Kürt sanatçılar World in Balance’da
Kadın Haberleri —

"World in Balance" festivali
- Hamburg’da düzenlenen "World in Balance" festivali, dünyanın farklı bölgelerinden sanatçıları bir araya getiriyor. Kürt sanatçılar Aslı Filiz ve Zana Kibar da resim ve fotoğraflarıyla festivalde yerini alıyor.
Hamburg’da 8 Mart’ta halk kapılarını açan "World in Balance" festivali, farklı kültürlerden sanatçıları dayanışma, hafıza ve direniş ekseninde buluşturuyor. Dört kadın doktor öncülüğünde 2023 yılında “OneVision” isimli dernek tarafından organize edilen etkinliğe Newroz kutlamaları damgasını vuracak. Doktorlar, “Vizyonumuz, kökeni, cinsiyeti, dini ve sosyal statüsü ne olursa olsun herkesin saygı ve eşitlikle muamele gördüğü bir dünyadır” diyor.
31 Mart’a kadar sürecek
Festivalin açılış gecesinde, İranlı kadın müzisyen Shahla Khosravi’nin mini konseri, ardından İran, Peru, Bolivya ve Meksika’dan gelen dans gruplarının gösterileriyle renklendi. Gecenin finalinde ise Meksikalı rock grubu Santa Catrina sahne aldı. 31 Mart’a kadar devam edecek etkinlikler arasında Newroz kutlamaları, mini konserler, kitap okumaları, kostüm defileleri ve çok daha fazlası yer alıyor.
Kadınların sesi olmak için
Kürt ressam Aslı Filiz, festivalde dört eseriyle yer aldı. Kadın hikâyelerini resimleriyle anlatan Filiz, festivalde yer almanın önemine değinerek şunları söyledi: "Bir Kürt sanatçı olarak buraya katılmak benim için çok kıymetli. Çünkü ben, Kürt kadınının ve genel olarak tüm kadınların sesine ses olmak için resim yapıyorum. Kadının hem başarısını hem de maruz kaldığı zulmü anlatmak, sanatımla görünür kılmak istiyorum. Erkek egemen sistemin kadını ikinci plana itmesine itiraz ediyorum ve bunu sanatımla görselleştiriyorum."
Filiz’in festivalde sergilenen eserlerinden bazıları şunlar:
* Jin Jiyan Azadî: Kadınların dili ve kültürü yaşatma gücüne odaklanan bir eser.
* Yalan Sarmalı: Erkek egemen sistemin “kadın hakları” adı altında sunduğu sahte yasaları eleştiriyor.
* Ben Havva: Kadının özgür iradesi ve seçimlerini savunan bir anlatı.
* Evrensel Genç Kadın: Kültürel aktarımda annelerin rolünü vurgulayan bir eser.
Schiltze’ye ödül
Festival kapsamında, Zehra Doğan, Zana Kibar ve Hinrich Schultze’nin fotoğraf ve resim çalışmalarının yer aldığı “Devlet Geldi: Hafıza ve Mekân” sergisi de ilgi gördü. Bîrgeh Hafıza İnisiyatifi tarafından hazırlanan sergi, 2015-2016 yıllarında Kürdistan’da yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında gerçekleşen insan hakları ihlallerini ve mekansal tahribatı gözler önüne seriyor. Sergide, Amed’in Sûr ilçesindeki tarihi yapıların yok edilmesi, Cizre bodrumlarında yaşanan katliamlar ve sokağa çıkma yasaklarının toplumsal hafızada bıraktığı izler sanatın diliyle aktarılıyor. Fotoğraf sanatçısı Hinrich Schultze’ye, Kürt halkına yönelik hak ihlallerini belgeleyen çalışmaları nedeniyle bir ödül verildi. "Objektifini acının ve adaletsizliğin olduğu yere yönelttiği için" onurlandırılan Schultze, fotoğraflarıyla Kürtlere karşı işlenen vahşeti gözler önüne seriyor.
Festival programı ve detaylı bilgi için: onevision-association.de HABER MERKEZİ