Köylülere asker ateşi

  • Hakkari merkeze bağlı Kavaklı köyünde kaybolan hayvanlarını aramaya çıkan köylülere, askerler tarafından ateş açıldı.  Köylülerin yaşadıklarına ilişkin valiliğe verdikleri dilekçeye yanıt verilmedi. 

Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Marûnis (Kavaklı) köyünün Kutus mezrasında, 5 Temmuz’da kaybolan hayvanlarını aramaya çıkan Hamit Kaya, Kemal Kurt ve Mehmet Duman’ın üzerine askerlerce ateş açıldı. Askerler tarafından darp edilen, küfür ve hakarete maruz kalan köylüler, daha sonra serbest bırakıldı. Hakkari Valiliği’ne dilekçe veren yurttaşlara cevap verilmedi. 

Dilekçede, ”Güvenlik güçleri tarafından çok kötü ve bizleri rencide edici, küçük düşürücü muamele ile karşı karşıya kaldık. Üzerimize silahlarla ateş edip yanlarımıza geldiklerinde bizi darp ettiler. Bize karşı cebir, tehdit ve küfür gibi birtakım eylemlerde bulundular. Kaybolan hayvanlarımızı aramak için bizlere hiçbir şekilde izin verilmeyip, insanlık dışı eylemlerde bulunmuşlardır. Silahla tarayıp adeta öldürmek istediler, canımıza kast ettiler. İkamet ettiğimiz alan yıllardır bizim olan ve bizler tarafından kullanılan, geçimimizi sağlamak maksadıyla yurt edindiğimiz, barındığımız topraklarımızdır. Hala koyunlarımızın büyük bir kısmı kayıp, güvenlik güçlerinin söz konusu tavır ve davranışlarından dolayı arayamıyoruz. Bize yapılanlar konusunda gerekli tahkikat ve incelemelerin yapılması, kayıp olan koyunlarımızı bulmak için gerekli izinlerin tarafımıza verilmesi, küçük düşürülmemize sebep olan güvenlik kuvvetlerinin bu tutumlarından dolayı gereğinin yapılmasını istiyoruz” denildi.

Başvurunun üzerinden dün itibarıyla 9 gün geçmesine rağmen dilekçeye cevap verilmedi. Bunun üzerine köylüler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi’ne başvuru yaptı. Başvuruya ilişkin bilgi veren İHD Hakkari Şube Başkanı Yusuf Çobanoğlu, ”Kişilerin vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesine karşı tutumumuz nettir. Her türlü hak ihlaline karşı Hakkari halkının yanında olacağız” dedi.  HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.