‘Küresel ısınma dehşete düşürmeli’

Dünya Haberleri —

.

.

  • Bu yıl 28. defa düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı (COP), Dubai’de başladı. Dün start alan ve 12 Aralık’a kadar sürecek olan COP28’de ülkelerin iklim değişikliğiyle ilgili mevcut durumu gözden geçiriliyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya liderlerini "adım atmaya" çağırdı. Uluslararası kamuoyunu ve ülkeleri, iklim hedeflerine sadık kalmaya çağıran Guterres, deniz seviyelerindeki yükseliş ve deniz yüzeyi sıcaklıklarının da rekor seviyelere ulaştığını ekledi. Guterres, “Bu yıl dünya genelinde toplumlar, yangınlarla, sellerle ve yakıcı sıcaklıklarla boğuşuyor. Rekor düzeydeki küresel ısınma, dünya liderlerini dehşete düşürmeli. Ve bu onları harekete geçmeye zorlamalı” diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne göre 2023'ün 'kayıtlara geçen en sıcak yıl' olacağı neredeyse kesinleşti.

Petrol devinde iklim zirvesi

COP28’in Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) en kalabalık kenti olan Dubai’de düzenlenmesi yoğun eleştiriye sebep oldu. Zira BAE, dünyanın en fazla petrol üreten ilk 10 ülkesinde biri. Petrol gibi fosil yakıtlar, yandıkları zaman karbondioksit gibi dünyanın ısınmasına yol açan gazlar açığa çıkardıkları için iklim değişikliğinin ana sebebi olarak görülüyorlar.

Durum bu iken, BAE kamuya ait petrol şirketinin başında bulunan Sultan Ahmet El Caber, konferansın başkanı seçildi. BBC’ye göre BAE, ev sahibi rolünü yeni petrol ve gaz anlaşmaları yapmak için kullanmayı amaçlıyor. COP28'de, kömür, petrol ve gaz gibi halen yaygın olarak kullanılan fosil yakıtların geleceğine dair anlaşmazlıkların yaşanması bekleniyor.

Zirvenin gündem konuları

COP28'e bu yıl yaklaşık 70 bin kişinin katılması bekleniyor.

İklim zirvesinin gündemindeki konulardan bazıları şöyle:

  • Fosil yakıt kullanımının azaltılması ve sonlandırılması
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarılması, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması
  • Karbon tutma ve yakalama teknolojileri
  • Küresel durum değerlendirmesi
  • İklim finansmanı
  • Değişen iklime adaptasyon yöntemleriHABER MERKEZİ
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.