Konutlar tamamlanmadan konteynerlere müdahale

Zena Uğur
- Semsûr’da konteynerlerde yaşam mücadelesi veren depremzedeler, konutlar tamamlanmadan şehir dışındaki alana götürülmek isteniyor.
Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat depreminden en çok etkilenen kentlerden biri olan Semsûr’da, deprem konutları tamamlanmadan konteynerlerde yaşayan yurttaşlara şehir dışındaki K-2B konteyner alanına geçmeleri istendi. Adıyaman Valisi Osman Varol, 1 Eylül itibarıyla kamu personellerinin kaldığı konteyner kentlerden tahliye edileceklerini açıkladı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketi çalışanları ise konutlar tamamlanmadan konteynerlerden çıkmayacaklarını belirtti. TPAO, çalışanlar hakkında soruşturma başlattı. Yurttaşlar konteynerleri boşaltmak istemese de elektrik kabloları polis eşliğinde kesildi.
Gidebileceğimiz bir yer yok
Taşınmaları için bir haftalık süre verilen K-15 konteynerinde yaşayan kadınlar, kalıcı konut sağlanmadan şehrin dışındaki konteynerlere taşınmak istemediklerini dile getirdi. 21 metrekarelik konteynerde aileleri ile yaşamaya çalıştıklarını, aynı odanın hem mutfak hem salon hem de yatak odası olarak kullanıldığını belirten kadınlar, yaşam şartlarının aynı zamanda sağlıklarını da bozduğunu ve birçok hastalıkla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. K-15 konteynerinde yaşayanlardan Zena Uğur, “Depremden sonra bize burayı verdiler. Şimdi de bizi çıkarmaya çalışıyorlar. Gidebileceğimiz bir yer yok, evler yapılmamış daha, nereye gidelim? Şu an çadır açabileceğimiz bir toprağımız bile yok” diye konuştu.
Elektrik ve suyu kesecekler
Ev kiralarının 15 bin liradan başladığını belirten Zena Uğur, “Bir emekli maaşı ile geçiniyoruz o da 16 bin lira. Hadi 16 bine ev bulduk, sonra ne yapacağız? TOKİ’ler yapıldı diyorlar ama hala inşaat halinde. Kiralık ev de yok. Ayın 8’ine kadar çıkmazsak elektriğimizi, suyumuzu keseceklerini söylediler. K-8 konteynerlerinkini kestiler” dedi.
Ne yapacağımızı bilmiyoruz
Depremde kiralık evinin yıkılmasından sonra konteynerde yaşamaya başlayan Ayşe Çekim ise şunları söyledi: “Evimiz yıkıldı bize burayı verdiler. Şimdi de çıkarmaya çalışıyorlar. Nereye gidelim? Buranın kirasını, elektrik, su parasını alsınlar ama bizi çıkarmasınlar. TOKİ’ler bitseydi kendimize bir çare bulurduk. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devlet bize bir çıkar yol bulsun. Üç yıldır devlet hiçbir şey yapmadı.” SEMSÛR









