türkiye'nin konumundan yararlanarak Batı'ya mal sevkiyatını devam ettirmek istiyor.  Siyasi ve diplomatik görüşmelerin zeminini hazırlayan Rusya, eş zamanlı olarak sahadaki askeri varlığını da arttırdı. Rus güçleri, Süheyl El Hasan'a bağlı 25'inci Tümen'e mensup askerlerini daha önce İran kontrolündeki İdlib kırsalı, Meskena ve Khafsa bölgesine gönderdi. Son olarak da bu hafta içinde yapılan görüşmeler çerçevesinde, Rusya-Türkiye-Suriye üçlüsünün denetiminde Halep-Lazqiye M4 uluslararası yolunun açılması için hazırlıklara başlandı." 

ABD’nin hareketliliği arttı

Bu görüşmelere olumlu bakmayan ABD’nin son zamanlarda hareketliliğini arttırdığını; ABD heyetinin bölgeyi ziyaret ederek Türk devleti ve Rusya’ya uyarı mesajı gönderdiğini söyleyen Boran, buna rağmen Türk devletinin, sınır hattı boyunca havadan ve karadan saldırılarını kesintisiz devam ettirdiğini; “kara harekatlarıyla” alan kazanmasına da şu ana kadar stratejik düzlemde karşı çıkmadığını vurguladı. 

Özerk Yönetim'in statüsü

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin, ilişki ve ittifaklarında demokratik değerlere saygılı, eşit yurttaşlık ilişkilerine dayalı bir sistem oluşturmak için kalıcı bir statü güvencesi beklediğini vurgulayan Boran, Türk devletinin hiçbir taviz vermeden ve sadece mültecilerin dönüşünden bahsederek Şam ile bu görüşmeleri, seçimlerde kullanmak için sürdürdüğünü söyledi. Gazeteci Zeynep Boran, şunu ekledi: "Suriye’nin toprak bütünlüğü veya işgal bölgelerinden çekilme yok. Aksine sadece Kürtlerin soykırımdan geçirilmesi temelinde Misak-ı Milli’deki ısrar var." MA/URFA

*****

Ehmed Ebduxeni Salim’i son yolculuğuna uğurladı

SİHA'nın katlettiği çocuk zılgıtlarla uğurlandı

Til Hemisli yurttaşlar, işgalci Türk devletinin SİHA saldırısı sonucu şehit düşen Ehmed Ebduxeni Salim’i son yolculuğuna uğurladı.

İşgalci Türk devletinin 18 Ocak’ta Dêrik-Qamişlo yolu üzerindeki Maşuq köyünde bir araca düzenlediği SİHA saldırısında başından ağır yaralanan 12 yaşındaki Ehmed Abdulxeni Salim, 21 Ocak'ta şehit düştü. Til Hemis’te yüzlerce yurttaş, Ehmed'i son yolcuğuna uğurlamak için ilçedeki şehitlikte düzenlenen törene katıldı.

Merasimde kısa bir konuşma yapan Til Hemis İlçe Meclisi Eşbaşkanı Emaş El Ebdullah, şehit ailelerine başsağlığı dileyerek, “Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye halkının işgali reddettiğini ve ne olursa olsun teslim olmayacağını anlamalı” dedi.

Ardından söz alan Til Hemis Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ehmed El Ebawi, şehidin şehadet belgesini okuyarak ailesine teslim etti. Şehit Ehmed Salim’in cenazesi şehitlere bağlılık sloganları ve annelerin zılgıtlarıyla defnedildi. 

SİHA saldırısında şehit düştü

İşgalci Türk devletinin Qamişlo-Dêrik yolunda bir araca düzenlediği SİHA saldırısında yaralanan yurttaş da şehit düştü. ANHA'nın haberine göre; Dêrik’in Koçerat bölgesine bağlı Kihêna Dirêj köyünden olan Hisên Hesam, 18 Ocak’ta Türk devletinin Qamişlo-Dêrik yolu üzerindeki Arî durağına yakınlarında bir araca düzenlediği SİHA saldırısında başından yaralandı. Dêrik’te tedavi altına alınan Hesam, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak dün sabah şehit düştü. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.