Köçer’e 71 dava ve soruşturma

Dünya Haberleri —

KON-MED eski Eşbaşkanı Tahir Köçer

KON-MED eski Eşbaşkanı Tahir Köçer

  • KON-MED eski Eşbaşkanı Tahir Köçer hakkında Almanya ve Türkiye 71 soruşturma ve dava açtı. Almanya’da para, Türkiye’de hapis cezasına çarptırıldı. Türk devleti bununla da yetinmedi Köçer’in mal varlığını dondurdu.
  • “Haklı mücadelemiz cezalandırılmaya çalışılıyor” diyen Köçer ekledi: “Bu uğurda kardeşim de dahil ailemden 9 şehidimiz var. Bu tür davalar karşısında dik durmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.” 

M.ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

KON-MED eski Eşbaşkanı Tahir Köçer hakkında Almanya ve Türkiye’de açılmış 71 soruşturma ve dava var; 59’u düştü, kimisinden hapis ve para cezasına çarptırıldı, hala devam eden davaları da var. Köçer, “Haklı mücadelemiz cezalandırılmaya çalışılıyor. Pes etmek yok, mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

Kürt siyasetçi Tahir Köçer hakkında açılan davalardan biri Lüneburg Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Türk savaş uçaklarının hava saldırısı sonucu 2016’da şehit düşen Ruhat Tabak (Çekdar Botan), ve Adil Sünger (Lecvan Munzur) için Hannover’de 2018 yılında düzenlenen anmada yaptığı konuşma nedeniyle hakkında dava açıldığını belirten Köçer, “O dönem NAV-DEM eşbaşkanıydım. Yaptığım konuşma nedeniyle PKK propagandası yapmakla suçlandım” dedi.  8-9 Mart’ta görülmesi planlanan dava takipsizlikle sonuçlandı. Köçer duruşmaya ilişkin, “Mahkeme öncesi 10 sayfalık bir savunmamı avukatım aracılığıyla mahkemeye sunmuştum. 8 Mart’ta görülen duruşma sadece 15 dk sürdü. Mahkeme heyeti sunulan delillerin yeterli olmadığını belirterek, hakkımda takipsizlik kararı verdi” dedi. 

Hem Türkiye hem Almanya yargılıyor

Lüneburg’da açılan dava, Köçer hakkındaki tek dava değil. Yaklaşık 30 yıldır Almanya’da yaşayan ve Kürt kurumlarında siyaset yürüten Köçer hakkında hem Almanya hem de Türkiye’de açılmış onlarca soruşturma ve dava var. Türk devletinin talebiyle Türkiye’de hakkında açılmış kimi davalar Almanya’ya da taşınmış. Köçer “Hakkımda iki ülkede açılmış toplam 71 soruşturma ve dava var, 59’u hakkında takipsizliklik verildi” dedi. 

5 davadan ceza aldı

Köçer hakkındaki davalardan Türkiye’de 2, Almanya’da 3 olmak üzere 5 davadan ceza kesilmiş. Almanya’da hakkında ilk olarak 1998’de Dortmundt’da dava açıldığını belirten Köçer, “PKK faaliyetleri yürütmek ve yayın organları bulundurmaktan yargılandım. O dönem 3 bin Mark ceza kesildi. Sonuçlanan iki davadan daha para cezası verildi” diye konuştu. Almanya’da hakkında eden bir dosya daha olduğunu kaydeden Köçer, “2018’de Hannover Navenda Civaka Demokratik a Kurda derneğine (NAV-DEM) yapılan baskında benim hakkımda bir soruşturma başlatılmış” dedi. 

İfade vermeyi reddetti

Türkiye’de hakkında açılan davaların sayısının ise 21 olduğunu ifade eden Köçer, “13’ü Türkiye’nin isteğiyle Almanya’ya taşındı. 2020’de Hannover’de yargılandığım bir davada Türk Adalet Bakanlığı talebiyle yapılan yargılamalarda ifade vermeyi reddettim. Artık davalar Türkiye’de devam ediyor” dedi. 

Türkiye’de devam eden 7 dava

Türkiye’de hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “PKK’ye bağlı kurumlarda yöneticilik yapmak” ile digital medyada yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek devam eden 7 davası olduğunu belirten Köçer, “Yargıtay’da kesinleşen 2 davadan 6,5 yıllık ceza verildi. Bunları AİHM’e taşıyacağım” diye konuştu. 

Mal varlığı donduruldu

Söz konusu davalar nedeniyle geçen yıl Aralık ayında Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulması yönünde bir karar alındığını belirten Köçer, “Türkiye’de tarlam vardı aileden kalma, amcam işletiyordu. Yetkililer gidip bu tarlayı kimseye devredemezsiniz ve satamazsınız demişler. En son iki hafta önce yine hakaretten hakkımda dava açılmış” diye ekledi. 

Mücadeleye devam

Kürtlerin Almanya’da da Türkiye’deki gibi kriminalizasyona maruz kaldığının altını çizen Köçer, “mücadeleye devam” mesajı verdi: “Haklı mücadelemizin davasını yürüttüğümüz için hakkımızda bu davalar açılıyor. Almanya, Kürt halkının sorunlarını iç güvenlik sorunu olarak görmek yerine, Kürt halkının tarihi, dili ve kültürü için mücadele ettiğini görmeli, bu mücadeleyi tanımalı. Bu uğurda kardeşim de dahil ailemden 9 şehidimiz var. Onlar için konuşma da yapacağız ve mücadele etmeye de devam edeceğiz. Bu tür davalar karşısında dik durmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.” 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.