Kürt Alevi köylerine moloz

Malatya’da deprem molozu

Malatya’da deprem molozu

  • Meletî’nin deprem molozu, üç Alevi köyünün bulunduğu Mamurek’e dökülüyor. Mahalleliler, bunun bilinçli bir tercih olduğunu ve Kürt Alevileri göçertme politikası olduğunu söyledi.

Meletî’nin deprem molozu, Battalgazi İlçesine bağlı Mamurek mahallesinde üç Kürt Alevi köyünün yanı başına dökülüyor. Söğüt, Elmalı ve Balıklıdere köylerinden oluşan Mamurek’te yaklaşık 300 hane ve bin 500 nüfus bulunuyor. Bölgede sadece üç Kürt Alevi köyü olduğu için sürekli baskı altında kendini hisseden mahalleliler, bu kez de asbest dolu deprem molozlarıyla göçertilmeye çalışıldıklarını dile getirdi. 

MA'dan Sedat Yılmaz'nın haberine göre; itiraza rağmen daha önce açılan taş ocağının faaliyetini sürdürdüğünü anlatan köylüler, sürekli kendilerini taciz edici baskılarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kaysı, sebze ve meyvecilikle geçimlerini sağlayan mahalleliler, şimdi bir yandan taş ocağının toz dumanı, bir yandan da asbest dolu deprem molozları arasında sıkışmış durumda. 

Köy girişine kamera

Kürt Alevi oldukları için bilinçli bir şekilde göçertilme politikasının dayatıldığını ifade eden mahalleliler, etrafta 50’ye yakın köy olmasına rağmen girişine MOBESE kamera sistemi konulmuş tek köy olduklarına dikkat çekti. Mahalleli, deprem molozlarıyla birlikte tüm geçim kaynaklarının ellerinden alınacağını ve göç dışında bir şanslarının kalmayacağını belirterek, molozlar için başka bir alan bulunmasını istiyor. Konuyu siyasi partiler üzerinden de gündeme getirmeye çalışan mahalleliler, seslerinin duyuramadıklarını dile getirdi. 

Evine 500 metre

Molozlar evine 500 metre yakınlıkta dökülen Balıklıdere Mahallesi’nden Yusuf Özgün, depremin 3. günü moloz dökümünün başlandığını, toz ve dumandan dolayı evlerinden çıkamadıklarını söyledi. Özgün, molozların döküldüğü alanın köyün merası olduğunu ve hayvanların burada otlatıldığını belirterek, asbest korkusu içinde yaşadığını söyledi. Büyükbaş hayvan besleyen Özgün, “Yaz geliyor, sıcaklar artacak, buradaki kokudan nasıl duracağız. Buğday, bağ-bahçe, kaysı yetiştiriyoruz, bunların hepsi mahvolacak” diye konuştu. MALATYA

 

*****

HDP Pazarcık İlçe Eşbaşkanı Erdal İper

Erdal İper yaşamını yitirdi

HDP Pazarcık İlçe Eşbaşkanı Erdal İper, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

İper, yaşadığı Kizirli köyüne bağlı Törolar mezrasında sabaha karşı kalp krizi geçirdi. Ambulansla Pazarcık Devlet Hastanesi’ne kaldırılan İper, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İper’in cenazesi, işlemlerin ardından köyünde defnedildi.

HDP Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Depremin ilk anından bugüne köy köy, mahalle mahalle, ev ev halkımızın yardımına koşan, gecesini gündüzüne katan yoldaşımız, Pazarcık İlçe Eşbaşkanımız Erdal İper’i kalp krizi sonucu kaybettik. Halkımızın başı sağ olsun. Ona söz veriyoruz, Pazarcık’ı asla yalnız bırakmayacağız" denildi. MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.