Kürt kırımına kefenli protesto

Yurt Dışı Haberleri —

Kürt halkına yönelik katliamlar kefenli eylemle protesto edildi / foto: MUHAMMED KAYA

Kürt halkına yönelik katliamlar kefenli eylemle protesto edildi / foto: MUHAMMED KAYA

  • Kürt kırımına dikkat çekmek için Berlin ve Paris’te yüzlerce kişi temsili kefen giydi, 5 dakika boyunca yerde sessizce uzanarak, Türk işgal saldırılarında yaşamlarını kaybedenleri andı ve katliamlar karşısındaki sessizliği protesto etti. 

 

MUHAMMED KAYA/BERLİN

Berlin ve Paris’te bir araya gelen Kürdistanlılar gerçekleştirdikleri kefenli eylemle "Türk devletinin işgal saldırılarının parçası olmayın" çağrısında bulundu.

Almanya’daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu’nun (KON-MED) "Güney Kürdistan’a yönelik faşist Türk saldırılarının derhal durdurulması, DAİŞ zihniyetli tüm Türk birliklerinin derhal Kürdistan’dan çekilmesi ve NATO ortağı tüm devletlerin bir an önce Türk devlet terörüne karşı tutum alması" talebiyle bugün başkent Berlin’de bir eylem organize etti. Türk devletinin işgal saldırısı ve can kayıplarına dikkat çekmek için kefenle gerçekleştirilen eyleme yüzlerce kişi katıldı.

foto: MUHAMMED KAYA / Berlin

Diktatöre geçit vermeyin

Eylemde taşınan pankart ve atılan sloganlarla Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndaki Zap, Avaşin ve Metina bölgelerine yönelik işgal girişimine başta ABD olmak üzere uluslararası güçlerin desteği protesto edildi. Kürdistan’daki soykırım saldırısına dikkat çekmek amacıyla üzerinde kanlı ellerin olduğu temsili kefen giyilen eylemde “Amerika işgalin parçası olma”, "Diktatör Erdoğan’a geçit yok", "Öcalan’a özgürlük zamanı geldi", "Faşizme ve işgale karşı birlikte ayağa kalkın, Kürdistan’ı birlikte savunun" yazılı pankartlar taşındı.

Kefenler içinde ölüm sessizliği

Temsili kefen giyen Kürdistanlılar 5 dakika boyunca yerde sessizce uzanarak, işgal saldırılarında yaşamlarını kaybedenleri andı ve soykırıma dikkat çekti.

Dünya üç maymun

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, “Kürdistan’daki işgal ve soykırımlara sessiz kalan başta ABD olmak üzere uluslararası güçlerin tutumunu protesto etmek için eş zamanlı olarak Paris ve Berlin’de kefenli eylemler yapıyoruz” dedi. Göksungur, “Katliama maruz kalıyoruz ve bu katliam ve soykırım karşısında bütün dünya üç maymunları oynuyor” diye tepki gösterdi. KCDK-E Eşbaşkanı, “Elbette ki biz Kürdistanlılar da bulunduğumuz her yerde, bu işgal ve soykırıma karşı sessiz kalmayacağız” vurgusunda bulundu.

Her yerde direndik, direneceğiz

Tertip Komitesi adına konuşan Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, “İzmir’den Konya’ya, Ankara’dan Afyon’a kadar her yerde Kürtlere saldırı oluyor. Topraklarımız işgal ediliyor. Biz Kürtler de her yerde faşizme karşı kadar direndik ve direneceğiz” dedi.

foto: DENİZ BABİR / Berlin

Kürdistan özgürleşinceye kadar

FED-KURD Eşbaşkanı Kerem Gök Lozan Antlaşması’nın 98. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, “98 yıl önce Kürdistan’ı dörde bölen antlaşma imzalandı. Bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de ABD Konsolosluğu önünde bugünün egemenlerini protesto ediyoruz. Kürdistan özgür olmadan, Kürt Halk Önderi özgürleşmeden, gerilla üzerindeki operasyonlar son bulmadan direnişimize son vermeyeceğimiz” ifadelerini kullandı.

PKK olmasa orada duramazsın

KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ise Türk devletinin işgal saldırısıyla Kürtlere soykırım uyguladığının altını çizerek KDP çağrıda bulundu: "ABD, TC ve NATO, Barzani ile dost, gerilla ile düşman olduğunu söylüyor. KDP, Türk devleti ile ortaklık yapıyor. Ama Metina’da, Zap’ta, Kandil’de gerilla olmazsa; Barzani’nin ömrü 24 saattir. Eğer direnmezsek mücadele etmezsek Kürtler katliamdan geçirilecek."

Direniş sloganları atıldı

Türk devletinin işgal saldırısının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride de tepki gösterilen eylemde sık sık "Bijî Serok Apo", "Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a barış", “Bimre İxanet, bi hevre Berxwedan”, "Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı.

Kürt müzisyen Hozan Aydın, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a adadığı "Mîrê Mîran” stranı olmak üzere birçok parçayı seslendirdi.

Paris’te de kefenli eylem

foto: BİRCAN YILDIZ / Paris

Fransa’nın başkenti Paris’te de kefenli eylem düzenlendi. CDK-F ve TJK-F tarafından organize edilen eylemde Türk işgal saldırısına karşı ABD’nin tutumu ve PKK’li 3 yönetici hakkında aldığı karar da protesto edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.