Kürt sinemacıya işkence

Kürt sinemacı Suphi Orhan

Kürt sinemacı Suphi Orhan

  • Kürt sinemacı Suphi Orhan, sabah saatlerinde müzisyen bir arkadaşını İzmir Menderes Havalimanı’na bıraktıktan sonra kendisinden haber alınamadı. Orhan, saatlerce işkenceye maruz kaldıktan sonra gece saatlerinde serbest bırakıldı. 

Kürt sinemacı Suphi Orhan, önceki gün sabah saat 08.30’da Adnan Menderes Havalimanı'na müzisyen bir arkadaşını bıraktı. İzmir Banliyö Sistemi, (İZBAN) Havalimanı durağında arkadaşıyla vedalaştıktan sonra buradan ayrılan Orhan'dan haber alınamadı. Saatlerce haber alınamayan Orhan'ın ailesi, İzmir İl, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile TEM Şube Müdürlüğüne Orhan'a ilişkin herhangi bir gözaltı işleminin yapılıp yapılmadığını sordu. Ancak Orhan'a ilişkin gözaltı işleminin yapılmadığı bilgisi verildi. Orhan'ın ailesi, avukatlarıyla birlikte kayıp başvurusunda bulundu. 

Orhan’ın kendilerini istihbarat elemanı olarak tanıtan kişilerce alıkonulduğu, saat 02.00 sıralarında Menderes ilçesi Akçaköy durağında bırakılmasıyla anlaşıldı. Orhan, ailesine ulaşarak, bu kişilerin saatlerce kendisine işkence yaptığını, bu nedenle konuşmada güçlük çektiğini belirterek, yanına avukatların gelmesini istedi. Avukatlar Orhan'ı aldıktan sonra Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na (TİHV) başvurdu. 
 
15 saate yakın işkence
 
Orhan'ı alan Avukat Barış Işık, şu bilgileri verdi: "Kendilerini istihbarat elamanları olarak tanıtan kişilerce Suphi Orhan gözaltına alındı. Yaklaşık 11-15 saat arasında işkenceye maruz kaldı. Müvekkilim çeşitli mezarlıklara götürülerek, işkence ve insanlık dışı uygulamalara maruz kalmış. İşkencede Orhan'a ajanlaştırma ve ailesi üzerine ölüm tehditlerinde bulunulmuş. Telefonuna el konulmuş. Daha sonra gece saat 02.00'ye yakın Menderes ilçesi Akçaköy durağında bırakılmış." İZMİR 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.