Kürtçe müfredata girmeli

Yurt Dışı Haberleri —

İsviçre Kürt Enstitüsü kongre

İsviçre Kürt Enstitüsü kongre

  • 100 binden fazla Kürt’ün yaşadığı İsviçre’de 2. Olağan kongresini gerçekleştiren İsviçre Kürt Enstitüsü, 26 kantonda Kürt dili ve Kültürünün seçmenli ders olması ve müfredatta yer etmesi için çalışma başlattı.
  • İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık çalışmalarına hız verdiklerini belirterek; “İki yıl önce 15 kişi ile yola çıktık. Bugün yüzlerce aileye ulaşmayı başardık. Her geçen yıl bir adım daha ileri gidiyoruz” dedi.
  • Kürtçe’nin tüm lehçelerinin kıymetinin bilinmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Genas Koçer; “Dil ve kültür çalışması öncelikli ve büyüktür. Gelecekte çok daha önemli işlere imza atacağız” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR/ZÜRİH

İsviçre Kürt Enstitüsü, 2. olağan kongresini İsviçre’nin Zürih kentindeki Rojava Kültür Derneği konferans salonunda Cumartesi günü çok sayıda delegenin katılımıyla yaptı. Kongrede yapılan konuşmalara ulusal birlik ve Kürtçenin her alanda yaşam dili olması konusu damgasını vurdu. Kongreye CDK-S Divan üyesi Emrullah Bingöl, Amed eski Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, yazar İrfan Babaoğlu, yazar Ako Elîyasî, yazar Gernas Koçer, şair Dîlber Hêma ve çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ve Ey Reqîp marşının okunmasıyla başlayan kongrede konuşmalar Kurmancî ve Soranî lehçelerinde yapıldı.

İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık yaptığı konuşmada 12 Mayıs’ın anneler günü olduğuna vurgu yaparak “Bugün anneler günü. Kongreyi Kürt annelerine adamayı öneriyorum. Yine bu hafta 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı, Celadet Elî Bedirxan’dan günümüze Kürt dili için emek veren öncülerimize, ozanlarımıza, dengbêjlerimize şükran borçluyuz” dedi. 

Kürt dili herkes için temeldir

Faliyet ve mali raporun okunmasında sonra delegeler görüş, öneri ve eleştirlerini dile getirdi. Yapılan konuşmalarda dört parça Kurdistan’da farklı siyasi partiler olduğu, farklı siyasi partilere sempati duyulsada Kürt dili, Kürt edebiyatı, sanatının temel esas olması gerektiğinin altı çizildi.

Kuzey’le sınırlı kalmamalı

İsviçre Kürt Enstitüsü’nde daha çok Kuzey parçasının hakim olduğu bunun aşılması gerektiğine vurgu yapıldı. Özellikle Soranî lehçesini konuşan çok sayıda kişinin İsviçre’de yaşadığına dikkat çekildi. Kongre divanı özellikle Soranî konuşan bölgelerin temsiliyetinin sağlanması işin 15 kişiden oluşan yürütme komitesinin sayısını 27’e çıkardı.

Yapılan seçimle 27 kişilik yönetim ile 7 kişilik danışma kurulu ve 3 kişilik denetleme kurulu üyesi seçildi. Seçilen yönetim önümüzdeki günlerden bir araya gelip eşbaşkan ve yürütme kurulu üyelerimi belirleyecek.

 

 

Çocuklara dil kursu

Gazetemize konuşan İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık İsviçre’de yeni olmalarına rağmen iyi bir çalışma sürdürdüklerimi dile getirerek “İki yıl önce 15 kişi ile yola çıktık. Bugün yüzlerce aileye ulaşmayı başardık. Her geçen yıl bir adım daha ileri gidiyoruz” dedi.

Yürüttükleri çalışmalar hakında da bilgi veren Şık, “Geçen yıl Winterthur, Schaffhausen, Zürich, Bern ve Lozan gibi yerlerde küçük çocuklara dil kursu açtık. Yine Cenevre’de Soranî kursumuz var. Bern’de belediye resmi olarak Kürtçeyi kabul ederek resmi bildirimlerde kullanmaya başladı” diye ekledi.

Kürtçe seçmeli ders olmalı

“Ailelerimize ulaşmakta hala sorun yaşıyoruz” diyerek kongrede yönetimi büyütme kararı aldıklarını belirten Fatma Şık,” İsviçre’de şu an 100 binden fazla Kürt yaşıyor. Hedefimiz 26 kantonun tamamında Kürt dili ve kültürü üzerine çalışma yapmayı hedefliyoruz” dedi.

15 Mayıs’ın Kürt Dil Bayramı olduğuna vurgu yapan Şık, “Yeni dönem hedeflerimiz içinde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda büyük etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Yine İsviçre ders müfredatına Kürtçeyi seçmeli ders olarak sokmayı hedefliyoruz” diye belirtti.

 

 

Yönetim dört parçaya buluşturdu

Yeni yönetime seçilen yazar Genas Koçer de Kürtçenin her alanda yaşam dili haline getirilmesi gerektiğini belirterek, “İnsanlar bir partiye sempati duyabilirler. Ancak dil ve kültür çalışması öncelikli ve büyüktür. Bugün kongrede de tartıştık. Kendi anadilimizi hayatın her alanını örgütleyelim. Yazar ve edebiyatçılar olarak Kürtçe yazıyoruz. Gelecekte çocuklarımızın bu dille, bu kültürle büyünesini sağlamak zorundayız. Yaygın ya da lokal Kürtçenin bütün lehçelerini yaşatmak istiyoruz. Bugün buna yönelik önemli bir adım atıldı. Oluşan yönetimde dört parça Kurdistan’da gelen arkadaşlarımız var. Gelecekte çok daha önemli işlere imza atacağız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.