Kürtçe resmi dil olarak tanınsın

Yurt Dışı Haberleri —

Bern'de Kürt dili için imza

Bern'de Kürt dili için imza

  • İsviçre'nin başkenti Bern'de yaşayan Kürdistanlılar Kürtçenin Bern şehrinde resmi kurumlarda yer alması talebiyle şehir meclisine başvurdu.

 

 

ÖNER POLAT/BERN

Bern kantonunda Kürdistan’ın dört parçasından 6 bini aşkın göçmen bulunmasına rağmen, Kürt dili resmi dil olarak henüz tanınmış değil. Geldikleri ülke baz alınarak resmi kurumlarda Kürdistanlılara Türkçe, Arapça ve Farsça dil seçenekleri dayatılıyor.

Bakan Teuscher ile görüşüldü

Aralarında Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK), Kürt, Türk, İsviçreli Kültür Derneği, İsviçre Kürt Enstitüsü ile Dergah Bern’in bulunduğu girişim Bern şehir meclisine Kürdistanlıların taleplerini içeren dosya ve topladıkları 200'e yakın imzayı teslim etti.

Yeşiller Bern Kanton Milletvekili Haşim Sancar, Yönetmen Mano Khalil ile Gesellschaft Minderheiten in der Schweiz kurumu tarafından desteklenen girişim, Bern Şehir Eğitim, Sosyal ve Spor Bakanı Franziska Teuscher ile bir görüşme gerçekleştirdi. İmzaların toplanarak taleplerin yansıtılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Teuscher talep ve imzaları en kısa zamanda şehir yönetimine sunacaklarını söyledi.

Türkçe-Arapça-Farsça değil, Kürtçe

İmza girişimi adına Yeşim Ekici, "Bizler geldiğimiz ülkelerde baskı ve asimilasyona uğradığımız için buraya geldik. Burada da Türkçe, Arapça ve Farsça seçenekleri sunularak bizlere aynı baskı yaşatılmak isteniyor. Özellikle resmi kurumlarda ve yazışmalarda kendi dilimizle kendimizi ifade etmek istiyoruz" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.