Kürt düşmanlığının göstergesi

Seferi Yılmaz

Seferi Yılmaz

  • Umut Kitapevi bombalamasında suçüstü yakalanan devlet elemanlarına beraat kararının hukuki olmadığını belirten Umut Kitapevi Sahibi Seferi Yılmaz, kararın Kürt halkına karşı nasıl mücadele edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi. 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitapevi’ni bombalayarak bir kişinin yaşamını yitirmesine neden olan ve suçüstü yakalanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş hakkında “insan öldürmek”, “örgüt kurmak” ve “insan öldürmeye teşebbüs” gerekçesiyle açılan dava, önceki gün Van 3. Ağır Mahkemesi'nde sonuçlandırıldı. İki defa verilen 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası üst mahkemelerde bozulan sanıklar, dosyadaki delillere rağmen 16 yıl sonra beraat ettirildi. 

Umut Kitapevi Sahibi Seferi Yılmaz, beraat kararını MA'ya değerlendirdi. Şemdinli davası ile ilgili 16 yıllık bir yargılama süreci yaşadıklarını hatırlatan Yılmaz, “Bu davanın mağduru olarak sürekli davalarda bulunmama rağmen böylesi bir yargılamayı ilk kez görüyorum. Hem usul hem esasa ilişkin savunma yapılmadı ve avukatlara söz hakkı bile tanınmadı. Bu kararı verecek olan mahkeme bazı hukuki usulleri yerine getirmesi gerekiyordu ama getirmedi. Bunun talimatla yürütülen bir yargılama olduğu açıkça görüldü. Bu mahkeme heyeti talimatla çalıştı ve talimatla karar verdi” dedi. 

Öldüremedikleri için hayıflandılar

 AKP iktidarının Ergenekonla uzlaşmasının Şemdinli davasında böyle bir karar çıkmasına neden olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bu kişiler suçüstü yakalandı. Araçta çıkan belgeler, krokiler, öldürülecek kişilerin isimlerinin rapor edilmesi, benim iş yerimin krokilerin çıkması, hatta fotoğrafımın üzerine çarpı işareti atılması gibi birçok delil elde ettik. Tüm bu delillere ve önceki mahkemelerin yaptığı tüm işlemlere rağmen beraat verildi. Bugün duruşma zaptı bile düzenlenmedi. Yine savcının mütalaasında ‘Seferi Yılmaz niye ölmedi’ diye hayıflandığını gördük” diye konuştu. 

Bu kişilerin kamuoyu ve Şemdinli halkının vicdanında mahkum olduklarını, itirazlarını yapacaklarını, çünkü tarihe bir not düşmek istediklerini belirten Yılmaz, şunları ifade etti: "Bu sadece hukuki bir karar değil, Kürt halkına karşı terörle mücadele adı altında nasıl mücadele ettiğini göstermesi açısından önemlidir. Biz bunu bir mücadele olarak, ezilen Kürt halkının bir davası olarak görüyoruz. Tüm tehdit ve engellemelere rağmen bu kişilerin yargılanması için elimizden geleni yapacağız. Bombalama sonucu bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı, beni de öldürmeye teşebbüs ettiler. Bu kişiler suçsuz olabilir mi? Bu karar mevcut iktidarın derin devletle uzlaşması sonucudur. Kararı, mevcut iktidar verdi.”   HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.