Kontralardan Alay Komutanı'na: Yakarız

Soldaki Yüksel Bayrak, sağdaki Muharrem Doğan

Soldaki Yüksel Bayrak, sağdaki Muharrem Doğan

  • Amed ve Bingöl hattında kullanılan kontralardan Yüksel Bayrak ve Muharrem Doğan, uyuşturucu taşırken yakalanıp tutuklanınca Lice Jandarma Alay Komutanı Adem Şakrak ve İlçe Jandarma Komutanı Çağlar Sakinci'ye, mesaj gönderdi.
  • İki kontra, aileleri aracılığıyla şu mesajı gönderdi: "Aracı olun bizi serbest bıraksınlar. İlk duruşmada tahliye olmazsak hepinizi yakarız. Birlikte yaptığımız bütün işleri anlatırız. Mahkemede bütün isimleri açıklarız" diye haber gönderdi. 

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Amed’de esrar ve silah kaçakçılığından tutuklanan kontralar Yüksel Bayrak ve Muharrem Doğan, Lice'deki Alay Komutanı ve Tabur Komutanı'na, "Tahliye olmazsak yaptığımız bütün işleri ve isimleri mahkemede anlatırız" diyerek, haber gönderdi. İki kontra daha önce de MHP eski İl Başkanı Cihan Kayaalp ile aynı suçtan cezaevine girmiş, 835 yıl hapis istenmesine rağmen 1 yıl içinde tahliye olmuştu. 

Alınan bilgilere göre; 30 Kasım 2022 günü Amed’in Lice ilçesinde Xıncıs (Muradiye) Mahallesi girişinde pusu kuran polis, kırsal alandan gelen bir aracı durdurdu. Araçta yapılan aramada, 60 kg esrar ve iki uzun namlulu silah ele geçirildi. Araçta bulunan kontra elemanı Yüksel Bayrak ve Lice'nin Sisê (Yolçatı) köyü nüfusuna kayıtlı itirafçı Muharrem Doğan, jandarmanın 'haber elemanı' olduklarını ve serbest bırakılmalarını istedi. Gözaltına alınan Bayrak ve Doğan'ın Amed’deki evlerine yapılan baskında da 5 adet kaleşnikof uzun namlulu tüfek ve yüklü miktarda esrar ele geçirildi. Tutuklanan kontra elemanları ile ilgili polisin yürüttüğü soruşturma kapsamında, ismi öğrenilemeyen iki kişi daha tutuklanarak cezaevine konuldu. 

Kod adı, Seyda, Hoca, Reis...

Tutuklanan kontralardan Yüksel Bayrak'ın suç örgütü olan ve kapatılan Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği'nin Güneydoğu Bölge Başkanlığı yapıyordu. Amed ve Ankara'da 31 Temmuz 2007'de yürütülen 'Girdap' adlı operasyonda aralarında korucuların da olduğu 14 kişi ile birlikte, "nitelikli dolandırıcılık, haraç alma, evrakta sahtecilik, fuhuşa aracılık etmek, tarihi eser kaçakçılığı, petrol boru hattı" gibi 26 ayrı suçtan dolayı tutuklandı. Kısa bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Amed ve Bingöl’de, 'Seyda', 'Hoca' ve 'Reis' kod adlarını kullandığı öğrenildi.

Kontra faaliyetlerde kullanılıyorlar

Kendini 'Jandarma'nın haber elemanı' olarak tanıtan Muharrem Doğan'ın ise PKK üyeliğinden uzun bir süre cezaevinde kaldığı ve tahliye olduktan sonra itirafçı olarak jandarma ile birlikte çalıştığı ortaya çıktı. Her iki kontra elemanının da yıllardır Lice, Kulp, Hani ve Bingöl bölgelerinde yapılan operasyonlara aktif olarak katıldıkları, ajanlık faaliyetleri yürüttükleri ve uyuşturucu ile silah ticareti yaptıkları öğrenildi. 

Jandarmaya haber gönderdiler

Jandarmanın tüm girişimlerine karşı serbest bırakılmayarak cezaevine konulan iki kontra elemanı, cezaevinde ziyaretlerine gelen aileleri aracılığı ile Lice Jandarma Alay Komutanı Albay Adem Şakrak ve Lice İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Çağlar Sakinci'ye, "Aracı olun bizi serbest bıraksınlar. İlk duruşmada tahliye olmaz isek hepinizi yakarız. Birlikte yaptığımız bütün işleri anlatırız. Mahkemede bütün isimleri açıklarız" diye haber gönderdi. 

Kontralar 6 haftadır cezaevinde tutulurken, henüz haklarında iddianame de hazırlanmış değil. 

 

*****

Suç örgütü VKGHD!

Amed ve Ankara’da polis 30-31 Temmuz 2007 tarihlerinde “Girdap” adlı bir operasyon düzenledi. Birçok adrese yapılan baskında, bir suç örgütü olan Vatansever Kuvvetler Güç  Birliği Hareketi Derneği (VKGHD) Genel Başkanı Taner Ünal, Genel Başkan Yardımcısı korucu Soner Akmeşe, Güneydoğu Bölge Başkanı Yüksel Bayrak, ikinci başkan Abdurrahman Acar, Mustafa Taş, Süleyman Evren, o dönem Temiz Toplum Derneği Başkanı olan, daha sonra MHP İl Başkanlığı’na getirilen ve geçtiğimiz aylarda bir çocuğa cinsel tacizden dolayı tutuklanan ve ilk duruşmada tanıkların ifadelerini geri çekmesi sonucu berat eden Cihan Kayaalp, Muhammet Hanefi Demirtaş, Burhan Deniz, Süleyman Bozan, Mehmet Erkuş, Hasan Özmen, Ahmet Dilmen, Abdurrahman Yona ile Zeynel Can gözaltına alınarak tutuklandı.

Bir yıl içinde tahliye oldular

Tutuklananlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 45 sayfalık iddianamede, "Nitelikli dolandırıcılık, haraç, evrakta sahtecilik, tarihi eser kaçakçılığı, çatışmalarda ölen polis ve asker eşlerine ev vaadinde bulunmak, suç işlemek için çete kurmak, yargı görevini yapanlara baskı ve nüfuz icra ederek ve menfaat karşılığında sanık lehine etkilemeye çalışmak, hakim ile savcıların ün ve makamlarını kullanmak suretiyle ceza indirimi ve tahliye talebi olan sanık yakınlarından menfaat sağlamak, kamu görevlileriyle ilişkileri olduğundan kamuda memur olarak işe girmek isteyenlerden menfaat temin etmek, tehdit, ihaleye fesat karıştırmak, fuhuşa aracılık etmek, petrol boru hattından hırsızlık yapmak" gibi 26 ayrı suçtan toplam 835 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Ancak bir yıl sonra hepsi tahliye edildi. VKGHD’nin kapatılmasından sonra ise Yüksel Bayrak, kendisine silah verilerek jandarma tarafından kontra faaliyetlerinde kullanılmaya başlandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.