Bir sonraki pandemi buzullardan gelebilir

Toplum/Yaşam Haberleri —

Buzullar / Foto:AFP

Buzullar / Foto:AFP

  • Yapılan yeni bir araştırmaya göre bir sonraki pandemi, yarasa ya da kuşlardan değil eriyen buzlardan ortaya çıkabilir. 

Yapılan yeni bir araştırmaya göre bir sonraki pandemi, yarasa ya da kuşlardan değil eriyen buzlardan ortaya çıkabilir. Araştırma, Kanada’nın kuzeyinde yer alan arktik Hazen Gölü’nde yürütüldü. Dünyanın en büyük yüksek Arktik tatlısu gölünden alınan tortu ve toprak örnekleri genetik analize tâbi tutuldu. Araştırma, bir virüsün bir hücreyi ilk kez enfekte etmesi anlamına gelen “viral dağılma” riskinin eriyen buzullarda daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nde yürütülen başka bir araştırma ise buzullarda bilinmeyen virüslerin olduğunu kanıtladı. Geçtiğimiz yıl Çin’in Tibet Platosu’ndan buz örnekleri alan araştırmacılar, yaklaşık 15 bin yaşında olduğu tahmin edilen 28’i yeni olmak üzere 33 virüse rastladı.

2014 yılında Fransa’nın Aix-Marseille kentinde yer alan Bilimsel Araştırma Ulusal Merkezi’nden bilim insanları, Sibirya’nın donuk topraklarından elde ettiği dev virüsü yeniden hayata döndürmüş, 30 bin yıl sonra enfeksiyon becerisini tekrar kazandırmıştı. Araştırmaya öncülük eden Michel Claverie, eriyen buzulların “bir felaket tarifi” olduğunu söylemişti. FRANKFURT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.