Kürt kültür şöleninde buluşalım

Yurt Dışı Haberleri —

  •  Uluslararası Kürt Kültür Festivali'nin 31'incisi bu yıl Frankfurt'ta yapılacak. Almanya, Avusturya, İsviçre, Fransa, Belçika ve Hollanda’dan katılımın olacağı ulusal ve kültürel şölen için tüm hazırlıklar tamam. 
  •  Toprağımız, tarihimiz ve kültürel tüm değerlerimize sahip çıkmak için çocuk, kadın, genç, yaşlı hep birlikte  ‘Ez jî li Frankfurtê me’ çağrısını yaygınlaştıralım. Festivalde on binlerle buluşalım. 

REWŞAN DENİZ/FRANKFURT

31. Uluslararası Kürt Kültür Festivali 9 Eylül Cumartesi günü Almanya’nın Frankfurt kentinde Rebstockpark’ta organize edilecek. Her yıl Avrupa’da yaşayan Kurdistanlıların 

dört gözle beklediği ulusal ve kültürel şölen için tüm hazırlıklar tamam. 

Festivale, Almanya başta olmak üzere Avusturya, İsviçre, Fransa’nın Paris, Strasbourg kentleri ile Hollanda ve Belçika’dan Kurdistanlılar ve dostları katılacak. 

Ev sahipliğini Kurdistan Dernekleri Demokratik Federasyonu’nun (FCDK-KAWA) yapacağı festival için tüm ülkelerden otobüsler tutulmuş durumda.  

Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünden araçlar kalkacak. Kurdistan, Türkiye ve Avrupa’dan sanatçılar ve konuşmacıların sahne alacağı festivalde görkemli govend gösterileri eşliğinde binler halay çekecek. 

Yöresel kıyafetleriyle denbêjlerin kilamları festivale katılanları Kurdistan’ın diyarlarına götürecek. Çocuklar için ayrılan eğlence ve kültürel çalışmaların yanı sıra onlarca değişik sergide kitaplar ve yöresel kıyafetler satılacak.

6 yıl sonra yeniden Almanya’da

Son yıllarda Hollanda’da kutlanan festival 6 yıl aradan sonra tekrar Almanya’da organize ediliyor. Kürtlerin baskı, fiziki, kültürel ve tarihi soykırım politikalarına rağmen ulusal değerlerini ve kültürünü korumakta kararlı olduğunu vurgulayan Avrupa Demokratik Kurdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E), “Haydi seferber olalım. Onurumuz, toprağımız, tarihimiz ve kültürel tüm değerlerimize sahip çıkmak için çocuk, kadın, genç, yaşlı tek vücut olarak ‘Ez jî li Frankfurtê me’ çağrısını yaygınlaştıralım. Festivalde on binlerle buluşalım” mesajı verdi. 

Festivalde buluşalım 

Festivale Kevana Zêrîn grubuyla katılacak sanatçılar da tüm Kurdistanlılar ve dostlarını Frankfurt’ta buluşmaya davet etti. 

Bermal Çem: Her yıl sanatsal ve kültürel değerlerimizi, yaşatma ve geliştirme heyecanıyla festival alanına akıyoruz. Kadın, genç, çocuk ve yaşlılarla kültürel motiflerimizle alanı renklendiriyoruz. Bu kapitalizmin bize dayattığı post modernizme karşı da bir duruş, bir mücadeledir. Avrupa’daki halkımızın kimliğini varlığını ifade ediyor. Bu anlamda çok değerli buluyorum. Halkımız ve Kürt dostlarının o gün orada bulunması çok anlamlı ve değerli. Halkımızı özellikle de kadınları kendi kültürel renklerimiz ve kıyafetlerimizle dönemin ruhu ve sorumluluğuyla festivale davet ediyorum. 

Şeyda: Rojhilatê Kurdistanlı bir kadın olarak festivale katılıyorum. Kurdistan’ın farklı parçalarından insanlarla bir araya geleceğim için çok mutluyum. Kültür ve sanat alanında Kürt festivali ile yıllardan beri ilgileniyorum. Festival için daha önce çalışmalar yürütsem de bu yıl ilk defa katılıyorum. Biz kadınlar Kevana Zêrîn ismi ile katılıyoruz bu etkinliğe. Çok heyecanlıyım ve mutluyum. Cumartesi günü halkımızla beraber, kültürümüzle ve şarkılarımızla bir araya gelelim. Tüm Kurdistan işgalcilerine karşı sanatımızı sergileyelim.

Deniz Deman: Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik yirmi yılı aşkın bir süredir uygulanan insanlık dışı mutlak tecrit, aslında sadece Kürt halkı ve Ortadoğu halkını değil, dünya insanlığını da ilgilendiren bir sorundur. Halkları ilgilendiren ve halkların varlığını, iradesini yok saymaya, inkar etmeye yönelik uygulanan bu tecridi kabul etmeyen herkes, basta Kürt halkı, kadınlar, tecride karşı özgürlük, eşitlik ve demokrasi talepleriyle festivale katılım sağlamalıdır. Halkımızı ve dostlarımızı tecride karşı ses çıkarmak, dilimizi, tarihimizi, kültürümüzü korumak için festivale katılmaya çağırıyorum. 

Nûarîn: AKP-MHP faşist iktidarının, Kürt halkına ve gerillasına karşı baskının bu kadar yoğun olduğu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ağırlaştırılmış tecritle karşı karşıya kaldığı bir dönemde bizler bu festivalde birliğimizi göstermeliyiz. Kürtler mücadelesi ile son dönemde çok büyük kazanımlar elde etti ve bu festivalde bu kazanımlarımızı taçlandıracağız. Önderlik kadınlara, sanatçılara ve gençlere çok önem veriyor, bizlere de büyük sorumluluk düşüyor. Bunun için festivalde Önderliğimizin özgürlüğünü haykıracağız. İhanet çizgisinde yer alan KDP’ye ve tüm ihanetçilere karşı da ihaneti kabul etmediğimizi ve dört parçada Kürtlerin bir olduğunu haykıracağız. Kürtlerin üzerinde büyük bir kültürel soykırım var ve buna karşı sanatımızla sahnede olacağız. Bu festival artık bizim için gelenekselleşmiş bir bayram gibi. Bugüne kadar her yıl katıldım ve katılmaya devam edeceğim.

Beser Şahin: Geçirdiğimiz 31 yılın tüm festivallerini özgürlük mücadelesinde yolumuzu aydınlatan değerlerimiz adına gerçekleştiriyoruz. Tüm dostlarımız ve halkımızla gerçekleştireceğimiz festival bu yıl Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’a adandı. Festival her yıl kazanımlarımız ve değerlerimizi büyütme hedefi ve şiarı ile gerçekleşiyor. Kürt halkının büyük buluşmasına herkesi katılmaya ve büyük coşkuyu birlikte paylaşmaya davet ediyorum. 

Zengin bir kültür programı olan festivalde sahne alacak sanatçılar arasında Silbûs û Tarî, Hossein Safamanesh, Kevana Zêrîn, Jale, Göksel&Ensemble, Sherif Omeri de yer alıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.