Kolombiya: Bize ait olanı alana kadar

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Kolombiya

foto: AFP/Kolombiya

  • Kolombiya’da yoksulluğa, zamlara ve polis cinayetlerine karşı başlayan eylemler üçüncü haftasını girerken, Ulusal Grev Komitesi’nin çağrısıyla ülkenin birçok kentinde protesto yürüyüşleri düzenlendi. 

 

Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da uzun süredir yoksulluğa, adaletsizliğe ve polis cinayetlerine karşı tepkili olan halk, ‘vergi reformu yasası’ ardından 28 Nisan’da başlattığı protesto gösterilerini sürdürüyor.

Hükümet ile Ulusal Grev Komitesi arasında gerçekleşen görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine Komite’nin çağrısıyla ülke genelinde yürüyüşler düzenlendi.

Başkent Bogota’da alanlara çıkan eylemciler, hükümetin militarist politikalarını protesto ederek, katliamcıların yargılanmasını istedi. Ülkenin en büyük ikinci kenti Medellin’de ise yerlilerin yoğun katılımıyla düzenlenen yürüyüşte yerli kıyafetleri giyen binlerce kişi şarkılar eşliğinde hükümeti protesto etti.

Kolombiya’da şimdiye kadar kolluk güçlerinin saldırısı sonucu 50’den fazla insanın hayatını kaybetti, çok sayıda kişi ise gözaltına alındı. Ülkede gösteriler nedeniyle Maliye bakanı ve yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Claudia Blum istifa etti.

Polisin ve ordu güçlerinin kanlı saldırılarına sahne olan Kolombiya’da  Ulusal Grev Komitesi, temel hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altına alınmasını, ESMAD polis gücünün lağvedilmesini ve protesto hakkının anayasal bir hak olarak tanınmasını, ölümlere neden olanların yargılanmasını, etnik ve cinsel ayrımcılık ve nefrete son verilmesini, herkese asgari ücret düzeyinde aylık gelir sağlanmasını ve özelleştirme politikasının son bulmasını talep ediyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.