Kürt Festivali Frankfurt’ta

Yurt Dışı Haberleri —

  • Avrupa’da Kurdistanlıların geleneksel Uluslararası Kürt Kültür Festivali bu yıl Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenleniyor. Tertip Komitesinden Münevver Altınışık, “Kurdistanlılar ve dostlarını festivale bekliyoruz” dedi. 

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

31. Uluslararası Kürt Kültür Festivali 9 Eylül Cumartesi günü Almanya’nın Frankfurt kentinde Rebstockpark’ta organize edilecek. “Lozan’ın 100’üncü yılında Kürt sorununa çözüm, Öcalan’a özgürlük, Kurdistan’a statü” şiarıyla yapılacak festival, 23 Aralık 2022’de Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’a adandı. 

Araçlar tutuldu 

Festivalin ev sahipliğini Kurdistan Dernekleri Demokratik Federasyonu (FCDK-KAWA) yapacak. Kürt Kültür Festivali Tertip Komitesi’nden FCDK-KAWA Eşbaşkanı Münevver Altınışık, festival hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Festivale Avrupa’nın birçok ülkesinden katılım olacağını belirten Altınışık, “Avusturya, İsviçre, Fransa’nın Paris, Strasbourg kentleri, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda gibi birçok yerde festival için otobüsler tutuldu. Demokratik Kürt Kültür Merkezleri önünden otobüsler Frankfurt’a hareket edecek. Şu an için 230 otobüs ayarlanmış durumda. Otobüslerin yanı sıra araçlar ve trenlerle gelenler de olacak. Özel araçlar için 5 bin kapasiteli park yerleri tutuldu” dedi. 

Zengin programıyla

Türkiye, Kurdistan ve Avrupa’dan konuşmacıların katılacağı festivalin zengin bir kültür programı da var. Silbûs û Tarî, Hossein Safamanesh, Kevana Zêrîn, Jale, Göksel&Ensemble, Sherif Omeri festivalde sahne alacak sanatçılar arasında yer alırken, govend gösterimi de olacak. Kitap, yöresel kıyafet, kıl çadır ve dengbejlerin yer alacağı festival alanında çocuklar da unutulmadı. Altınışık, çocuklar için bir bölüm oluşturduklarını belirterek “Aileler festivalde eğlenirken, çocuklar da kamp alanında kültürel çalışmalar yaparak eğlenebilecek” şeklinde konuştu.

“Bu yıl ki festivale yüz yıllık Lozan Antlaşması’nın inkar ve soykırım politikalarına karşı Kürtlerin destansı direniş ruhuyla hazırlanıyoruz” diyen Altınışık, “Kürt’üz onurumuza sahip çıkacağız, Önderliğimize sahip çıkacağız. Herkesi festivale davet ediyor ve bekliyoruz” diye ekledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.