Kürtaj hakkına saldırı

Kadın Haberleri —

Foto: Afp / Kadınlar Temsilciler Meclisi önünde eylemde.

Foto: Afp / Kadınlar Temsilciler Meclisi önünde eylemde.

  • ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını koruyan ‘Roe Wade’ yasasını feshetmeye hazırlandığı, yasanın onaylanması halinde 22 eyalette kürtajın tamamen yasaklanacağı ortaya çıktı.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını koruyan ‘Roe Wade’ yasasını feshetmeye hazırlandığı öğrenildi. BBC’nin ABD’de yayın yapan Politico gazetesine dayandırdığı habere göre, ABD Yüksek Mahkemesi'nin çoğunluk görüşü olarak, kürtaj hakkını ulusal çapta garanti altına alan Roe Wade kararının feshedilmesi amaçlanıyor.

1973 yılında kararlaştırılan ‘Roe Wade' yasası kürtajın anayasal bir hak olmasının temel dayanağını oluşturuyor. Roe Wade yasasına son verilmesi yönünde yargıç Samuel Alito tarafından kaleme alındığı belirtilen ve kamuoyuna sızdırılan belgenin doğrulanması halinde mahkemenin tarihinde bir ilk yaşanmış olacak. Mahkemenin Temmuz ayı başında davayla ilgili hükmünü açıklaması beklenirken, sızdırılan habere ilişkin ne Yüksek Mahkeme ne de Beyaz Saray'dan bir açıklama yapılmadığı kaydedildi.

Taslağın içeriği

Sızdırılan Yüksek Mahkeme görüşünde "Roe Wade kararının baştan beri açık şekilde yanlış olduğu" söylenerek, kararın gerekçesinin "son derece zayıf olduğu" ve kararın "zararlı sonuçları olduğu" ifade ediliyor.

Metinde, "Kaçınılmaz sonuç, kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığıdır" ifadeleri yer alıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, ortak bir açıklama yaparak sızıntıya tepki gösterdi: "Eğer haberler doğruysa, Yüksek Mahkeme son 50 yılın en büyük hak kısıtlamasına hazırlanıyor. Cumhuriyetçilerin atadığı yargıçlar yakın tarihteki en kötü ve zararlı kararlarla hatırlanacak."

Taslak protesto edildi

Sızdırılan belgeyi protesto etmek için kürtaj hakkını savunanlar Temsilciler Meclisi önünde buluşarak, protesto gösteri yaptı. Protestoda birçok kişi, ”Yasakları bedenimden çek", "Kadın hakları insan haklarıdır" ve "Benim bedenim benim kararım" yazılı dövizler taşıdı. 

Sızdırılan belgenin birinci taslak olduğu belirtilen haberde, taslağın yasallaşması halinde ABD’nin 22 eyaletinde kürtaj yasadışı olacak.

Roe Wade kararı

1973 tarihli Roe Wade kararında Yüksek Mahkeme, ABD'li kadınların, Anayasa'nın ailevi konularda bireysel seçim özgürlüğünü düzenleyen 14. maddesine dayanarak, cenin rahim dışında yaşayabilecek duruma gelmeden önce yani hamileliğin 22 ila 24. haftalarına kadar kürtaj yaptırma hakkına sahip olduklarına hükmetmişti.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.