Kolberlerin dosyasına ‘gizlilik’

.

.

  • Hakkari’de, 20 Eylül'de helikopterden açılan ateş sonucu iki kolberin katledilmesine ilişkin başlatılan soruşturmada “gizlilik” kararı alındı.

İran sınırında bulunan Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Bilindbasan köyü kırsalında 20 Eylül’de sınır ticareti yapan kolberlere Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait helikopterden ateş açılması sonucu İran nüfusuna kayıtlı Sozdar Ehmedî (19) ile Elişan Ehmedî (16) adlı kolber yaşamını yitirdi. Askerlerce gözaltına alınan 9 kolber ise üç gün gözaltında tutulduktan sonra İran’a teslim edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Yöneticisi Eren Baskın, sınır hattında yaşanan olayın ayrıntılarını anlattı. Sınır boylarında kolber veya bölgede yaşayan yurttaşlara yönelik saldırıların artık bir katliam boyutuna ulaştığını dile getiren Baskın, bunun en temel nedeninin ise “cezasızlık politikası” olduğunu belirtti. Avukat Baskın, katledilen iki kolber ve gözaltına alınarak ülkelerine gönderilen diğer kolberlerin akıbetiyle ilgili yaptıkları tüm girişimlerin engellendiğini ifade etti. Savcılıkça başlatılan soruşturmaya “gizlilik” kararı alınmasıyla dosyaya ulaşmamalarının engellendiğini söyleyen Baskın, “Girişimlerimizin ardından çok alıştığımız bir uygulamayla karşılaştık. Hemen avukat yasağı ve akabinde ‘gizlilik’ kararı verilerek, durumun nasıl yaşandığını öğrenmemiz ve kamuoyuna aktarmamızın önü kesildi” diye anlattı. HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.